Nytt objektiv: Fujifilm XF 50-140mm f/2.8

Hade inte tänkt att köpa ett nytt objektiv, men jag kunde inte låta bli. Ja, det är faktiskt sanningen.

Eftersom jag fick det stora teleobjektivet i september har jag nu lekt ordentligt med det. Och det är bra när jag ska fota fåglar i trädgården eller flygplan (jag var på en airshow i helgen, så det kommer ett inlägg om det!)

Men det är inte ett objektiv jag drar med mig på utflykter rent allmänt. Har berättat om vad jag tycker om det objektivet i ett separat inlägg.

Det objektivet har gett en insikt om att jag vill ha ett zoomobjektiv som jag kan ha som mitt standardobjektiv. Jag använder ju annars bara mina fasta (35mm & 80mm makro). Så nu har jag köpt ett objektiv som alltid sitter på kameran och är förberett för att användas oavsett situation.

Det passar till och med i handväskan, så jag behöver inte dra med mig fotoväskan när vi åker nånstans. Men kameran vill jag i princip alltid ha med mig.

Jag har använt mitt 80mm på utflykter den senaste tiden, för jag tycker att 35mm har för kort brännvidd i många sammanhang. Mitt 80mm är ju även ett makro, så det har varit kul att kunna göra en makrobild när jag är på utflykt. Men, det är inte helt optimalt för den variationen av bilder jag vill ta. Därför har jag gjort den här investeringen i ett nytt objektiv.

När jag läste på om mitt nya objektiv och många sa att det är en ”arbetshäst” som funkar till nästan allt och dessutom är ljuskänsligt, så kunde jag inte låta bli att handla det till slut. När jag även fick bekräftat av Cathinka (min fotoguru med sammav kamera som jag) att det objektivet är ett av hennes favoriter så ja, då klickade jag på köp!

Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR

Japp, så heter det! Det har alltså en zoom mellan 50-140mm. Så med mitt fasta 35mm, detta nya och det stora teleobjektivet så har jag täckt in i princip alla brännvidder från 35 till 600mm. Vidvinkel är inte min grej så det känns inte alls aktuellt för mig. Jag har ett 18-55mm (som kom med kameran) också, men det ligger bara i lådan. Bilderna blir inte skarpa.

Stativfoten som finns på objektivet på bilden ovan har jag tagit bort. Jag har inga planer på att använda detta objektivet på stativ.

Du vet väl att all min fotoutrustning finns på en särskild sida ifall du är intresserad.

Jag hoppas och tror att jag kan få till många fina bilder med detta objektivet, och att det blir ännu roligare att fotografera. Jag har ju redan använt det vid flera tillfällen som jag kommer berätta om framöver.

Publicerat:

i:

26 svar till ”Nytt objektiv: Fujifilm XF 50-140mm f/2.8”

 1. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Helt rätt! Man ska satsa på sina passioner =) Du köper objektiv- jag köpte lite fler växter. Ha en bra onsdag och fotaloss.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så resonerar jag också. Pengarna gör inte mycket nytta på banken 🙂 Tack detsamma!

 2. Profilbild för Anki
  Anki

  Bra köp … du brinner för foto och ska såklart ha de objektiv du har nytta och glädje av!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, jag är nöjd!

 3. Profilbild för Tony

  Känns som ett bra och lagom zoomomfång (75-210mm omräknat till din Fujikamera) och med en bra ljusstyrka. Misstänker att detta kommer att sitta på ganska ofta. Bra att du kunde plocka av stativfoten. Lycka till med objektivet!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det sitter på som default och så byter jag till macro när jag ska krypa i trädgården eller den långa när jag ska fånga fåglar 🙂 35mm har jag inte haft på sen jag fick detta. Men jag misstänker det går i perioder vilket objektiv en föredrar. Eller? Hoppas du är nöjd med din nya kamera!

   1. Profilbild för Tony
    Tony

    Jag är väldigt nöjd. Just nu är jag inne i en ”zooma-in” period så nu sitter min telezoom på för det mesta.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Vad roligt att du är så nöjd! Zooma är helt klart kul 🙂

 4. Profilbild för Mamma C

  Så skoj för dig som älskar att fota.
  Bra att det får plats i väskan med.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är kul och helt fantastiskt att den får plats i väskan! Kram

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så skoj! Det här objektivet tror vi du kommer att få stor glädje och nytta av, så det lär nog sitta på som förstaval. Bra ljuskänslighet också.
  Jag är då glad i mitt senaste inköp 70-200 f/2,8 som jag tycker ger riktigt bra bilder även om ett 24-105 är det som oftast sitter på. Nu i sommar har det blivit mycket blommor och få är det makrot som gäller.
  Ska bli skoj att se dina nya alster…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är mitt förstaval och sitter jämt på kameran om jag inte behöver telet eller makrot. Kul du är nöjd med ditt senaste!

 6. Profilbild för Marianne

  Intressen är mer eller mindre kostsamma, och nu är ju fotografering ditt intresse och det är väl dumt att inte köpa till det du vill ha, om du kan.
  För övrigt är det lite grekiska för mej här, men jag ska läsa på om objektivet, som du vet har jag gett upp fotandet med Nikon så det blir mest för nyfikenhetens skull.
  Ha en fin onsdag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Sä är det, och en väljer ju själv hur mycket en vill lägga på sitt intresse. Kram!

 7. Profilbild för Annika

  Låter som ett mycket bra köp. Det är perfekt med ett sånt allround-objektiv. Jag brukar ibland fota enbart med mitt 50mm. Men det är svårt, en utmaning.
  När jag köpte min dslr för länge sen kom det just med ett 18-55 objektiv + ett 55-200.
  Numera har jag ett 18-135 som jag kör som allround. Men som du vet, jag tycker inget av mina objektiv längre ger speciellt bra bilder. Inte ens 50. Det är som om det hela tiden är lite urvaskat.
  BRA köp för dig, tror du kommer att älska den!
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har älskat mitt 35mm (vilket motsvarar 50mm på min spegellösa kamera). Men att kunna zooma in olika detaljer känns bra då det inte alltid går att ta sig framåt med benen till motiven. Blir kul att läsa om ditt eventuella nya köp 🙂 Kramar!

 8. Profilbild för Micke

  Har ju mitt zoomobjektiv som standard, inte för att jag kan så mycket om det men det underlättar ju betydligt när det gäller fotograferande.

  Bra där!!

  Ha det bäst nu. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är kul att kunna vara lite friare, genom zoomen. Tack detsamma!

 9. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vad roligt med ett nytt objektiv och det där med att kunna ha samma objektiv nästan jämt låter väldigt bekvämt. Jag har faktiskt precis samma tanke om ett objektiv jag fick hem igår. Det är 18 – 300 mm och jag hoppas att den inbyggda VR:en ska hjälpa till att få bilderna lite mindra suddiga.
  Jag hoppas att vi båda ska trivas med våra nya objektiv 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du fått hem ditt nya objektiv. Ser fram emot att se dina bilder med nya utrustningen! Kram

 10. Profilbild för znogge

  Grattis till ditt nya objektiv! Hoppas du ska trivas bra med det. Har man ett stort intresse så ska man självklart unna sig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tyckte jag behövde det 🙂

 11. Profilbild för Anita

  Grattis till ditt nya objektiv. Det verkar vara ett bra köp och du får säkert stor glädje av det. Och vi också när vi får se dina fina bilder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad snäll du är! Jag tycker det ger bra bilder!

 12. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Kul med ett nytt objektiv! Såg att du har en hel del till din Fujikamera. Jättefina bilder tar du! Nu vill jag se bilder med ditt nya objektiv. KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det kommer snart 🙂 Tack! Kram

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.