Igår var vi på kommunen och hämtade vårt ”stjärnpapper”. Det som intygar att vi bor i Portugal.

Eftersom vi vill vara mer i Portugal än något annat land är det här vi ska vara skrivna. Och det är alltså det vi gjort nu. Detta var steg ett i byråkratin, det kommer en hel del andra saker vi måste göra. Till exempel skriva ut oss från Sverige, fixa så vi har tillgång till sjukvården här (inte bara akutvård) och registrera våra svenska körkort här nere.

Kommer inlägg med omständligheter, Skatteverket och andra saker som har med flytten till Portugal att göra, så häng kvar 😀

Kan ju inte kalla oss portugiser, men vi bor i alla fall i Portugal nu! På riktigt. På pappret!

Så här gjorde vi

Gick till vår Junta och sa att vi vill blir registrerade som boende här. Att vi ville ha ett Certificado de registo de cidadao da uniona Europeia.

Vi fick ett intyg på att vi bor där vi bor. Som byns ordförande skrivit på. Det var med andra ord inte det slutgiltiga pappret vi fick. Men vi betalade €10,- och cyklade hem. Tack vare god kontakt med husmäklaren så fick jag veta att vi ska ta med det pappret, pass och NIF-nummer och gå till kommunen för att få Certificado de registo de cidadao da uniona Europeia av dem.

Så vi åkte till Ourique kommun och fick där lämna in pappren, svara på följande tre frågor:

  • Är ni gifta? Svar: ja
  • Vad jobbar ni med? Svar: producerar och förvaltar webbplatser i vårt egna svenska företag
  • Hur länge har ni bott i Portugal? Svar: köpte huset 11 februari

En vecka senare, i går, kunde vi alltså återvända till kommunhuset och där få våra riktiga papper som borgmästaren (min vän) har skrivit på. Betalade €30,- för bådas papper och nu har vi alltså fått det riktiga och officiella stjärnpappret!