el badrummet

Projekt: Elen fixas

Elen i huset är inte mer än 15 år gammal (då huset byggdes 2006) men vi har ändå haft en elektriker här för en del fix.

Fernando rekommenderade oss att kontakta Sergio, en elektriker som bor inne i Ourique. De samarbetar alltid och han är en seriös och duktig elektriker enligt Fernando. Så det nappade vi på så klart!

Vid Sergios första besök visade det sig att han kan engelska! Vi blir alltid överraskade och glada när det händer. Vi förväntar oss nämligen inte att folk kan engelska här i våra avkrokar.

Han var här vid totalt 6 tillfällen.

Första gången var det för att kolla hur det såg ut, prata om vad som skulle göras för att ge oss ett pris och instruktioner för förberedelser.

Andra gången drog han elkablarna genom de öppna kanaler vi gjort för badrumsfläkt och nya uttag i köket. Han satte in nya säkringar för värmepumpen och fläkten.

Tredje gången kom han när badrummet var klart. Tvättmaskinen längtade jag efter att kunna börja använda nämligen. Han satte in ett nytt eluttag också (översta bilden). Dessutom fixade han elen för kyl, ugn och spis i köket.

Fjärde gången var det för att montera uttagen över köksbänken, då köket äntligen var klart. Vi hade monterat tre taklampor som han kopplade ihop till en strömbrytare. Han bytte även ut lock för elkopplingar samt bytte ut själva skåpet runt elcentralen då det gamla var missfärgat. Nya eluttag i alla rum varav två med extra USB-uttag, ett i vårt sovrum och ett i vardagsrummet vid soffan.

Uttag i köket
Taklamporna i köket som han dragit elen för efter att vi hängt upp dem.
Elskåp med snabbsäkringar och jordfelsbrytare (som vi vet fungerar). Skåpet är nytt, men inte centralen.
Nya lock i hela huset.

Dagen efter kom han tillbaka, en femte gång, för att fixa alla takkopplingar och koppla ihop ytterbelysningen på framsidan till en kontakt. Han fixade även elen för ringklockan vid vår port. Den nya vi köpt behövde kopplas in.

Sen sista och sjätte gången (i alla fall för den här omgången) han kom var det för att vi behövde hjälp med ringklockan igen. Den vi köpt tidigare surrade och blev väldigt varm. Det kändes inte tryggt så vi köpte en ny och dyrare som vi behövde hjälp att koppla in, då den delvis var 12V. Han kom efter ett par dagar och fixade det och han sa denna nya var mycket bättre.

Mycket nöjda tackade vi för hans effektiva och snabba tjänster och skickade även med honom ett gäng majsplantor som jag inte fick plats med någonstans, vilket han blev väldigt glad för.

Dialogen har hela tiden skötts med WhatsApp.

Kostnader

Första priset vi fick var € 460,- men sen tillkom USB-pluggarna, nya elskåpet och extra dragningen i köket med de nya lamporna. Och den sista extra utryckningen för ringklockan.

Slutsumman blev € 524,- exkl. moms för allt. Inklusive resorna från Ourique vid 6 tillfällen.

Publicerat:

i:

,

2 svar till ”Projekt: Elen fixas”

 1. Profilbild för Peter
  Peter

  Så fantastiskt roligt och spännande att vara med lite grann hos er. Ni har verkligen ett underbart liv, grattis till er för att ni är utskrivna från Sverige.
  Ni inspirera oss på många sätt.

  Ta hand om er

  Peter och Susanne

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack hörni, roligt att vi kan inspirera 😀 Vi njuter absolut av vårt liv, varandra och vårt hus & trädgård. Men också för att vi tar en massa beslut 😀

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 17°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.