frösådd under plankor

Testar att så under plankor

Följer en del bloggar, Instagramkonton och faktiskt även en del på YouTube som delar med sig av odling. Och snappade upp detta tips på YT.

Känns som det var evigheter sedan jag odlade och behöver friska upp minnet samt lära mig en massa nytt, så jag har hittat en del källor för det.

En YouTuber jag gillar är Huw Richards som har en härlig odling i England och dessutom pratar väldigt trivsamt. Har inte sett tillbaka på alla hans avsnitt men jag tycker jag får ut något i nästan varje avsnitt jag ser.

Fröså under plankor

Bland annat så såg jag i någon av hans videos att han alltid frösår på friland under en planka. Så det har jag gjort nu också.

 • ingen hittar och äter upp fröet
 • fröna torkar inte ut
Brädorna har vi återanvänd från pallar vi fått leverans på.
Märkning av vad jag sått. har jag gjort på avkapade klinkersbitar. Och skrivit på både portugisiska och svenska.

Detta ska göra att fler frön gror och därmed ge en större skörd. När jag frösådde på friland tidigare så blev det väldigt dåligt resultat, så jag ser med förväntan fram emot att se resultatet av detta. Har du provat detta tillvägagångssätt eller har du andra knep?

Varje dag kollar jag hur det ser ut, när fröna har grott så tar jag bort brädan så klart!

Under brädorna finns gurka, aubergine, fänkål, morötter, rödbetor och dill! Tror inte allt kommer klara värmen, men jag vill prova i alla fall.

På översta bilden ser du sålådan med brädor, men också lådan med vitkål som växer under nätgardin samt majs.

Publicerat:

i:

6 svar till ”Testar att så under plankor”

 1. Profilbild för Mona
  Mona

  spännande sätt som låter både självklart och enkelt. Lycka till

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur! Tack, lovar att visa hur det går 😀

 2. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Oj, så spännande med nya experiment! Är så imponerad av allt du redan hunnit odla. Vi har värmebölja här I Sverige och det växer så det knakar, fantastiskt roligt att se växtkraften på grönsaker. Även enorm blomsterprakt i trädgården. Älskar min Malaberspenat som jag dock har i kruka i uterummet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Underbart att ni kan njuta av värmen. Hoppas den håller i sig hela sommaren!. Ja det är ett hårt arbete att fylla sålådorna, men jag ser stora skillnader i hur det växer där kontra i lerjorden på marken så det motiverar mig 😀 Det tar inte lång tid att odla, det är att ta hand om skörden som kommer vara tidskrävande (hoppas jag!). Malaberspenat får jag googla..

 3. Profilbild för Lena
  Lena

  Har aldrig hört talas om det, men ganska självklart????
  Vi får vattna varje kväll för det är så torrt. Gräset gult men det hoppar vi med bevattning.
  Däremot potatis jordgubbar dill persilja morötter rödbetor och brytbönor. Du hör, vi ska ju varken vara ute med båten eller husbilen, men maken vägrar ge upp sitt trädgårdsland????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Funkar utmärkt!

Vädret

Ourique, PT
11°
Fair
06:5920:06 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 11°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
28°C / 11°C
26°C / 11°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.