nackdelar med att bo i husbil

Nackdelar med att bo i husbil

Fick en fråga på Instagram om vad vi tycker det finns för nackdelar med att bo i husbil. En mycket bra fråga, men ganska svår att svara på, så har funderat lite och här kommer nackdelarna.

Såklart finns det saker som inte är superduper med att bo i husbil, men vi ser så otroligt mycket fördelar så vi har faktiskt fått leta efter nackdelarna. Vi gjorde en reflektion efter 2 månader med både fördelar och några nackdelar.

Saknaden av nära och kära, som vi så klart upplever när vi är ute på längre turer, är inte aktuell på den här listan, det har ju inget att göra med att bo i husbil. Utan drabbar nog alla som är borta en längre period, oavsett om det är en lång roadtrip med husbil, jorden runt på cykel eller övervintrar i en lägenhet i Spanien, till exempel.

Sen vet vi ju inte heller ännu om de eventuella nackdelar som kanske bara dyker upp när vi är i Europa.

Nackdelar med att bo i husbil

Så efter att ha bott i husbilen i ganska precis 4 månader så skulle vi vilja sammanfatta våra nackdelar med att bo i husbil så här:

Det är lyhört

Det är nog det som är mest störande. Att vi hör allt omkring oss. Först när alla klivit in i sina bilar och vi stängt våra fönster och dörrar blir det tyst. Samtidigt tycker jag det är ganska mysigt att höra omgivningen där vi står. Men så klart inte alltid. Ibland hamnar vi intill en bil där ägarna har sena vanor eller där ägarna inte är sams särskilt mycket. Fåglar och bilar kan också vara störande. Men det är en vanesak. Idag stör det mig inte alls som det gjorde i början. Men vill en fisa i fred ska en nog inte bo i husbil.

Tvätta kläder

Tvättmaskin finns i vissa husbilar, särskilt amerikanska stora åk. Men vi har inte det. Och det är inte något problem egentligen, för vi åker in på camping ibland och betalar 30-40,- för att köra en maskin. Det är bara ett annat tänk som måste till. Förut samlade jag på mig tvätt så jag kunde köra ett gäng och få allt rent igen. Nu är det bättre att tvätta en maskin när det finns behov. Inte försöka klämma in hela tvättdagar, det blir varken kul eller bra – då det ska hinna torka också. Men det är en nackdel om jag jämför med hus/lägenhet.

Mer allergi och insektsbett

Eftersom vi är utomhus mycket mer (vilket är en väldigt stor fördel!) så påverkas min allergi. I hus och lägenhet vädrade jag nästan aldrig sovrummet under våren/sommaren för att minimera pollen in i sängkläderna. Men det går ju inte nu. Så jag har mer allergiska reaktioner av alla de slag. Fast inte så det blir outhärdligt. Insektsbetten blir fler automatiskt också..

Vardagssysslor behöver planeras mer

Eftersom vi har en viss mängd vatten med oss, och bestämda volymer för dagvatten (gråvatten) och toaavloppet (svartvatten) så behöver vi planera för när vi ska fylla och tömma. Vi behöver besöka platser som vi kan göra det på. Det är en vanesak och något vi har lärt oss riktigt bra nu. Vi vet ungefär hur länge vi klarar oss på en full tank vatten och hur ofta vi behöver tömma gråvattentanken och toakassetterna. Samtidigt så ändras ju förutsättningarna hela tiden. Om vi duschar med uteduschen behöver vi inte tömma gråvattnet lika ofta t.ex. Koll och planering krävs.

Vår kyl och frys är så mycket mindre än vi är vana vid, så vi måste planera maten. Vi kan inte gå och handla och bara köpa med oss det vi tycker ser gott och billigt ut, utan vi har ett antal rätter vi bestämt vi ska äta de närmaste dagarna. Middagarna blir inte så spontana som tidigare.

Elen ska räcka – så vi behöver hushålla med den om vi inte står på ström. Särskilt om vi inte vet när vi ska stå på ström igen. Och om solen inte lyser så jobbar inte heller solcellerna och då kanske vi behöver åka till en elstolpe även om vi planerat annorlunda. Inte drabbat oss denna sommar dock.. 🙂

Stor bil att ratta omkring

Alltså nej, vi har inte en särskilt stor bil. Men den är större än de som får plats i en vanlig p-ruta. Så vi måste planera var vi ska parkera om vi är ute och flänger. Ställplatser har vi inga problem att få plats på, men om vi ska in i en liten stad t.ex. så kan vi behöva ställa oss utanför och cykla in i stället. Det är inget problem eller nackdel egentligen, men det är krångligare än om vi hade haft en liten bil. Men då hade listan med nackdelar blivit väldigt mycket längre!

Ja, det är typ det vi kan komma på som är nackdelar med att bo i husbil kontra att bo i lägenhet eller hus. Listan på fördelar är väldigt mycket längre, så får nog skriva lite fler inlägg om fördelar.

Och att hitta en bild som passar gick inte. Men visst kan väl en stenbumling vara en nackdel? Eller? Visst?

/Anna

Publicerat:

i:

20 svar till ”Nackdelar med att bo i husbil”

 1. Profilbild för FREEDOMtravel

  Intressanta reflektioner! Tvätta är bökigt tycker jag, i alla fall på utlandsresor. Tvättmaskinerna är dyra och tvättar ofta inte rent. Kanske funkar bättre i Sverige, där har jag inte provat 😉 Just nu är det lite jobbigt att vi inte har AC, men vi bor ju inte i husbilen så vi satsar ju inte heller allt på den. Att höra fåglarna utanför gillar jag 🙂 Vissa andra ljud kan vara störande ibland, men inte så ofta.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Trist att maskinerna inte tvättar rent! Jag gillar också fåglarna, när de pratar och sjunger. Men här omkring skränar de bara 🙁

  2. Profilbild för Laila Hogström
   Laila Hogström

   Efter att i fem år tillbringat 6 månader vintertid i Spanien med en 8.40 Frankia så är vår erfarenhet gällande att tvätta, det finns ofta tvättanläggningar inne i städerna, 7 kg maskiner, 5 Euro, där du sitter och väntar ca 1/2 timme, snabbt går det. Köper man tvättmedlet/lapp där du blandar både vit och kulörtvätt så räcker en sådan maskin gått och väl. Tvättmaskinerna på ställplatserna tar väldigt lång tid. Rent har vi alltid fått tvätten.
   Kul att följa er blogg! Vi reser söderöver 15 september igen.

   1. Profilbild för Anna
    Anna

    Åh vad bra att det blir rent på tvätterierna. Då ska vi fokusera på att leta upp dem när vi rör oss i Spanien. Kul att du hittat hit Laila, det är ju då vi åker neråt också, fast vi åker Atlantkusten har vi tänkt. Hur kör ni?

    1. Profilbild för Laila Hogström
     Laila Hogström

     Glömde skriva att det finns tvätterier där du lämnar in tvätten, lite dyrare men du får tvätten struken och inslagen i plast. Lite lyx går man unna sig ibland. Vi är numera golfvärdar, sedan en säsong tillbaka, i en stad som heter Aguilas, 20 mil söder om Alicante, därför kör vi raka vägen ner. Normandikusten är ett utmärkt val.

     1. Profilbild för Anna
      Anna

      Vad betyder det att vara golfvärdar? 🙂 Vi ser fram emot vår resa.

 2. Profilbild för Reiselinda

  Håller med om det mesta på listan. Lite mera planering måste till, men för oss som rör oss ganska mycket så funkar det fint. Buller har varit ett problem 2-3 gånger på 100 dagar, det uppvägs av de trevliga ljuden, som fåglar till exempel!
  Det positiva är så positivt att det som kanske är lite minus inte finns längre!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag tror det kanske blir lite annat framöver. Men samtidigt så står vi gärna långt från civilisationen och då behöver vi ladda med mat iaf. Och ja fåglar är ljuvliga om de sjunger. Häromkring skränar de mest! Ja vi fick faktiskt leta efter nackdelar, det är så mycket fördelar.

 3. Profilbild för Husisblogg

  Intressant att höra vad ni tycker är nackdelar. Det skiljer ju en del på att bo på heltid i bilen och som mina ägare bara nyttja mig på helger och semester. En bra investering mina ägare gjorde var att skaffa en toakassett extra, bra att ha ifall om.
  När mina ägare nu är ute så har de köpt några påsar med både tvättmedel och sköljmedel i samma, hur smidigt som helst.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi har oxå två kassetter, riktigt bra och nödvändigt! Bra tips om tvättmedel – ska undersökas.

 4. Profilbild för Sandra Jönsson

  Du nämner att det är svårare att stänga ljuden, intrycken ute… Upplever du att det kan vara svårt att få självvald ensamhet eller är det precis tvärtom? Jag menar, beger du dig till stillheten och tystnaden när du känner att du behöver den?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Njae jag säger att det är lyhört. En bil är inte isolerad som ett hus t ex och vi står nära varandra på ställplatser. Så vi hör ljud vi kanske inte vill höra. Att vi har hjul på boendet gör att vi kan lämna platsen om vi skulle vilja, det har hänt.

 5. Profilbild för Malin Lundskog
  Malin Lundskog

  Låter som båtliv ungefär 🙂 Och tänker att allt liv som inte är som det ”det brukar” kräver annan planering. Blir ju ett sätt att leva. Som att ha hund eller ej. Finns nackdelar, men … det finns det ju med alla livsstilar.

  Ja, en sten – kan ju vara både en för- och en nackdel. Men fin bild i alla fall:)

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så är det ju, att varje livsstil har sina +/-. Vill berätta att allt inte är rosenrött, även om de nackdelar vi listat är bagateller.

 6. Profilbild för Kicki Ekonomisk PT

  Husbil och husvagn är mys, Speciellt det du skriver om att höra alla andra tycker jag är både en skön och en störande känsla. Men den beror nog mest på humöret. Alla andra nackdelar känner jag att de skulle jag kunna stå ut med.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Absolut beror det på humöret, men framför allt VAD en hör, tänker jag 🙂

 7. Profilbild för Emma
  Emma

  Planering måste göras & förstår dina nackdelar. Men hur kommer de sig att ni valde att åka runt till olika ställen & dessutom bo i husbil ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Du kan läsa inläggen om varför så får du svar på din fråga 🙂 https://anna-forsberg.se/category/varfor/

 8. Profilbild för Linda Engström, resa medvetet

  Kul att äntligen ha kikat in på er blogg – verkar mycket informativ och ni verkar leva det liv ni själva vill, bra!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Välkommen hit! Ja vi är bra på att påverka vårt liv 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
31°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 20°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.