skötsel av gråvatten husbil

Så här sköter vi vårt gråvatten

I husbilsvärlden finns två avloppsvarianter. Det från toaletten samt gråvatten, avlopp från dusch, disk och tvätt. Så här sköter vi gråvattnet.

Allt avloppsvatten från handfatet, duschen och diskhoarna hamnar i en tank i golvet. Den tanken kallas gråvattentank. Vi har 120 liter i vår. Det är lätt att utläsa på panelen i vår sambandscentral hur mycket vatten som finns i tanken.

Hur länge vi klarar oss utan att tömma gråvattentanken beror helt och hållet på hur mycket vi duschar i bilen. Vi diskar nästan alltid i bilen även om det händer att vi nyttjar campingens/ställplatsens diskhörna, särskilt om det är geggiga kastruller och tallrikar. Men 4-5 dagar brukar vi klara oss i alla fall.

Skötsel av gråvattentank

Tvålrester, matrester, hår.. ja det är exempel på vad som hamnar i gråvattnet. Strukturerade som vi är så har vi så klart en liten skötselrutin för att hålla livslängden på tanken samt våra och andras näsor fria från äckliga odörer.

För att tömma gråvattentanken kan vi lägga ut en ca 5 cm tjock avloppsslang, eller köra över en tömningsplats så vi står med tömningsröret alldeles ovanför. Det vanliga tömningsröret finns under bilen, ca 10 cm in från sidan. Dessutom kan vi inifrån bilen dra bottenpluggen på tanken och då kommer avloppet ut mitt under bilen. När vi står still länge, som vi gör nu, tömmer vi ut vattnet i en hink som vi går och tömmer på avsedd plats. Vi tömmer ALDRIG vårt gråvatten eller toakassetter någon annanstans än på det avsedda platser. Det är självklart tycker vi!

 1. Matrester torkas av med papper innan disk. Kanske inte det mest miljövänliga, men det ökar livslängden på tanken och kräver mindre kemikalier så vi tycker det alternativet är bäst, både för oss, tanken och miljön.
 2. Vatten från pastakok och saft från majs- och ananasburkar t.ex. hälls inte i vasken, utan hälls ut direkt på gråvattentömningsplats om det finns i närheten. Annars på plastflaska som töms när möjlighet ges.
 3. När gråvattentanken är tömd häller vi i gråvattenkemikalier genom alla avloppsrör för att minska beläggningen och bakteriebildningen.
 4. När vi hittar en gråvattentömningsplats med en vattenslang med bra tryck sköljer vi rent direkt in i tanken, med dragen bottenplugg, då kommer det alltid ut beläggning och annat som fastnat på väggarna i tanken.
 5. När vi står still länge tömmer vi gråvattnet typ varannan dag (väntar inte tills den blir full) och då använder vi inte gråvattenkemikalierna. Så det luktar mer än när vi tömmer hela tanken, men eftersom vi tömmer ofta så luktar det ändå inte så mycket.

För oss är det viktigt att sköta om vårt hem, att tankar och avlopp håller länge är en del i det tänket.

/Anna

Publicerat:

i:

10 svar till ”Så här sköter vi vårt gråvatten”

 1. Profilbild för Lennart

  BRA!
  Finns många som tömmer lite varstans.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja vi har sett det, gillar vi inte alls.

 2. Profilbild för Rolle o Carina

  Allt låter ju vettigt det ni gör!

  Ha det gott…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack 🙂

 3. Profilbild för Marina
  Marina

  Gråvattenkemikalier är det samma som man sätter i toatanken ?
  Tycker att det är självklart att man tömmer gråvatten på avsedda platser.
  Roligt att läsa din blogg…

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   I toatanken har vi tabletter, även om det finns flytande varianter också. Tank Freshener heter den vi har till gråvattnet. Kul att du hänger här med oss!

 4. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Tyvärr finns det lite för många som tömmer gråvatten både här och där. Inte konstigt att husbilar blivit förbjudna på sina ställen.
  Det här med att skölja ur tanken bakvägen har vi aldrig testat. Jag kan nog tänka mig att det kommer ut både det ena och andra. Vi fårr bog testa detta.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det kommer ut både det ena och det andra, vi gör det så ofta vi kan, gärna varannan månad om vi har möjlighet.

 5. Profilbild för Nils Persson
  Nils Persson

  Hej!

  Vi har nyss skaffat en husvagn, adria alpina 663 uk 2014 och har aldrig haft en husvagn förut. Hur hittar vi gråtanken? Jag har letat runt på internet men kan inte hitta något svar på det. Som det är nu så vet jag inte var vattnet tar vägen om vi spolar i kranen och det vore fint att veta innan det kommer frostnätter 🙂

  MVH Nils

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hej, det kan vi tyvärr inte hjälpa er med då vi inte kan Adria. Men förslagsvis så kontaktar ni någon Adria återförsäljare eller går med i FB grupp för Adria ägare. Hoppas det löser sig!

Vädret

Ourique, PT
16°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.