Vi får ju lite distans till allt när vi faktiskt befinner oss utanför Sverige en längre tid. Trots alla digitala möjligheter blir det enklare att inte vara insatt.

Så även om jag inte är politiskt aktiv och faktiskt inte är ordentligt insatt i dramatiken i Sveriges Riksdag just nu så har jag i alla fall förstått att en statsminister inte alls behöver vara en politiker, så vem vet, en vacker dag kanske jag blir det. Eller?

Om jag vore statsminister (diktator)

Så den dagen jag tillträder som statsminister så skulle jag bestämma följande:

Språk

Det offentliga språket skulle vara engelska. För alla. I hela världen. Eller spanska. Spelar ingen roll vilket – bara det är samma. För att åka in i länder som skyltar på ett främmande språk är verkligen inte bra för trafiken (eller hjärtat). Alla skyltar, all skolundervisning och alla myndighetspapper och dialoger ska vara på världens offentliga språk. Självfallet ska alla länder prata sitt eget språk också, men alla blir tvåspråkiga om världsspråket inte är ens egna språk.

Gränser

Det ska vara fritt att resa, jobba eller bo var man vill. Jag kan tänka mig att behålla landsgränser på kartan och i vissa övergripande beslut. Nationer är ju kul i sport till exempel. Ingen ska kunna kriga sig till ny mark eller en förflyttning av landsgränsen. Det som är det är. Punkt. Man väljer sin nationalitet och det är upp till individen att bestämma – inga myndigheter kan påverka det beslutet.

Klimatet

Eftersom jag inte tycker om snö och kyla så skulle det kalla vädret förbjudas under 300 m ö h. Personer med frost i skägget får inte fotograferas. Vattnet utmed kusten där jag bor får inte bli kallare än 20 grader. Just nu bor vi utmed Medelhavet, från januari är det Atlanten som vi bor intill och som då inte får vara kallare än att jag kan bada i det.

Lantbruket

Alla djur som hålls fångna ska ha rösträtt. Bönder som väljer att övergå från köttproduktion till att odla ekologiska grönsaker slipper betala skatt så länge verksamheten sköts prickfritt.

Förändringar och utveckling

All utveckling är spännande. Alla förändringar är bra. Och om de inte är det så gör vi nya förändringar.

Som statsminister/diktator har jag alltid rätt att ändra mig. Så du får gärna komma med input och argument för att ändra mina åsikter och därmed påverka världsutvecklingen! Och som statsminister (läs bloggägare) har jag även rätten att redigera din kommentar om så krävs. Så håll dig utanför politiken när du kommenterar, detta är på skoj.

Bilden är från EU-parlamentet i Bryssel från 2016 då vi hälsade på en kompis på hans jobb.

/Anna