Nu är det riktigt rörigt!

I måndags kom firman som ska fixa värme och varmvatten för oss. Och genast blev det mycket rörigt.

Tillsammans med montörerna kom även säljaren, för att förklara allt noga för oss och förtydliga för sina arbetskamrater. Vi gick igenom huset, berättade vad vi önskade få gjort samt spanade in nya servicehuset.

Eftersom de ska dra rör till element i alla rum från varmvattentanken så tyckte vi det var enklast att beställa all rördragning av samma företag, istället för att synkronisera med en annan firma/person. I och med att vi vill möblera om i badrummet så kommer de dra helt nya rör där. I köket kommer de plugga rören som gick till tvättmaskinen samt till den platsen där det nog tidigare stått en diskmaskin. Vi behöver bara rör i köket till diskhon samt till kylen, eftersom den har en sån där lyxig ”kallt vatten kran” i dörren. Det blir helt nya rör i köket också.

Riva ut kök och badrum direkt

Vi hade i helgen flyttat ut det mesta av våra grejer till balkongen/verandan mot öster och plastat in det för skydd mot eventuellt regn. Så inne i huset fanns i måndags morse nästan bara ett gammalt köksbord belamrat med mat och köksprylar. Vi hade inte tömt kök och badrum på inredning för vi hade förstått att de skulle börja på taket med solfångaren.

När vi gick rundan på morgonen så konstaterades det att det ändå är bäst att börja med rördragningen, så vattentrycket kan stå på i några dagar under tiden de gör annat. De kan då se att allt funkar som det ska och snabbt åtgärda eventuella läckor innan vi fyller igen med murbruk.

Så för oss innebar det att vi genast behövde strukturera upp våra prylar bättre. Bära in all mat samt andra saker vi använder dagligen till Vega samt riva ut inredningen ur badrum och kök. Alla skåp och vitvaror åkte ut i trädgården, som du kan se på översta bilden.

Köket utrivet
Rörigt även i Vega innan allt har hamnat på rätt plats, men trångt blir det nu igen.

Venedigs kanaler

Det bestämdes också att all rördragning ska ske i golvet istället för i väggarna (vilket vi hade pratat om från början), det är mycket bättre sa det. Vi litar på deras kompetens och vi ska ändå fixa golvet så det var bara att köra, sa vi. Fernando var här och spanade in deras arbete en kväll i veckan och sa att jobbet var utfört ”muito bem”, alltså mycket väl.

Lite av nya Venedig i vardagsrummet
Badrummets rör markerade

Rätt var det var så hade de börjat spraymåla var t.ex. elementen, duschblandare och tvättmaskin skulle vara. Och sågklingan åkte ner i golvet och gjorde rena rama Venedig i vårt hus, fullt med ”kanaler” för rören.

När de bilade upp väggen bakom gamla duschkabinen så var det alldeles fuktigt under blandaren. Så när de är klara där inne ställer vi in avfuktaren och låter det torka upp ordentligt.

Vegas kök & badrum

Vi har tillgång till ett vattenutkast intill Vega, den slangen räcker fint till att vattna odlingarna samt fylla Vegas vattentank. Vi har ordnat med ett avloppsrör som gör att vi lätt kan tömma vårt gråvatten med hink i septitanken samt att toakassetten också är enkel att tömma.

Vi klarar oss utmärkt utan husets faciliteter ett tag. Det blir till att laga mat, duscha och gå på toa i Vega igen ett tag nu. Tvätta för hand eller ta med oss när vi åker och handlar (finns stora tvättmaskiner där). Det går ju superbra! Fast nog längtar jag efter ett riktigt kök och badrum igen…

Publicerat:

i:

,

8 svar till ”Nu är det riktigt rörigt!”

 1. Profilbild för Solan
  Solan

  Följer med intresse renoveringen av ert vita hus. Men slås av en tanke: Hade det inte varit enklare att bygga nytt på den härliga tomten?
  Hälsningar Solan

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Finns ingen anledning att bygga nytt, vi har ett hus med bra stomme, storlek och läge på tomten. Huset är bara 16 år gammalt så vi renoverar det och kopplar på hållbara funktioner.

 2. Profilbild för Anne ulvönäs
  Anne ulvönäs

  Det är så roligt att följa er och allt arbete. Ni är både strukturerade och noggranna och verkar ha riktigt bra hantverkare på plats. Kommer bli så fint när det är klart.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, kul du hänger med!

 3. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Så duktiga ni är! Inte bara att själva ta tag i allt som ska göras utan också att hitta lämpliga och kompetenta hantverkare. Det ser verkligen rörigt ut nu, men så roligt det ska bli att se när ni fått alla rör på plats, rör som fungerar. Lycka till! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, vi har roligt 🙂 Allt funkade förut men inte på det viset vi önskade. Bättre och mer hållbara lösningar är nu på gång.

 4. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Förstår att ni har rörande roligt! Gläds med er!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hhhha, ja det har vi 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Växlande molnighet
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.