oktober

Oktober (Outobro) 2025

Publicerat den

Det är väldigt bra jag gillar mitt liv, för tiden rusar verkligen fram. Redan november. Men först ska vi avrunda oktober med en månadssummering.

Som vanligt är länkarna till oktobers alla inlägg samlade här, men det är också en del ny text och dessutom är bilderna inte tidigare publicerade.

Fem snabba

Kategorin där jag samlar fem olika punkter i en salig blandning blev det fem stycken i oktober.

Halloween skrev jag inget om alls, men jag har odlat en pumpa som dekoration i alla fall.

Ett bokcitat & ett motto

En sak jag gärna lägger med i de här månadssammanställningarna är ett bokcitat som fastnat. I bokserien ”In the land of the long white cloud saga” av Sarah Lark läste jag:

Whoever did not need the knowledge did not need to burden themselves with it. Whoever wants to learn must take the time to ask.

Jag tycker det ligger mycket i det. Vi kan inte alla veta eller ens känna till allt, en förväntan som är viktig att inte ha på andra. Vi kan däremot vara nyfikna och fråga när vi snubblar över något och vara lyhörda om någon lär oss något som vi kanske borde kunna.

Mitt motto: acceptera, anpassa och accelerera skrev jag ett förtydligande inlägg om den här månaden.

Projekt, ekonomi & vårt hus

Sommarens stora projekt med Rogers verkstad blev klart och dokumenterat. Dessutom behövde vi själva förbättra carporten då byggaren vi anlitat inte visste vad han sysslade med.

Vi säljer el från våra solceller nu och jag berättade om den processen.

Buskskvättan som tillhör vårt hushåll nästan. Ser dem varje dag, men var de bor vet vi inte.

Mat

Så underbart med mycket egenodlat i vår mat, det som är i kursiv stil är sånt som vi köpt, allt annat grönt kommer från vår egen odling. Vissa saker kan vara förädlade, det kan också komma från frysen, men det mesta är färskt.

Lunch & middag

Vi äter oftast vårt huvudmål som lunch, sen blir det lättare mat till middag.

  • Ugnsrostad aubergine med cashewpesto & granatäpple
  • Kålrabbiburgare
  • Asiatisk gurksallad
  • Zucchinifrallor med sallad, gurka & ost 
  • Nötbröd med sallad, gurka, paprika & ost
  • Grekisk yoghurt med blåbär & nöt/frö blandning
  • Grekisk yoghurt med granatäpple & nöt/frö blandning
  • Halloumi gratäng med aubergine, paprika & zucchini
  • Stekt ugnspannkaka 
  • Riskakor med ost & paprika
  • Grillad halloumi, bakad sötpotatis och cole slaw (vitkål från affären)
  • Aubergine med pickled vitlök i airfryer
  • Grönsakstallrik från skördekorgen
  • Bönbiffar med rostade rödbetor och sötpotatis med cremefraiche kladd med granatäpple
  • Aubergine i kinesisk vitlök- & sojasås med ris
  • Pasta med sås av bondbönor
  • Bönbiffar med pressgurka & grillad majskolv
  • Linsgryta med ris & chutney
  • Rostade grönsaker: kålrabbi, tomater, paprika, rödbetor, lök & vitlök 
  • Pasta med fikon & chilisås
  • Ostsallad med dagens skörd
  • Grönsakspytt på aubergine, vaxbönor, paprika och rödlök.
  • Pasta med pumpasås
  • Ostmacka av zucchinibröd med koriander och granatäpple till.
  • Pumpasoppa
  • Pumpapaj
  • Tomat & löksallad
  • Chilistekta vaxbönor
  • 1/2 fryspizza
  • Zucchinifritters med rostad sötpotatis
  • Kålrabbigratäng
  • Pasta med aubergine
  • Vegoburgare utan bröd på restaurang 
  • Falafel & guacamole på restaurang
  • Grillade grönsaker, coleslaw & ugnsrostad sötpotatis

Förrätter

Jag äter ju gärna förrätter av grönsaker för att få fibrerna att minska glukostoppen, här är några exempel från oktober

  • Svartkålsallad med hasselnötter
  • Kokta rödbetor med smör 
  • Skalad morot
  • Gurkstavar
  • Svartkålsallad med granatäpple & parmesan
  • Baba ganush & gurkstavar

Efterrätter

Gillar sött, så vi äter också efterrätt emellanåt. Den här månaden har det blivit både marmelopaj och zucchiniostkaka från frysen.

Kvällsmat med efterrätt på samma assiett

Men även godis som vi fått av vänner & i paket från Sverige. Några bitar mörk choklad slinker det ner här och där också och så gjorde jag pumpalatte en gång också.

Pumpalatte, inspirerad av Annika

Trädgård, djur & odling

Det märks på plantorna att de inte längre behöver kämpa för sin överlevnad mot solens starka strålar, de suger åt sig fukten i luften och sträcker på sig ordentligt mot solen när den visar sig. Snäckorna har börjat dyka upp, det gäller att vara ute och plocka dem innan de blir för många. Det är en ny tid i trädgården nu, andra uppgifter såsom att rensa ogräs och beskärning dessutom kan vi fortsätta plantera ut växterna som ännu står i krukor. Berättade att jag påbörjat höstens & vinterns planteringar.

Gjorde ett dagboksinlägg som mestadels handlade om trädgården, så det får hamna under den här rubriken.

Skrev ett inlägg med mina tankar om odlingen. För jag har skördat väldigt mycket olika saker i oktober: sallad flera olika sorter, koriander, granatäpple, paprika, tomater, chili, selleri och rödbetor.

Men också:

  • det första av kålrabbi, både grön och lila, svartkål, vaxbönor, broccoli
  • både det första och det sista av lime och oliver
  • årets sista av aubergine, gurka, marmelo och fikon
marmelo

Resor & utflykter

Jag var själv i Lissabon i månadsskiftet september/oktober, det blev många inlägg. Jag valde att inte göra ett inlägg om pensionatet som jag bodde på, det heter House Sāo Bento (extern länk), det var läget som avgjorde att jag valde det. Men eftersom jag inte fick många timmars sömn på grund av störande grannar så kommer jag inte välja det igen. Finns många boenden att utforska i Lissabon tänker jag.

Estremoz

En annan liten resa vi gjorde, tillsammans, var att besöka en vingård och delta i ett vinevent där vi bland annat trampade druvor och så hängde vi med kompisar som bor i Estremoz där vi besökte den stora loppmarknaden.

Gjorde en trevlig utflykt som vi spenderade i Falesia där vi träffade nya kompisar.

Väder

Oktober är verkligen månaden då vädret skiftar, i mitten av månaden så syns det tydligt på nedan grafer!

Även om vi inte fick mer än 13,5 mm så är det fuktigare och svalare nu. Fortfarande shortsväder stora delar av dagen.


Det blev totalt 26 inlägg i oktober och du kan hitta dem alla i månadsarkivet via menyn eller på denna länken.

24 kommentarer till ”Oktober (Outobro) 2025”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Dina matbilder! Wow säger jag bara- ser så gott ut. En katt i knät säger man ju inte nej till. Ha en fin måndag, nu ska cykla till jobbet.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack så mycket, roligt du gillar mina bilder. Katter i knäet är underbart.

  2. Profilbild för Monnah

    Ojojoj, jag håller med LillaSyster! Vilka matbilder… Allt ser så gott ut. Ja du, det var en intensiv oktober och mycket matnyttigt. Tack. Kram!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack, vad roligt att höra! Kram

  3. Profilbild för Mamma C

    Det är inte klokt nu har även oktober gått och vi är inne i november.
    Ja det har hänt en del som vanligt hos dig under månaden precis som det ska.
    Säger som de övriga att matbilderna är så wow. Det ser så himla gott ut.
    Ha en ny bra vecka nu.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Visst går det fort månaderna, roligt du gillar bilderna. Kram

  4. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Tänk att det gått en månad igen och idag har vi varit på rull i tre veckor… Dina matbilder är så lockande och fina! Är det allt det gröna som hör dem extra lockande?

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är helt otroligt att det redan gått tre veckor sedan ni gav er iväg. Kanske det är alla färgerna, jag vet inte 🙂

  5. Profilbild för Stefan

    Vi har haft en fantastisk oktober. November har inletts väldigt bra med temperaturer över 10-strecket, men det lär väl inte hålla så länge till.
    Efterrätter, onyttiga bakelser och godis är en av mina laster, men samtidigt något av vardagens höjdpunkter.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vad fint att höra att ni haft bra väder, hoppas det fortsätter så. Det är goda grejer minsann!

  6. Profilbild för Marianne

    Alltså, går månaderna fortare och fortare eller är det bara jag som inte hänger med? Redan November och två månader kvar till nytt år!!
    Första bilden med molnen, så vackert!
    Många frestande maträtter, cashewpesto ska jag försöka mej på att göra, anväder du bara cashewnötter eller även pinjenötter?
    Assie, sicken liten mysgroda <3

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Jag vet inte, men jag känner som du. Går jättefort. Bara cashewnötter använde jag. Han är en riktig mysgroda 🙂 Kram

      1. Profilbild för Marianne

        Ok, receptet jag hittade var med både och, men då vet jag.
        Min gula Mizo var också en riktig mysgroda, han stod nedanför soffan och väntade på att jag skulle sätta mej 🙂
        kram

        1. Profilbild för Anna i Portugal

          Jag har mejlat dig en länk till receptet jag använde. Kram

  7. Profilbild för Helena FREEDOMtravel

    Så mycket härlig mat, som alltid! Jag älskar vegetariskt (även om jag också äter kött) och när det blivit mycket kött (Uzbekistan!) kan jag verkligen längta extra mycket efter grönsaker. Peter lagar sällan vegetariskt (förutom soppor ibland) men han brukar göra mindre portioner kött/fisk och mycket grönt till, och det gillar jag. Pumpasoppa har han tänkt laga i veckan, det har vi aldrig gjort förut.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är så gott med grönsaker! Fint Peter fixar en massa gröna tillbehör till maten, då kan du ju välja mer av det. Det är så gott med pumpasoppa, särskilt med ingefära i.

  8. Profilbild för Anita

    Tycker om dina månadssammanfattningar och jag ska erkänna att jag älskar dina bilder på maträtterna. Och så mysigt med Assi i knät. Att han varit hemma en del i oktober. Härligt att plantorna börjar ta sig mer och mer nu när luften blivit annorlunda, att de kan ta tillvara fukten i luften. Härliga bilder på skörden också.

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack Anita! Väldigt mysigt att han varit hemma mycket och hittills i hela november 🙂 Kram

  9. Profilbild för gunilla boustedt

    Ja, nu är vi redan inne i november och oktober gick verkligen fort.
    Era maträtter ser så tilltalande och fräscha ut måste jag säga! Sedan vetskapen om att så mycket är egenodlat gör det inte sämre.

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vad roligt du gillar mina matbilder, egenodlat är verkligen fantastiskt. Kram

  10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Ja, tänk vad tiden går och vad mycket som händer under en månad. Jag fastnar i alla färger i allt ni äter. Uppläggningarna på tallrikar blir som små konstverk och eftersom det sägs att man äter även med ögonen så förstår jag att ni uppskattar er mat på så många olika sätt. Färger och smaker och att det dessutom är egna odlingar till stor del.
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Så roligt du fastnar på matbilderna, jag ska öva mer på att göra både fina uppläggningar och ta bättre bilder, för det blir mer matinspiration framöver. Kram

  11. Profilbild för Annika

    ANNA!! SÅ impad över din sammanfattning av oktober. Eller inte bara oktober, jag är impad över alla dina månadssammanfattningar. WOW!!
    TACK för länk, säger jag :-*
    Justerade du din latte sen med mer socker?
    OCH ja, dina matbilder … ännu en gång—wooooow!!! Jag tycker det är såå svårt att fota mat snyggt. OCH som jag sa, jag är ingen bra uppläggare av mat på tallrik. SLAFS liksom. Klart.
    HA.
    Anna, vi tar en kurs i matplåtning … du får bli min master photographer. KRAMAR i massor!!!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack vännen! De är bra för mig själv, för jag upplever månaden en gång till. Och bevisligen uppskattas de av er läsare också, det är roligt! Nä, det bidde ingen mer latte, gjorde ju pastasås av pumpapurén istället 🙂 Klart vi gör foto tillsammans, så kul! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.