glukosrevolutionen

Glukos­revolutionen, boken om glukostoppar

Glukos­revolutionen är så viktig för mig. Den har påverkat hur jag äter (inte vad) och det är enkla förändringar som jag lätt har kunnat anamma och skapa nya rutiner utifrån.

Jag berättade i detta inlägg vad glukostoppar är för något, varför det är viktigt att undvika och hur jag ändrat mitt ätande.

Idag vill jag berätta om boken Glukos­revolutionen som kom ut på svenska i januari. Jag fick den i julklapp av Tess & Crille när de var här.

Varför fokus på glukosen?

Skulle vilja säga att det finns fyra anledningar för mig att fokusera på just glukostopparna för att förbättra min hälsa, på både kort och lång sikt.

 1. glukos är en energikälla till alla celler i kroppen (jag kan med andra ord påverka hela kroppen genom att ha koll på glukosen)
 2. glukosen tillsätts (i huvudsak) till kroppen genom mat, vilket jag kan påverka 
 3. glukos är lätt att mäta själv, med mätstickor eller en CGM (mkt annat som sker i kroppen kan jag inte mäta själv)
 4. det är inte en diet. Inga förbud. Bara lösningar för hur jag ska kunna äta det jag vill äta.

Glukostopparna påverkar alltså oss alla! Och boken handlar om HUR en äter, inte VAD en äter.

Glukos­revolutionen av Jessie Inchauspé

Boken ger mig förståelse för sånt som händer i kroppen när jag äter socker, kolhydrater och stärkelse. Innehållet är grundad på forskning och är skrivet otroligt lättförståeligt. Perfekt för mig som inte gillar tunga och långa texter men ändå ha tillgång till fakta från forskning.

Boken ger lösningar för hur jag kan fortsätta äta det jag älskar utan att få glukostoppar! Det är verkligen en revolution! Jag kan njuta av en sockrig efterrätt, varje dag om jag vill, utan att glukosvärdet skjuter i höjden.

Boken Glukosrevolutionen – min bibel!

Den här boken fokuserar på att hjälpa mig att jämna ut mina glukoskurvor. Eftersom det är glukostopparna som orsakar många hälsoproblem och förtidigt åldrande (insidans åldrande är det som jag bryr mig om).

Hennes jämförelser och förklaringar är enastående! En tredjedel av boken handlar om kroppen och glukos. Resten av boken är hacks och lösningar för att balansera glukos nivåerna.

Saker jag fastnat extra för i boken

Kroppen är ju magiskt och gör en massa saker helt själv för att vi ska må bra och leva länge. Men den behöver bränsle. Glukos. Men inte för mycket och inte för fort. För det påverkar oss på cellnivå. 

Liknelserna hon använder är klockrena och gör allt ännu enklare att förstå. Ett par exempel:

Eftersom hur snabbt vi tillför glukosen är en nyckel gjorde Jessie en jämförelse med ett tåg som drivs av ett ånglok. Då blev det tydligt för mig hur kroppens mitokondrier funkar. 

Hennes liknelse mellan kroppens åldrande och en rostad brödskiva är genialisk. När brödskivan är bränd dör vi.

Hon beskriver även hur mycket glukos som kroppen kan hantera utan att börja lagra den. Och jag som försökt gå ner i vikt under många år av mitt liv har först nu som 55-åring lärt mig grunden.

Att fett inte förbränns förrän glukos- & insulinvärdena är stabila. 

Jag har följt Jessies hack i flera månader, de sitter i ryggmärgen nu och om jag väljer att inte följa dem ibland så är det ett medvetet val. Men nu har jag alltså läst boken och lärt mig ännu mer och jag kommer definitivt återvända till boken då och då för att fördjupa mina kunskaper kring det här. Det är ju trots allt vetenskap och det är mycket fakta.

Om du tror att du kan må bättre än vad du gör nu så rekommenderar jag att läsa Glukosrevolutionen!

Du kan läsa mer på Jessies webbplats! Hon har bl.a. kommit ut med ytterligare en bok, en bok om metoden att äta enligt hennes hack tolkar jag det som.

Publicerat:

i:

30 svar till ”Glukos­revolutionen, boken om glukostoppar”

 1. Profilbild för Kraka

  Jag blir nyfiken på vad just du menar med blodsockertoppar, alltså i siffror. Vad anser du att ett blodsocker ska ligga på som normalvärde under en dag. Eller, mer specifikt, vad siktar du på att ditt värde ska ligga på?

  Ha en bra torsdag! Min dag har just börjat och jag unnar mig lite lugn och ro innan jag ska iväg på min resa söder ut.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det står i det andra inlägget. En topp motsvarar en höjning med mer än 30mg/dl enligt Jessie, vilket motsvarar 1,665 mmol/l. Målsättningen är alltså att inte höja blodsockret med mer än 30mg/dl, oavsett vad det var innan måltid. Den bästa av dagar så ligger det hela tiden under 110mg/dl (6,1 mmol/l).

 2. Profilbild för Madde

  Glukosen påverkar oss nog mer än vad man tror. Sen gillar jag att det inte är förbud, men att allt man gör ska vara medvetet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det finns ju massor av forskning på det. Definitivt något att hålla koll på om en vill må bättre.

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Nog är det intressant hur vår otroliga kropp fungerar. Sedan är det inte alltid lätt att äta på rätt sätt även om man vet att det söta man äter efter en måltid inte alls påverkar blodsockret på samma sätt som det gör när magen är tom. Det är ju när magen är tom det söta eventuellt lockar. Tack och lov har jag blivit åtminstone liiite bättre på vad jag äter ju äldre jag blivit.
  Intressant bok, verkar dessutom lättsamt skriven!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tänker inte en behöver äta rätt jämt. Det är som det mesta 80/20-regeln som gäller här. Ibland finns varken tid, lust eller möjlighet att göra det bästa valet och det är precis lika bra det. Men tack vare denna kunskapen gör jag riktigt bra val mycket ofta, just för att det är så enkelt. Att kunna ta till mig forskning lätt genom den här boken är fantastiskt.

 4. Profilbild för Ingrid

  Ett helt okänt resonemang för min del, men kroppen är ju väldigt komplicerad, så det är inte underligt att det blir fel ibland. Det är ett under att man mår någorlunda bra (med hjälp av några piller).
  Ha en fin torsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var det för mig också när jag ramlade över det för 6 månader sedan. Du har säkert gjort många bra val genom åren 🙂 Detsamma!

 5. Profilbild för Tove

  Det kommer många nya råd och rön vad gäller blodsocker – och forskning förstås.
  Är du diabetiker? Eller är det hälsoeffekten du vill åt – ja, det där går väl omlott egentligen när jag tänker efter.
  Kroppen är fantastisk i all krokar och krikar i sambandet – inte konstigt det går fel ibland- och konstigt at det inte går mer fel – men det kanske det gör fast vi inte märker det…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det här är inte så nytt, men det talas inte om det i andra sammanhang än i diabetikersfären. Och nej, jag är inte diabetiker, men har arvsanlagen. Läs det andra inlägget, där skriver jag mer om toppar och mig. Här är det mest boken som är i fokus. Precis som du säger i slutet.. jag tror att mycket kan gå fel i kroppen utan att vi märker det. Och det är kanske bra då en inte behöver veta allt. Men just glukosen är lätt att påverka, därför gör jag det 🙂

 6. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Klart vi ska ha balans, äta allsidigt med måtta… men att skippa gluten, nyttigt fullkorn utan att vara allergisk, det tror jag inte på. Samma med nyttiga mjölkprodukter, bra att äta mångsidigt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den här boken förespråkar inte alls det du skriver. Den handlar om att kunna äta allt. Men att göra det på rätt sätt för att slippa de skadliga glukostopparna.

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   lyssnade på Jessie Inchauspés inslag i TV4, det jag säger; man ska äta allt med måtta.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Visste inte hon varit där 🙂

 7. Profilbild för Znogge

  Att äta allsidigt och bra är viktigt. Själv tycker jag att jag äter bra och så länge mina prover är bra får jag väl utgå ifrån att jag inte är inne på helt fel bana. Snabba kolhydrater kan vara nog så uppiggande men de ger ju bara kortvarig energi.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Som intresserad av att leva frisk och länge så är denna forskning något jag tar till mig av. Men jag lägger så klart ingen förväntan på alla andra ska göra det också. Men jag vill ändå skicka min nyupptäckta kunskap vidare, för jag hade varit glad om jag kommit över detta redan för 40 år sedan, när jag började att lära mig om hur kosten påverkade vår kropp.

 8. Profilbild för Anni

  Mäter du ditt blodsocker före och efter måltider eller hur har du koll?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag mäter varje timme de dagar jag mäter, men det sker bara en gång i månaden ungefär numera. Blir för mkt fokus om jag ska mäta hela tiden. Men när jag började (för 6 mån sedan) mätte jag flera gånger varje dag, för att lära mig hur min kropp reagerade på olika mat.

 9. Profilbild för Marianne

  Ett viktigt ämne, jag blir så glad när vänner och bekanta förstår och tar till sej kunskap om och hur viktig kosten samt hur vi ”tankar” energi är för måendet.

  Runt milleniumskiftet jobbade jag med bl.a kost och dess påverkan, i ett hälsoprojekt på ABF, det blev mitt uppvaknande.
  Läste sen boken av Lars Wilson ”Välfärdens ohälsa” och la om kosten totalt. (Nu har jag gått ett steg längre som du nog förstått)
  Är denna boken du har lättläst? Jag blev nyfiken men är osäker på om jag klarar att läsa den.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det Marianne, kroppens bränsle påverkar ju enormt mkt. Det går ju att likställa med att tanka en dieselbild med bensin. Funkar inte så himla bra. Vilket spännande projekt du varit med om. Jo jag har sett att du biohackar också 🙂 Jag tycker den är lättläst! Har du Storytel så kan du nog hitta den där, i af den engelska.

 10. Profilbild för Micke

  Bra jobbat där tycker jag, disciplin när det gäller sådant behövs ibland och det gör du bra.
  Jag är inte så bra på det men jag jobbar på det.

  Ha en fin kväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag vill må bra och länge, det krävs ingen disciplin bara en järnvilja 🙂 Jag äter ju vad jag vill, fast i en annan ordning. Eftersom jag inte försakar något är det inte svårt.

 11. Profilbild för Äventyret framtiden

  Intressant säger jag som har läst en hel del om glukos under åren som gått. Personligen är jag nog lite väl lat för att göra någonting mera än vad jag gör för min hälsas skull.
  Det kanske blir så när man mår bra nästan jämnt och värdena är bra då jag har testat mig men för den skull kunde jag ta mig i kragen, fast nej…haha…jag är för lat och ostrukturerad till det.
  Men mitt i allt så kommer jag på andra tankar.
  Boken ska jag läsa om den tar vägarna förbi mig, utan minsta tvekan.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Glad du mår bra nästan jämt! (det gör jag med) Jag tänker att vi alla gör vad vi kan och vill. Jag har biohackat min kropp hela livet och för första gången känns det som jag hittat hem. Tänk om jag läst den här boken när jag var 20 år 🙂 Du kan tjuvkika lite i den när ni kommer hit och hälsar på. Kram!

 12. Profilbild för Susjos

  Visst har kosten betydelse för hur man mår, liksom motion. Vi är en spännande organism 😉
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kroppen är fantastisk verkligen! Detsamma!

 13. Profilbild för Christina Karlsson

  Låter intressant! Tack för tipset. Den här boken blir jag nyfiken på 🙂 Hälsan och välmåendet är ju så viktigt.
  Må gott!
  Christina

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt att du blir nyfiken. Jag har biohackat min kropp sedan jag var 20 år. Detta är verkligen revolutionerande för mig.

 14. Profilbild för Barbro

  Tack för tipset Anna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas du gillar den, om du lånar/köper den.

Vädret

Ourique, PT
12°
Soligt
06:5920:06 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 11°C
29°C / 10°C
29°C / 10°C
27°C / 11°C
26°C / 11°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.