Vi har reserverat huset vi tittade på igår, det ligger i Ourique kommun och vi väntar nu bara på att komma igång med pappersprocessen!

Vi fick vänta hela helgen på visningen på huset som på pappret kändes helt rätt. Och vi hade redan köpt huset i våra diskussioner om ombyggnader, renoveringar och planteringar. Så därför visste vi fallet skulle bli hårt om vi inte gillade huset när vi väl såg det.

Men det blev som vi önskade! Vi ”köpte” huset på plats, med handslag (i luften) och löfte från mäklaren att avboka andra inbokade visningar och att ta bort huset från marknaden. Eftersom det bara var en mäklare som kunde sälja detta huset så kan de göra så, perfekt för oss. Många andra hus säljs av flera mäklare och då är det andra processer.

Känslan för huset var toppen, och det är viktigare än något annat, för det går inte att ändra. Köket är lite för litet, men vi kan nog hitta en lösning för det, har flera alternativ i våra tankar.

Om vi jämför huset vi tittade på igår med vår specifikation så blir resultatet det här.

Viktigaste punkterna

Inköpspriset ger oss möjligheten att göra de förändringar vi vill utan att behöva gå utanför vår budget. Huset är fullt beboeligt men det finns massor av möjligheter att kreativt skapa vårt drömhem.

Huset ligger i Alentejo regionen, i distriktet Ourique. Lantligt omgiven av öppna vidder och med cykelavstånd till närmsta lilla by är exakt vad vi vill ha.

Finns några grannar som alla bor några hundra meter ifrån vår tomt. Om vi förstod mäklaren rätt så är bara en av grannarna boendes där året runt, ett par andra hus var ”holidayhomes”.

En skön avskildhet och trygghet då det är en grind in till tomten och hela marken är inhägnat. Dessutom är det en mur mot ”gatan”. Vägen utanför tomten är ingen genomfartsväg, utan går bara till ett par hus till.

Huset står ungefär mitt på tomten och är en enplansvilla med två mindre terasser under tak. Altanerna ligger åt väster och öster med fina utsikter.

Internet finns i telefonledningen, som går utanför tomten och vi hade full täckning på 4G.

På tomten finns fruktträd (fikon, apelsin och tangerin bland annat) och nuvarande ägare har odlat på stora delar av tomten. Även här finns en hel del arbete att göra för att få till det som vi vill, men det går också att starta odlingar direkt.

En liten del av alla odlingar som redan finns på plats

Tomten har mycket sol, öppet landskap runt om.

Huset ligger på en plan men lätt sluttande mark, ingen egen kulle t.ex. så risken för frost är lägre än uppe på en kulle, det är kallare vintrar här än i Algarve.

Kommunalt vatten som enligt ägaren kostar max €30,- per månad när hon vattnar odlingarna.

Finns gott om utrymme för Vega och även vänners bilar vid besök. Dessutom kan vi utan problem få plats med ett garage i framtiden.

Bra att ha

Vi ville ju ha ett litet hus, helst ett Tiny House. Detta huset är det minsta vi har tittat på med sina ca 70 kvm boendeyta, så riktigt bra storlek!

Finns inga solpaneler eller solfångare för varmvatten, men det är sånt vi kommer skaffa på sikt.

Det finns en öppen spis, men vi kommer ersätta inför nästa vinter med en kamin istället.

Eftersom vi inte bygger ett hus som vi hade tänkt från början så är det kul att planera, renovera vissa delar, riva en vägg och lite annat pyssel. Måla och fräscha upp hela huset och tomten kommer vi också vilja göra. Så kul att få vara kreativa med vårt hem igen! Dessutom ska vi bygga ett garage också.

Målning och annat behövs så klart – men det gillar vi!

Det återstår att se hur vädret är på sommaren. Men det är troligen inte lika hett som i Evora/Serpa/Beja områdena.

Andra fördelar vi ser

Utöver ovan punkter som vi hade listat sedan tidigare så har vi upptäckt andra bra saker med denna fastigheten.

  • Det finns ett litet utrymme under altanen mot öster, där borde vi kunna ordna med en matkällare av något slag.
  • Huset är kopplat till elnätet vilket gör att vi kan skaffa solceller i vår egen takt
  • Säljs av en mäklare som bara arbetar kring Ourique vilket vi tror kan ge möjligheter och fördelar framöver när vi behöver andra tjänster.
  • Marken har en perfekt storlek och placeringen av huset på tomten är också väldigt bra.
  • Ägaren vill ha en snabb affär, vi hoppas på tillträde inom några veckor bara
  • Inga närliggande hus med skällande hundar, vad vi märkte vi visningen
  • Vi får troligen ta över två gäss
  • Mäklaren har kontakt med företaget som byggde huset, så vi kan få alla detaljer om bygget och perfekt för våra planerade åtgärder
Utsikten är inget vi klagar på!

Nu börjar det roliga! Så glada att ha hittat vårt nya hem där det finns massor att göra, om vi vill.

Vet du vad det är för växt på översta bilden?