jobba i husbilen

Livet lite krångligare när invertern inte mår bra

Vi har en inverter i bilen för att omvandla 12V till 230V så vi bland annat kan ladda datorerna. Om den inte funkar blir det lite krångligare att leva i husbilen.

Eftersom vi arbetar med våra datorer behöver de så klart laddas emellanåt. Och de laddas inte med 12V utan med 230V. Vilket betyder att när vi inte är kopplade på el så behöver vi invertern för att kunna ladda.

Härom veckan så började inverterpanelens lampor blinka. Och datorerna slutade laddas. Strömmen till bilen funkade fint – men den hittade inte ut i eluttagen. Så värmepumpen gick, sogen på toa funkade, vattenpumpen och lampor lyste så fint. Men inget hände i eluttagen.

Vi kunde inte förstå vad felet var och vi blev inte klokare genom att läsa instruktionsboken. En annan Frankia här på ställplatsen hade samma problem med sin inverter. Vi fick hjälp av andra elkunniga som även hade verktyg för mätning. Det konstaterades att strömmen kommer från stolpen till bilen, men i bilen är det något som är knas.

Roger kontaktade Forsbergs. Han fick bland annat lära sig att strömmen från elstolpen in i bilen går via invertern. Fast den behöver inte det, eftersom det är 230V i kabeln. Men det är så det är kopplat, vi fattar inte varför. Vi fick vägledning i hur vi skulle koppla för att invertern alltid skulle vara igång och när den omkopplingen var gjord funkade även uttagen. Det är tydligen ett relä i invertern som gett upp.

Men så kan vi ju inte leva, eftersom invertern drar mycket på batterierna när vi inte står på ström. Så Forsbergs skickade en kabel som vi nu kopplat in och den kopplar bort invertern helt istället.

inverter I husbil

 

Det betyder att när vi rullar vidare och inte står på ström och vill använda 230-uttagen måste vi ut i luckan på utsidan av bilen och koppla om, för att få igång invertern igen. Himla meckigt och trist. Men vi kan leva så tills vidare. Detta kommer åtgärdas på garanti när vi återvänder till Sverige då det tydligen inte är ett ovanligt fel med den här invertern (en kan ju undra varför de då sätter in den… finns väl andra)

/Anna

Publicerat:

i:

10 svar till ”Livet lite krångligare när invertern inte mår bra”

 1. Profilbild för Kors och Tvärs

  Jag trodde inte ni hade kontaktsvårigheter, sociala som ni är ??

  Vi har en strömbrytare som slår på eller av inverten när vi behöver den. Det tycker vi är smart

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi sätter oxå på invertern med en knapp, när den funkar som den ska 🙂

 2. Profilbild för Hanna Telon
  Hanna Telon

  trist!
  Vi har fajtats med en konsting mobil-surf-uppkoppling som kopplar sig ner efter ett tag. och mobilen måste startas om.
  Halebop kan inte hjälpa mer och säger att det det måste finnas något fel på det lokala näter… Mrrr.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är trist när det inte funkar som det ska. Vi har Telenor och är väldigt nöjda med den uppkopplingen. Hoppas det löser sig för er!

 3. Profilbild för Rolle o Carina

  Tråkigt när inte prylarna lever upp till förväntningarna!
  Vi laddar vår Lap-Top via 12V från bilen o Solceller!

  Ha det gott…..Hälsn fr Snön 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är trist när det inte funkar. Vi använder våra burkar för mycket för att klara det under en längre tid.

 4. Profilbild för Husisblogg

  Saker och ting ska bara fungera, särskilt när man som ni är så långt hemifrån. Men låter som väldigt bra service av Forsbergs.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja en vill ju att det ska fungera. Men bra att det fanns en lösning.

 5. Profilbild för Tjoppe

  Hej svejs. Inverter från Victron är enligt min mening absolut dom bästa på marknaden,finns i en himla massa utförande och storlekar. Krånglar aldrig. Bara ett tips. Från Tjoppe och Helena på S/Y Wilma.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för tips och kul att du kommenterar Tjoppe! Vi har inte valt invertern – vi bara valde ATT de skulle sätta in en. Nu har vi den vi har och de får helt enkelt se till att den funkar tänker vi. Men bra att du skriver ett tips – alltid hjälper det nån.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
30°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 14°C
38°C / 20°C
39°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.