Mysigt och gott i Edam-Volendam

Mysigt och gott i Edam-Volendam

Vi hamnade i Edam-Volendam i Nederländerna, lite norr om Amsterdam. I det här landet trivs vi verkligen!

I resruttkartan kan du se hur vi hittills kört genom Danmark, Tyskland och nu Nederländerna.

Vi körde över gränsen från Tyskland och stannade på en billig ställplats där vi egentligen bara jobbade, åt middag och sov. Sedan drog vi vidare igen på morgonen och stannade på en rastplats på den 3,2 mil långa vallen (Afsluitdijk) i vattnet mellan Zurich och Den Oever för att äta frukost med havs- och sjöutsikt på en gång.

Edam är inte bara edamerost

Nästa anhalt var Edam. En camping med cykelavstånd passade oss bra. Och vi insåg så fort vi kommit in i Edam att köra husbil där inte alls hade varit aktuellt. Vi fascinerades över hur en lastbil och en liten skåpbil ändå lyckades mötas utan att skrapa i varandra.

Trånga och mysiga gator, med kanaler in emellan. Amsterdam-känsla helt klart, fast i mindre skala. Här finns en blandning av gammalt och nytt. Ganska snabbt hittade vi en fin ostbutik, Henri Willig, det råkade bli så att vi köpte tre ostar och en riktigt smarrig honungssenap.. inte så konstigt, då vi ju är helt galna i ost båda två. Och ska vi spendera pengar gör vi det gärna på sånt vi stoppar i ansiktet (som min pappa brukade säga)!

edam volendam

kanaler edam

edam Nederländerna

Volendam, en del av Edam

Volendam sitter ihop med Edam, fast ligger utmed havet. Det är ett fiskeläge med mysiga restauranger precis i hamnen och stor kommers. Men när vi cyklade från Edam till Volendam så såg vi ju också bostadsområden, parker, massa kanaler samt den första väderkvarnen, det lär ju bli fler. Det är inte lika mysigt i Volendams stadskärna som i Edam, men fiskeläget och några gator i närheten av havet är fantastiskt fint.

edam volendam

edam volendam

volendam

Och båtarna! Tänkte att min pappa verkligen hade älskat det här stället. Har ingen aning om ifall han besökt det någongång, han dog för 13 år sen. När jag befinner mig bland båtar, vilket vi ju ofta gör nu för tiden, finns han i alla fall alltid med mig.

edam-voldamer

edam Volendam

Vi cyklade tillbaka till campingen och tog ett glas vin och njöt av lite provsmakning av våra nyinköpta ostar. Eftermiddagssolen sken och vi gladde oss åt att äntligen ha fått en dag med sol och en lång upptäcktsfärd på cyklarna!

/Anna

Publicerat:

i:

22 svar till “Mysigt och gott i Edam-Volendam”

 1. Åh fina foton och vad jag känner igen och längtar ut. Vi har gått mycket i alla sjöar och kanaler med segelbåt och älskade det. Lyckliga ni!

  • Ja vi är lyckliga! Nederländerna är fantastiskt vackert och dynamiskt med alla kanaler och vattendrag. Förstår du längtar ut. Snart så…

 2. Om ni mötte en svensk Morelo på Afsluitdjiik så var det våra kompisar från Avesta 😀
  Go(u)da ostar är aldrig fel. Gott att din pappa är med på er ”jungfrutur”
  Kram

 3. Tack för en spännande läsning och jag ÄLSKAR att få följa med er på denna resan även om de är genom text och bilder.
  Har du funderat på att skriva en bok? För jag tror verkligen du hade passar med de.

  • Kul att du gillar! Ja, jag har börjat på en bok men den ligger o vilar just nu. Tack för pepp!

  • Riktigt mysig plats, tack vi hjälps åt med bilderna så några är Rogers, han tackar ocå för berömmet.

 4. Vad mycket lättare allt går och vad vackert det blir med lite sol och blå himmel. Fina bilder, som gör att vi längtar ut medan vinden viner runt knuten och det regnade på tvären i går kväll.

 5. Härligt att se att ni besöker platser vi har varit på för inte så länge sedan…det ger positiva minnen. Och vi håller med, fint med båtar (ja konstigt vore det ju annars) Fina bilder och Nederländerna är så vackert!

  • Visst är det kul att se andras bilder från platser en själv varit på. Det kommer mera… 🙂

Translate »