Återblick om bloggandet 2023

Hur tycker jag det gått med bloggandet under 2023? Finns det något som sticker ut? Mitt största intresse är nu i konkurrens med ett annat, hur påverkar det?

När jag ser tillbaka på bloggen och bloggandet under förra året så känner jag mig så glad och tacksam för att den kan och får ta så stor plats. Att jag kan prioritera att skriva och läsa. Så har det inte alltid varit sen jag började blogga för 17 år sedan.

Jag upplever också att jag hittat en hel del nya bloggvänner, personer jag känner samhörighet med och där jag inte vill missa ett enda inlägg som de skriver. Jag tror ni vet vilka ni är..

Jag kommenterar en hel del, för jag uppskattar verkligen själv att få kommentarer. Det är kommentarerna som bidrar till att relationer i Blogglandia växer fram, men de fördjupar också det jag bloggat om. Med kommentarer får jag andra vinklar på det jag skrivit om. Nya insikter och utsikter. Det är helt fantastiskt faktiskt!

Varje dag

Jag har bloggat varje dag under 2023. Inte alls planerat och inte heller nödvändigt. Bloggade om det när jag hade bloggat varje dag i ett år i följd, i september.

Det har blivit 393 inlägg under 2023. Det har blivit två inlägg dels under Julkalendern men även vid andra tillfällen under året.

Flest läsare från Sverige, Portugal och Spanien enligt Jetpacks statistik.

Bloggserier & teman

Jag har gjort och hängt med på lite olika bloggserier under året.

Det är roligt att hänga på lite olika såna här utmaningar och göra bloggserier. I en lagom dos i alla fall. Det finns ju så mycket jag vill blogga om att det inte får bli för mycket av det, därför är t.ex. fredagsfrågorna ersatta med färgsprakande fredag som jag tycker är ett underbart tema.

Hoppa på tåget har jag nyligen ersatt med min egen fotoutmaning: Praktisera med pixlar

Såg en katt genom ett staket på en promenad

Hur kan jag hjälpa till?

Detta är rubriken på ett inlägg där jag erbjöd min hjälp till andra bloggare. Att göra smärre justeringar och gärna svara på frågor, ge råd om så önskas. Jag har ju jobbat med webb i över 15 år så lite kan jag säkert bidra med tänkte jag. Och det har uppskattats har jag märkt, för jag har hjälpt till lite här och där. Och det är jag så glad för! Nu är internet lite bättre och faktiskt även lite snyggare. Och jag har fått ge. Vilket är något jag gillar att göra.

Mest lästa inläggen?

Av de inlägg jag skrivit i år så är dessa tre de mest lästa.

Bloggens framtid

Nu när jag lägger så mycket tid på fotografering hur kommer det påverka bloggen? Kommer jag blogga mindre? Nej, det kommer jag troligen inte göra. Jag gillar verkligen att blogga och jag mår bra av att skriva. Så jag är övertygad om att jag kan fortsätta kombinera mina två största hobbies väldigt bra.

Mina bilder brukar uppskattas så det kanske är den stora förändringen framöver, att det blir ännu mer bildinlägg. Dessutom blir det ju fokus på fotografering åtminstone två dagar per månad i Praktisera med Pixlar.

Att skriva om det jag lär mig, om vårt liv, våra projekt, våra val och våra utflykter det tycker jag är roligt. Jag har inga tankar på att ändra mitt sätt att blogga. Jag bloggar i huvudsak för mig själv och om det jag gillar. Och det varierar. Ibland är det mycket matlagning i mitt liv, ja då blir det recept. Ibland är det mycket odling, ja då handlar det om det. Just nu är det mycket fotografering och katter. Min blogg är inte nischad och inte heller en dagbok. Det blir vad det blir och det är så jag landat i att jag vill ha det, därav heter bloggen mitt namn. Sen är jag så klart jätteglad för att just du hänger här också

Om jag kommer blogga varje dag under 2024 har jag ingen aning om, även det blir som det blir!

Översta bilden visar månen på eftermiddagen i september.

Publicerat:

i:

,

38 svar till ”Återblick om bloggandet 2023”

 1. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Att du trivs med din blogg går det inte att ta miste på. Jag trivs med den jag också, tycker om att titta in till dig och läsa vad du känner för att blogga om. Njuter av dina foton. Katten i krukan är underbar.
  Jag bloggar ungefär som du gör, skriver det som faller mig in. Ett tag har jag känt mig sökande men börjar hitta mig själv i hur jag vill ha det. Jag är på väg mera åt det håll jag vill ”vandra”. Jag skriver också för min egen del, inte för att anpassa mig till vad andra tycker. Är själv på väg i någon slags riktning just nu mera skriv tror jag men jag får se var jag landar. Tar dagen som den kommer..lusten är viktig och det är fint att ha bloggvänner att trivas med, att följa.
  Ha en skön dag i din del av Portugal!
  Karin-kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du trivs med den också! Jag känner förändringens vindar på Madeira minsann. Dina senaste sagoinlägg är ett nytt grepp. Roligt när sånt händer spontant. Visst är det fint att ha bloggvänner, att följa, att känna ömsesidigt intresse för varandra. Tack detsamma, vi ska faktiskt till en annan del idag 🙂 Kram!

 2. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Att du gillar att blogga märks. Tydligt. Och att bloggandet skapar vänskapsband skriver jag under till fullo på och det är fantastiskt. När jag startade min första blogg, för 15 år sedan, var jag så mycket mera intresserad och inspirerad. Nu blir det mera sporadiskt och det beror väl på att jag inte prioriterat den helt enkelt. Att intresset har svalnat. Men det blir nåt inlägg nu och då och får väl se var det landar så småningom ….
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kanske du inte hittat vad du vill skriva om nu när ni inte reser med husbilen lika mycket som förut? Oavsett så uppskattar jag så klart dina inlägg! Kram

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Intressant att följa ditt liv. Inte nödvändigt att blogga varje dag men sonen sa för många år sedan att bra bloggar regelbundet, så är de kanske. Man får blogga om man tycker det är roligt 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt du hänger med Hannele! Jag tror att regelbundenhet är viktigt för att det ska förbli en vana, men varje dag är så klart inte nödvändigt. En bra blogg handlar endast om innehållet, i mitt tycke.

 4. Profilbild för Tricia Pimental
  Tricia Pimental

  Agreed that concentration on the photography aspect is a great idea. A favorite for me–as are your feline friends.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Its automatically is going in that direction 🙂 And the cats will of course be the subject many times. When they allow me to.. they usually jump into my lap when I sit wit the camera.

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Det märks på din blogg att du tycker om att skriva och att skriva är precis som med det mesta, ju mer en praktiserar, desto bättre blir det!
  Vi hör till de som tackar så mycket för hjälpen med blogg i år och nog har det blivit mycket roligare att skriva när det ser hyfsat ut. Det känns som om det för vår del blir fler inlägg som inte direkt har med resande att göra och så får det bli.
  Just nu känns det skoj att skriva och försöka få någorlunda kontinuitet på inläggen annars kan det nog lätt bli att det ebbar ut.
  Nu ska vi ge oss ut i vintervädret och tänk det kanske fastnar några foton som passar till nästa ”uppgift”.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar att ni blandar in lite inlägg som inte handlar om resor. Det bjuder in till att lära känna er mer. Glad ni uppskattat hjälpen och jag är glad att jag fått hjälpa till! win-win. Spännande att se era övningsbilder senare!

 6. Profilbild för Anki

  Att du gillar att blogga finns ingen som helst tvekan om! Du är en fantastisk fotograf och duktig berättare! Jag började följa dig på den tiden vi hade husbil, Tappade bort dig ett tag när Lasse blev allt sämre och husbilslivet fick läggas åt sidan. Hittade dig igen … vilken tur och följer dig med stor glädje. Är tyvärr inte den flitigaste att kommentera … men läser i stort sett alla dina inlägg.
  Mitt eget bloggande haltar lite … känner inte att jag har så mycket att blogga om numer. Förr blev det förutom husbilsresorna mycket om naturen och trädgården runt vårt hus i kanten av skogen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Åh vad fina ord Anki, vad glad jag blir! Hoppas du hittar tillbaka till blogginspirationen, kanske du hittar något helt annat att blogga om 🙂

 7. Profilbild för Znogge

  Att du gillar att blogga framgår väldigt tydligt och jag tycker att du har en bra balans i det som du skriver om. Att blogga varje dag är inte nödvändigt men jag tror ändå att en viss kontinuitet är att föredra, i alla fall känner jag så själv.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra att du gillar balansen! Jag känner också att det är viktigt med kontinuitet.

 8. Profilbild för Ulla

  Din blogg är verkligen en härlig blogg! Du skriver så bra och lättläst och har många intressanta inlägg. Jag tycker ju t.ex om att läsa om växter och hur du odlar osv. Din blogg har något för alla. Du illustrerar också inläggen med fina bilder! Jag kommenterar inte alltid men jag läser alla dina inlägg. Själv är jag nog mer en ”periodbloggare”. Ibland tycker jag det är jättekul och andra gånger inte alls. Det blir nog bättre till våren. 😀
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så glad jag blir av dina ord Ulla! Tack! Har inte riktigt prioriterat att prata om odlingarna den senaste tiden. Får skärpa till mig där 🙂

 9. Profilbild för Mamma C

  Jag är jätteglad att jag hittade hit till dig och din blogg.
  Det är skoj att läsa om ert jobb med ert hus och gård och allt annat med.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla, det gör mig glad!

 10. Profilbild för Anita

  Jag är glad att jag hittade din blogg. Tycker om dina blogginlägg, du skriver väldigt bra och tar så fina och inspirerande foton. Det har varit roligt att följa ert liv i Portugal, poolbygget, katterna, odlingarna, växterna, träden men även andra ämnen du tar upp. Kommer på mig själv att ofta tänka ”undrar vad Anna kommer att skriva om idag”. Själv bloggar jag inte så ofta längre men kanske blir det lite mer detta år. Däremot tycker jag om att besöka andra bloggar och kommentera. Nu ser jag fram mot bloggåret 2024!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad fint att jag får vara med i dina tankar. Du gör mig glad med dina ord och jag är så glad för dina kommentarer. Ja nu kör vi 2024!

 11. Profilbild för Marianne

  Gott och blandat, så ser jag på din blogg. Den blir lite av en dokumentation av ditt liv, så på sätt och vis är det ju också en slags dagbok, om dina tankar och det som händer runtomkring dej.
  Ja, du fattar vad jag menar?!
  Ha en fin Onsdag,
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är väldigt gott med Gott & Blandat 🙂 Vad godissugen jag blev nu! Ja det är en dokumentation, det har du rätt i. Både av mitt liv, mina tankar och känslor. Jag fattar, tack! Kram

 12. Profilbild för Sara i Barcelona

  Vilken bra och intressant återblick😊 Ja det mycket väl att du trivs med att blogga, och jag är glad att jag har ”hittat” den.
  I början när jag bloggade, runt 2003/2004 var bloggarna ett ganska nytt fenomen men jag älskade det från första stund😃 Sen fick det ju en boom och det var verkligen så roligt att byta tankar via kommentare hos varandra, och jag fick många fina och givande bloggkontakter. När sen Facebook och IG kom tonades bloggandet överlag ner avsevärt, och så blev det även för mig under perioder. Jag tycker fortfarande väldigt mycket om bloggen som forum och gillar man att skriva och fotografera är det ju verkligen en perfekt plats att vara på😊 Och ja, visst berikar det oerhört mycket att man får återknytning i form av kommentarer på det man skriver🙏🤗

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Sara, roligt du hittat hit! Precis så där upplevde jag det också. Jag bloggade mycket mindre när de sociala medierna tog fart (och tog min tid). Jag gillar bloggformatet väldigt mycket.

 13. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Bra jobbat att blogga varje dag- blir ju en perfekt dagbok. Dessutom har du ju en otroligt bra ordning i din blogg =)
  Kattens blick säger allt….
  Du ha en bra eftermiddag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Detsamma!

 14. Profilbild för Annika

  Bästa Anna!
  Tar åt mig lite faktiskt *sträcker malligt på mig*. Och du ska veta hur glad jag är att DU hittade min blogg så att jag hittade DIN!! TACK för det!
  Jag vill inte missa ett enda inlägg heller i vad du skriver. Även om jag gjorde det då jag tog paus under julen. Men annars? NEJ!!!

  Vad jag uppskattar med din blogg är att den är så välskriven. Du hafsar inte iväg inlägg utan du tänker ut dem. Lite så som jag själv bloggar också. Jag sätter en ära i att min blogg är välskriven också, precis som din. Du har alltid, alltid att du har så intressanta ämnen.

  OM du vill ha fler fotoinlägg är jag din största fan!! OCH du har inspirerat mig till att återinviga Canon igen (men det vet du redan).

  Tycker du är grym som bloggar alla dagar i veckan. OCH med lika välskrivna inlägg varje dag. Men ja, jag tror att man som bloggare måste komma in en lunk som ens läsare kan lita på, du varje dag, jag fyra dagar i veckan.

  Ja Anna, det är en ynnest för oss att kunna blogga som vi gör, tänka ut ämnen, ägna många timmar åt dem, lägga in passande foton. Allt sådant. Det tar tid, tid som bara en som bloggar på liknade sätt kan förstå.
  OCH sen har vi alla fina kommentarer, de är A och O.

  Kramar!!!!!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, sträck du på dig! Helt rätt! Jag gör så gott jag kan med text och bild, vill inte hafsa iväg något, det är sant. Jag läser mina egna inlägg flera gånger, och alltid på morgonen efter publicering så jag kan justera lite till om jag vill. Det gör mig så glad att du börjat använda Canonen. Visst tar det tid, tid som jag har roligt 🙂 Och jo, du har nog rätt, alla kanske inte fattar, men det gör inget. Kramar!

 15. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det är en alldeles speciell samhörighet och vänskap som vi kan hitta här i bloggvärlden. Jag tror att vi alla skulle trivas med varandra om vi träffades och samtalsämnen skulle vi inte sakna. Men kanske är det fina just att vi inte umgås i vardagen utan att vi finns till för varandra här. Något möte ibland med bloggvänner är superkul men kanske inte det viktigaste. Jag är så glad för att vi hittade varandra och dina inlägg har gett mig väldigt mycket. Variationen är en del av det jag gillar och det märks att du gillar att skriva. Man blir så lätt fast i bloggandet och det är ett beroende som på den här nivån bara är givande. Inga måsten utan bara att skriva om vad man vill när man vill. Jättekul att få läsa dina tankar om bloggåret 😀 Fin kisse på bilden också.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt så där känner jag med. Visst tror jag också vi skulle trivas om vi träffades så har det ju varit med de jag träffat. Men samtidigt så är det en stor tjusning att ha distansen men ändå inte. Så glad du är här och dina ord värmer. Tack! Kram

 16. Profilbild för Susjos

  Visst är ”blogglandia” spännande! Och man blir bekanta med många andra via bloggen, så kul! Gemensamt är ju att vi alla gillar att skriva! Så kul att läsa om katterna, se de fina fotona och hur ni lever i Portugal i din blogg!
  Ha det fortsatt fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du hänger med här, för visst är vår gemensamma nämnare bloggare emellan att få skriva. Detsamma!

 17. Profilbild för Kraka

  Jag läser din blogg i stort sett varje dag, även om jag inte kommenterar så ofta. Du och jag lever väldigt olika liv och jag har inte alltid någon kommentar att komma med.
  Dina bilder är väldigt fina och jag vill gärna se mer av dem.
  Ha en fin kväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra! Jag är glad för de kommentarer du skriver. Och vad glad jag blir att du gillar mina bilder. Detsamma!

   1. Profilbild för Kraka

    Tack!
    Jag gillar att läsa och se bilder på dina katter också. Men det tror jag du förstått. 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Ja det har jag förstått 🙂

 18. Profilbild för Paula Merio

  Att blogga personligt om det man vill är nog det viktigaste. Jag gillar mest vardagsbloggar, gärna med bilder, men det är inte nödvändigt. jag har bloggat sedan snart tjugo år, många bloggvänner har fallit ifrån och nya har tillkommit. Under åren har bloggbeteendet förändrats, många slutade blogga och gick över på snabbare medier, facebook, instagram osv. Jag vill fortsättningsvis blogga, även om facebook för mig är en väg till snabba uppdateringar bland kompisar oh även olika företag, myndigheter, köp-o säljsidor, osv.
  Jag har inte som du bloggat varje dag, det är inget jag direkt strävar efter heller. Ibland saknas lusten eller tiden och då vill jag inte känna mig stressad att jag bara måste….
  Jag gillar din varierade blogg, du tillhör dem jag börjat följa under senaste året. Väljer de utmaningar jag tycker om, men man behöver inte medverka varje gång om man inte känner för det. Hur många bloggvänner har du träffa irl under åren? Jag tror jag träffat nästan tio stycken genom åren, en del en gång, en del flera gånger, och jag har aldrig blivit besviken! Visst kan jag medge att jag kan ha känt en viss spänning inför ett möte med en person jag tror mig känna ganska väl men som kanske inte alls är som jag förväntat mig. Men, jag har aldrig någonsin blivit besviken, men nästan alltid blivit glatt överraskad. Man träffas, allt har känts naturligt, man känner ju redan varandra, samtalen flyter på, som gamla goda vänner som äntligen får ses öga mot öga. Jag vill gärna ha fler sådana möte även i framtiden. de jag träffat vill jag gärna träffa igen, när och om tillfälle ges.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Då har du bloggat länge, så roligt att läsa! Ja under åren försvinner och tillkommer det folk i Blogglandia. I början av blogglivet (startade 2007) så träffade jag massor av bloggvänner som jag inte har kontakt med idag. Under åren har jag fortsatt att träffa både bloggvänner och såna som hittat bloggen men inte själva har en blogg. Flera fina vänner har vi fått via bloggen! Men exakt hur många jag har träffat via bloggen vet jag inte, men idag har vi kontakt med 40 personer (kollade adressboken) som vi har fått kontakt med via min blogg. Kul!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 11°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.