statsminister

När jag blir statsminister…

Vi får ju lite distans till allt när vi faktiskt befinner oss utanför Sverige en längre tid. Trots alla digitala möjligheter blir det enklare att inte vara insatt.

Så även om jag inte är politiskt aktiv och faktiskt inte är ordentligt insatt i dramatiken i Sveriges Riksdag just nu så har jag i alla fall förstått att en statsminister inte alls behöver vara en politiker, så vem vet, en vacker dag kanske jag blir det. Eller?

Om jag vore statsminister (diktator)

Så den dagen jag tillträder som statsminister så skulle jag bestämma följande:

Språk

Det offentliga språket skulle vara engelska. För alla. I hela världen. Eller spanska. Spelar ingen roll vilket – bara det är samma. För att åka in i länder som skyltar på ett främmande språk är verkligen inte bra för trafiken (eller hjärtat). Alla skyltar, all skolundervisning och alla myndighetspapper och dialoger ska vara på världens offentliga språk. Självfallet ska alla länder prata sitt eget språk också, men alla blir tvåspråkiga om världsspråket inte är ens egna språk.

Gränser

Det ska vara fritt att resa, jobba eller bo var man vill. Jag kan tänka mig att behålla landsgränser på kartan och i vissa övergripande beslut. Nationer är ju kul i sport till exempel. Ingen ska kunna kriga sig till ny mark eller en förflyttning av landsgränsen. Det som är det är. Punkt. Man väljer sin nationalitet och det är upp till individen att bestämma – inga myndigheter kan påverka det beslutet.

Klimatet

Eftersom jag inte tycker om snö och kyla så skulle det kalla vädret förbjudas under 300 m ö h. Personer med frost i skägget får inte fotograferas. Vattnet utmed kusten där jag bor får inte bli kallare än 20 grader. Just nu bor vi utmed Medelhavet, från januari är det Atlanten som vi bor intill och som då inte får vara kallare än att jag kan bada i det.

Lantbruket

Alla djur som hålls fångna ska ha rösträtt. Bönder som väljer att övergå från köttproduktion till att odla ekologiska grönsaker slipper betala skatt så länge verksamheten sköts prickfritt.

Förändringar och utveckling

All utveckling är spännande. Alla förändringar är bra. Och om de inte är det så gör vi nya förändringar.

Som statsminister/diktator har jag alltid rätt att ändra mig. Så du får gärna komma med input och argument för att ändra mina åsikter och därmed påverka världsutvecklingen! Och som statsminister (läs bloggägare) har jag även rätten att redigera din kommentar om så krävs. Så håll dig utanför politiken när du kommenterar, detta är på skoj.

Bilden är från EU-parlamentet i Bryssel från 2016 då vi hälsade på en kompis på hans jobb.

/Anna

Publicerat:

i:

9 svar till ”När jag blir statsminister…”

 1. Profilbild för Helena S/y Wilma

  Det där med ett gemensamt världsspråk tror jag hade varit bra och praktiskt. Vårt jordklot är inte så stort och avstånden människor emellan är så korta idag och vi reser och gör affärer världen över. På nästan alla platser på jorden finns ett fungerande skolsystem. Så egentligen tror jag bara att det är att bestämma sig vilket världsspråk som ska få råda. Sen skulle det få ta sin tid innan alla länder blir tvåspråkiga men evolutionärt inte så lång tid. Jag håller med om att engelska och spanska är två lämpliga val, föredrar såklart engelska för det skulle personligen ge mig en fördel. Men jag lär mig gärna spanska. Skyltar på två språk kan implementeras direkt, gemensamma vägskyltar likaså. (Flyget kan ju enas worldwide ) Här i Grekland finns väldigt mycket förklarande text på engelska, sannolikt för att de har ett udda alfabet. Om du var diktator så skulle jag be dig förbjuda trångsynthet som första steg (hoppas du tycker det skulle vara en bra lag). Därmed skulle såväl tyskar som fransmän få acceptera att inget av deras språk skulle bli valt till världsspråk. Ingen idé att de träter i frågan. Som en början tycker jag att Europa (EU ) kan enas om att engelska blir det gemensamma språket (de som bestämmer nu, för du lär inte få bestämma ensam i framtiden). Tror tiden är mogen och motsträvare länder är just bara trångsynta och egoistiska. Som sagt, ett världsspråk ska ju inte ta bort andra språk vid sidan av. Att kunna behärska två språk är ingen börda, utan en tillgång. Önskar att alla såg det så.

  Kul inlägg.

  Kram från Grekland.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jamen helt rätt. Trångsynthet blir helt klart straffbart. Vi får fundera kring vilken påföljd som är lämplig. Jag får nog släppa in EU lite i frågan, ska se om jag kan hitta lite ödmjukhet i garderoben 😀

   1. Profilbild för Helena på S/Y Wilma

    Ja vi förbjuder trångsynthet…hi hi hi. Skämt å sido, kanske skulle man höra av sig till polarna som bestämmer i Bryssel och be dem snacka ihop sig om ett gemensamt språk. Men det blir nog en faslig oenighet, särskilt som England är på gång att lämna…

    Tror dock att engelskan kommer att vinna på naturlig väg i framtiden, känns som det är språket nr 1 i Europa och det är ju bara att se på Sverige, där engelska ju faktiskt fungerar ypperligt bra. Vi kanske skulle ta initiativ som land och ta engelskan ett steg längre…

    Skepp o Hoj!

 2. Profilbild för Rolle o Carina

  Ja inte lätt att få någon ordning på sandlådan här hemmavid!
  Vore nog bättre att rösta fram dig ist 🙂

  Ha det gott o njut……

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för rösten! 😀

 3. Profilbild för Kors och Tvärs

  Espéranto funkade ju inte när det lanserades i slutet av 1800-talet Kanske du med kontakter i Bryssel kan få till nåt bättre ? Som jag sagt tidigare, får du till det där med ostbågar, ja då lovar jag att rösta fram dej som stadsminister

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Just det, ostbågarna glömde jag ju lägga med på listan!

 4. Profilbild för FREEDOMtravel

  Det där med att djuren ska ha rösträtt gillar jag. Det blir säkert inte sämre röstat än idag! 😉 Passande med bilden från Bryssel förresten, där vi spenderat helgen 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ska gå in och se vad ni gillade Bryssel. Vi tyckte inte om den staden 😀

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.