När jag blir pensionär

När jag blir pensionär ska jag…

Bloggen Ett annat liv har inspirerat mig under lång tid. I går skrev Andrea ”Jag låter som en pensionär när jag berättar om mitt liv” och jag kände igen en hel del i det inlägget.

Vill du fundera kring om pensioneringen är målet med livet så kanske du har glädje av det inlägget också. Det står väldigt mycket tänkvärt där!

När jag blir pensionär ska jag..

Det är så klart inget negativt att vara pensionär och njuta av det. Men livet pågår även fram till dess en går i pension. Något jag undrar om alla tänker på. Jag hör alldeles för ofta ”när jag blir pensionär ska jag…”.

I min värld känns det tråkigt att vänta på pensionsåldern. Som Andrea skriver, vi vet ju inte ens om det finns pengar kvar, om jorden finns kvar, finns jag kvar, om det finns vatten kvar eller om alla krigar för att få en bit mark att odla på etc. Så otroligt mycket kan hända och jag vill då inte ha livet på paus tills jag fyllt 65. Eller tänk om det är 80 som är den nya pensionsåldern..?!

Jag skrev om dessa tankar när jag gjorde bloggserien om Varför vi gör detta eftersom det är en av de vanligaste frågorna vi får. Kika gärna in det inlägget som mer inspiration kring dessa tankarna.

Visst vore det fantastiskt om pensionen kom som planerat, jag är frisk, jag får pengar för hårt slit under många år och jag kan fortsätta njuta av livet. Men jag vill inte vänta på det. Jag vill verkligen leva nu. Inte använda min tid och mina pengar till att bara springa fortare, köpa mer saker och ”tävla”.

Livet är inte en lek i min värld. Det är inte en tävling. Livet är en gåva som åtminstone jag är väldigt tacksam för och försöker vårda så gott jag kan. Och för mig handlar det om att aktivt välja det jag mår bra av. Att leva.

Ibland går det fint men ibland fastnar jag i ekorrhjulet. Nu är jag loss igen och jag njuter varje dag! Hur tänker du?

Foto från Nyköpings hamn i april

/Anna

Publicerat:

i:

10 svar till ”När jag blir pensionär ska jag…”

 1. Profilbild för Liw

  Jag tänker som du, att fånga det man vill/önskar/längtar efter nu och inte nästa år eller om 10 år.
  Hur klyschigt det än låter så är livet för kort och oberäkneligt för att vänta på det man längtar efter bara för man tror att senare finns pengarna, tiden och hälsan…ingen vet ju allt det där. Det alla dock vet det är vad man orkar just nu, vilken ekonomi man har nu och lite tid har nog ändå alla, annars får man frigöra lite tid helt enkelt 😉

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja, nu vet vi, imorgon vet vi inget om. Tycker det är en rätt skön inställning som jag är tacksam jag har.

 2. Profilbild för Sofia Hult
  Sofia Hult

  Jag håller med dig att livet inte är en lek. Jag har 50 år ca innan jag får gå i pension tror jag . Jobbar på daglig verksamhet men ändå e livet en utmaning både vardagligt sett och på jobbet

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja livet är en ständig utmaning, vi har alla olika utmaningar och olika förutsättningar.

 3. Profilbild för ReiseLinda

  Kloka ord! Tror många bara låter sig riva med av hur ”alla andra” lever och har det i stället för att stoppa upp och tänka hur man egentligen vill att det ska vara.
  Hör ofta folk som säger dom inte har råd att resa till exempel. De samma personerna har två bilar, äter ute varje helg, shoppar kläder och indredning utan att tänka.. Det handlar om prioriteringar och att göra egna val!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det handlar om aktiva val, prioriteringar och funderingar kring vad en vill. Och beslut därefter. Samtidigt kan det ju vara ett aktivt val att bara hänga på, att inte ta några beslut direkt utan låta saker ske bara. Vi är alla så olika och det är tjusningen tycker jag.

 4. Profilbild för Kors och Tvärs

  1992 gick min pappa bort helt oväntat, Han blev 63 år så han och mamma hann aldrig njuta av livet tillsammans. Då bestämde Göran och jag att göra något, så vi inte hamnar i samma situation. (Göran är 8 år äldre än mej) Vi har planerat och funderat och när nu Göran går i pension”på riktigt” har jag sagt upp mej så vi slutar samtidigt. Till och med samma dag. Många säger till mej ”ska du bli pensionär” men nej – jag tar inte ut min lilla pension förrän jag blir 65. Jag ska vara Lyxhustru de här åren 😀

  Jag har sagt att jag kan sommarjobba litegrann och om det mot all förmodan inte går, rent ekonomiskt får jag väl söka jobb igen då.

  Men nu ska vi leva och vi ska leva medan vi kan och orkar leva. Här och nu. Eller iallafall om 3 veckor och 2 dar 😀 😀

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tycker det låter så härligt! Mer tid tillsammans att göra det ni vill göra. Älskart! Och som du skriver, om det inte funkar som ni vill så kan en ta nya beslut. Livet består inte av X antal beslut, utan vi kan ta nya precis så ofta vi vill 🙂 Kram!

 5. Profilbild för Linnea – Lanclin.com
  Linnea – Lanclin.com

  Ibland är det sorgligt att något dramatiskt ska hända innan man förstår att livet är det som pågår NU. För 10 år sedan omkom en av min mans nära vänner i en drunkningsolycka, det fick oss att tänka mycket på vad vi vill göra NU. Nu 10 år senare har vi gift oss, fått våra två underbara barn vi längtande efter, flyttat utomlands, vandrat i alperna till vardags och flyttat tillbaka till Sverige igen och köpt husbil. Livet är det som händer NU.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja ofta är det ju faktiskt så. En vaknar upp och inser att livet faktiskt inte är något en kan ta för givet. Blir glad av att ni har tagit tag i det ni önskar och lever ert liv här och nu.

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 18°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.