Glukosrevolutionen är så viktig för mig. Den har påverkat hur jag äter (inte vad) och det är enkla förändringar som jag lätt har kunnat anamma och skapa nya rutiner utifrån.
Idag vill jag berätta om boken Glukosrevolutionen som kom ut på svenska i januari. Jag fick den i julklapp av Tess & Crille när de var här.
Varför fokus på glukosen?
Skulle vilja säga att det finns fyra anledningar för mig att fokusera på just glukostopparna för att förbättra min hälsa, på både kort och lång sikt.
- glukos är en energikälla till alla celler i kroppen (jag kan med andra ord påverka hela kroppen genom att ha koll på glukosen)
- glukosen tillsätts (i huvudsak) till kroppen genom mat, vilket jag kan påverka
- glukos är lätt att mäta själv, med mätstickor eller en CGM (mkt annat som sker i kroppen kan jag inte mäta själv)
- det är inte en diet. Inga förbud. Bara lösningar för hur jag ska kunna äta det jag vill äta.
Glukostopparna påverkar alltså oss alla! Och boken handlar om HUR en äter, inte VAD en äter.
Glukosrevolutionen av Jessie Inchauspé
Boken ger mig förståelse för sånt som händer i kroppen när jag äter socker, kolhydrater och stärkelse. Innehållet är grundad på forskning och är skrivet otroligt lättförståeligt. Perfekt för mig som inte gillar tunga och långa texter men ändå ha tillgång till fakta från forskning.
Boken ger lösningar för hur jag kan fortsätta äta det jag älskar utan att få glukostoppar! Det är verkligen en revolution! Jag kan njuta av en sockrig efterrätt, varje dag om jag vill, utan att glukosvärdet skjuter i höjden.

Den här boken fokuserar på att hjälpa mig att jämna ut mina glukoskurvor. Eftersom det är glukostopparna som orsakar många hälsoproblem och förtidigt åldrande (insidans åldrande är det som jag bryr mig om).
Hennes jämförelser och förklaringar är enastående! En tredjedel av boken handlar om kroppen och glukos. Resten av boken är hacks och lösningar för att balansera glukos nivåerna.
Saker jag fastnat extra för i boken
Kroppen är ju magiskt och gör en massa saker helt själv för att vi ska må bra och leva länge. Men den behöver bränsle. Glukos. Men inte för mycket och inte för fort. För det påverkar oss på cellnivå.
Liknelserna hon använder är klockrena och gör allt ännu enklare att förstå. Ett par exempel:
Eftersom hur snabbt vi tillför glukosen är en nyckel gjorde Jessie en jämförelse med ett tåg som drivs av ett ånglok. Då blev det tydligt för mig hur kroppens mitokondrier funkar.
Hennes liknelse mellan kroppens åldrande och en rostad brödskiva är genialisk. När brödskivan är bränd dör vi.
Hon beskriver även hur mycket glukos som kroppen kan hantera utan att börja lagra den. Och jag som försökt gå ner i vikt under många år av mitt liv har först nu som 55-åring lärt mig grunden.
Att fett inte förbränns förrän glukos- & insulinvärdena är stabila.
Jag har följt Jessies hack i flera månader, de sitter i ryggmärgen nu och om jag väljer att inte följa dem ibland så är det ett medvetet val. Men nu har jag alltså läst boken och lärt mig ännu mer och jag kommer definitivt återvända till boken då och då för att fördjupa mina kunskaper kring det här. Det är ju trots allt vetenskap och det är mycket fakta.
Om du tror att du kan må bättre än vad du gör nu så rekommenderar jag att läsa Glukosrevolutionen!
Du kan läsa mer på Jessies webbplats! Hon har bl.a. kommit ut med ytterligare en bok, en bok om metoden att äta enligt hennes hack tolkar jag det som.
Lämna ett svar