fyr-gibraltar

Nä, cykeln är inte välkommen på Gibraltar

Igår tog vi cyklarna över gränsen från ställplatsen till Gibraltar. Äntligen!

Vi har verkligen längtat efter att få återvända till den här speciella halvön. Och att återvända utan att vara fyllda med bröllopsnervositet. En speciell känsla infann sig direkt när vi cyklade över landningsbanan. Härligt!

Cykla inte på Gibraltar

Så fort vi lämnat tull och flygplats bakom oss insåg vi att det inte direkt fanns utrymme för cyklar. Jo, om en vill cykla i samma trafikfält som bilarna och mopparna kör. Så det fick vi göra. Minns ju de trånga gatorna och 50cm trottoarer från när vi var här för snart 17 år sen, så vet inte varför vi blev förvånade över att cyklarna inte riktigt fick plats. En moppe däremot hade varit kanon, det finns otroligt mycket moppar som kommer fram i princip överallt. En och annan cyklist såg vi också, troligen bara en annan husbilist som precis som vi glad i hågen tog cykeln med över gränsen för att kunna uppleva hela ön.

moppar-gibraltar

Vi cyklade ut till halvöns udde, där fyren står så vackert och blinkar mot alla fartyg som ligger på redden och väntar, som du kan se i huvudbilden. Troligen väntar de på att lasta eller lasta av i Gibraltar eller att få ta sig ut i Altanten. Vet inte, men gissa är jag bra på. Där ute finns även en moské vackert placerat med klippan i bakgrunden, mitt emot fyren.

moske-gibraltar

Tunnlar på cykel

Jag gillar inte att gå eller cykla genom tunnlar, igår passerade vi två stycken. Om du, trots detta inlägget, tar med dig cyklen till Gibraltar så cykla högervarv runt halvön. Vänstervarv är tuffare, för en av tunnlarna (den på östra sidan av klippan) får du nämligen inte gå i och det blir väldigt jobbig uppförsbacke vid vänstervarv. Vi gjorde tack och lov högervarv och första tunneln (den från city ut till fyren på västra sidan) var avdelad med en gåbana och en bilväg. Vi cyklade på gåbanan, var inte några gångtrafikanter alls där och det kändes tryggare för alla parter om vi höll oss på gåbanan.

tunnlar-gibraltar

Efter fyren och det området som det byggs väldigt mycket på just nu cyklade vi tillbaka via halvöns östra sida. Det gör jag inte igen för den tunneln var inte rolig att cykla, men det gick nerför i alla fall, så vi kom fort igenom. Men det är ingen ventilation alls och ganska så trångt, dålig luft och hög ljudnivå. Vi hade tur att ingen lastbil körde där inne när vi var där. Men mopparna körde där och bilarna väjde för dem och oss. Gångtrafikanter får inte alls befinna sig i den tunneln.

The Caleta Hotel

När vi kom ur tunneln såg vi direkt hotellet som vi åt middag och hade vår bröllopsnatt på för snart 17 år sen! Det är den vita byggnaden efter de vita radhusen vid badviken.

caleta-hotell-ostra-sidan-gibraltar

Vi stannade där och åt en hyfsad lunch på terassen med ljuvlig utsikt över Medelhavet och alla fartyg. Jag tog lax med potatis och roger Fish and chips. Varsitt glas rött till det. Jodå, skål för oss! Men några 44 GBP var det egentligen inte värt, men vi har i alla fall fyllt på minnesbanken med ytterligare ett besök där. Det känns fint även om det kändes som hotellet skulle behöva en ansiktslyftning, eller så var våra ögon så glittriga av att vara nygifta 2002 när vi var där senast, så vi inte såg skavankerna då.

lunch-caleta-hotell

caleta-hotell-gibraltar

Efter lunchen cyklade vi vidare in i stan igen, cirkeln runt halvön fullbordades. Vi passerade de färgglada husen som jag ville föreviga, men vågade mig inte ut i gatan för att få en bättre vinkel. Fortfarande cyklandes på bilvägarna utan några som helst vägkanter. Känns inte helt säkert och jag tyckte det var obehagligt. Inne i stan fick vi leda cyklarna, för där fick vi inte ens cykla. Det är roligt att se hur de behåller mycket av det gamla när de bygger nytt.

gibraltar-ostra-sida

gibraltar-city

Vi skulle ju inte shoppa, så hängde inte så länge där på köpgatan, men vi har i alla fall sett den igen. Även om det i princip bara är cigaretter, sprit och smyckesbutiker. Innan vi cyklade hem hamnade vi faktiskt precis utanför Registry Office av en slump, så vi fick även återuppleva platsen för ceremonin. Kul!

registryoffice-gibraltar

Idag tänkte vi gå in i stan istället, ta linbanan eller en taxi upp till berget och aporna. Vi får se vad det blir, men en dag till spenderar vi i alla fall på Gibraltar!

/Anna

Publicerat:

i:

12 svar till ”Nä, cykeln är inte välkommen på Gibraltar”

 1. Profilbild för Kors och Tvärs

  Ni är tuffa son cyklade där, det skulle jag inte velat gjort. När vi var där, tog vi taxi. Inte så mycket dyrare än linbanan ock så fick vi bra (och rolig) guidning på flera ställen. Så det rekommenderar vi.
  Ha en bra dag

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tuffa vet jag inte, mer riskbenägna.. 😀 Ja taxi är nog det som det blir. Vi får se, tack för rek.

 2. Profilbild för Kristina Svensson

  Fina bilder och särskilt roligt att se just dessa. Dels för att det är här ni gifte er och dels för att en av mina favoritböcker delvis utspelar sig här.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kul att du gillar! Viken bok?!

   1. Profilbild för Kristina Svensson

    Första delen i Aubrey/Maturin-serien inleds på Gibraltar. Sedan återvänder de dit i serien åtskilliga gånger. Finns 20 delar. Skrivna av Patrick O’Brien. De blev aldrig någon hit på svenska. Fyra-fem delar kom ut men utan något väsen.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Jaha, den har jag inte hört talas om! Får kollas upp.

 3. Profilbild för Marita
  Marita

  Intressant läsning ??

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack!

 4. Profilbild för Rolle o Carina

  Gibraltar har vi aldrig upptäckt,mer än från luften då! 🙂
  Ha det gott o njut….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är en riktig turistfälla. Vyerna är fantastiska, men annars mest kommersiellt och surrigt och stökigt. Kul att ha varit här igen, men det finns många andra ställen jag hellre rekommenderar 😀

 5. Profilbild för Chatrine

  Jag ville bara skriva ett; hej
  Har inte ett uns av smart eller intressant tanke att dela med mig av men vill ändå att ni ska veta att jag varit här och uppskattar att läsa det du skriver 🙂

  Jag önskar dig och din hårfagre make en fin morgondag, när den än börjar.
  kram

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack vännen! Roligt att du gillar att hänga med här. Kram!

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
Fair
06:5718:30 WET
OnsTorFreLörSön
18°C / 9°C
12°C / 6°C
14°C / 9°C
12°C / 7°C
13°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.