Fick en fråga på Instagram om vad vi tycker det finns för nackdelar med att bo i husbil. En mycket bra fråga, men ganska svår att svara på, så har funderat lite och här kommer nackdelarna.

Såklart finns det saker som inte är superduper med att bo i husbil, men vi ser så otroligt mycket fördelar så vi har faktiskt fått leta efter nackdelarna. Vi gjorde en reflektion efter 2 månader med både fördelar och några nackdelar.

Saknaden av nära och kära, som vi så klart upplever när vi är ute på längre turer, är inte aktuell på den här listan, det har ju inget att göra med att bo i husbil. Utan drabbar nog alla som är borta en längre period, oavsett om det är en lång roadtrip med husbil, jorden runt på cykel eller övervintrar i en lägenhet i Spanien, till exempel.

Sen vet vi ju inte heller ännu om de eventuella nackdelar som kanske bara dyker upp när vi är i Europa.

Nackdelar med att bo i husbil

Så efter att ha bott i husbilen i ganska precis 4 månader så skulle vi vilja sammanfatta våra nackdelar med att bo i husbil så här:

Det är lyhört

Det är nog det som är mest störande. Att vi hör allt omkring oss. Först när alla klivit in i sina bilar och vi stängt våra fönster och dörrar blir det tyst. Samtidigt tycker jag det är ganska mysigt att höra omgivningen där vi står. Men så klart inte alltid. Ibland hamnar vi intill en bil där ägarna har sena vanor eller där ägarna inte är sams särskilt mycket. Fåglar och bilar kan också vara störande. Men det är en vanesak. Idag stör det mig inte alls som det gjorde i början. Men vill en fisa i fred ska en nog inte bo i husbil.

Tvätta kläder

Tvättmaskin finns i vissa husbilar, särskilt amerikanska stora åk. Men vi har inte det. Och det är inte något problem egentligen, för vi åker in på camping ibland och betalar 30-40,- för att köra en maskin. Det är bara ett annat tänk som måste till. Förut samlade jag på mig tvätt så jag kunde köra ett gäng och få allt rent igen. Nu är det bättre att tvätta en maskin när det finns behov. Inte försöka klämma in hela tvättdagar, det blir varken kul eller bra – då det ska hinna torka också. Men det är en nackdel om jag jämför med hus/lägenhet.

Mer allergi och insektsbett

Eftersom vi är utomhus mycket mer (vilket är en väldigt stor fördel!) så påverkas min allergi. I hus och lägenhet vädrade jag nästan aldrig sovrummet under våren/sommaren för att minimera pollen in i sängkläderna. Men det går ju inte nu. Så jag har mer allergiska reaktioner av alla de slag. Fast inte så det blir outhärdligt. Insektsbetten blir fler automatiskt också..

Vardagssysslor behöver planeras mer

Eftersom vi har en viss mängd vatten med oss, och bestämda volymer för dagvatten (gråvatten) och toaavloppet (svartvatten) så behöver vi planera för när vi ska fylla och tömma. Vi behöver besöka platser som vi kan göra det på. Det är en vanesak och något vi har lärt oss riktigt bra nu. Vi vet ungefär hur länge vi klarar oss på en full tank vatten och hur ofta vi behöver tömma gråvattentanken och toakassetterna. Samtidigt så ändras ju förutsättningarna hela tiden. Om vi duschar med uteduschen behöver vi inte tömma gråvattnet lika ofta t.ex. Koll och planering krävs.

Vår kyl och frys är så mycket mindre än vi är vana vid, så vi måste planera maten. Vi kan inte gå och handla och bara köpa med oss det vi tycker ser gott och billigt ut, utan vi har ett antal rätter vi bestämt vi ska äta de närmaste dagarna. Middagarna blir inte så spontana som tidigare.

Elen ska räcka – så vi behöver hushålla med den om vi inte står på ström. Särskilt om vi inte vet när vi ska stå på ström igen. Och om solen inte lyser så jobbar inte heller solcellerna och då kanske vi behöver åka till en elstolpe även om vi planerat annorlunda. Inte drabbat oss denna sommar dock.. 🙂

Stor bil att ratta omkring

Alltså nej, vi har inte en särskilt stor bil. Men den är större än de som får plats i en vanlig p-ruta. Så vi måste planera var vi ska parkera om vi är ute och flänger. Ställplatser har vi inga problem att få plats på, men om vi ska in i en liten stad t.ex. så kan vi behöva ställa oss utanför och cykla in i stället. Det är inget problem eller nackdel egentligen, men det är krångligare än om vi hade haft en liten bil. Men då hade listan med nackdelar blivit väldigt mycket längre!

Ja, det är typ det vi kan komma på som är nackdelar med att bo i husbil kontra att bo i lägenhet eller hus. Listan på fördelar är väldigt mycket längre, så får nog skriva lite fler inlägg om fördelar.

Och att hitta en bild som passar gick inte. Men visst kan väl en stenbumling vara en nackdel? Eller? Visst?

/Anna