Det är väldigt bra jag gillar mitt liv, för tiden rusar verkligen fram. Redan november. Men först ska vi avrunda oktober med en månadssummering.
Som vanligt är länkarna till oktobers alla inlägg samlade här, men det är också en del ny text och dessutom är bilderna inte tidigare publicerade.
Fem snabba
Kategorin där jag samlar fem olika punkter i en salig blandning blev det fem stycken i oktober.
- Buskskvätta, kompis & portugisiska
- Träd, motsatser & ingen gillaknapp
- Träd, krydda, kakel & gammal skärm
- Gråsparvar, flugor, död, mässa & växtlista
- Kaffe, fåglar, poliser & regn

Ett bokcitat & ett motto
En sak jag gärna lägger med i de här månadssammanställningarna är ett bokcitat som fastnat. I bokserien ”In the land of the long white cloud saga” av Sarah Lark läste jag:
Whoever did not need the knowledge did not need to burden themselves with it. Whoever wants to learn must take the time to ask.
Jag tycker det ligger mycket i det. Vi kan inte alla veta eller ens känna till allt, en förväntan som är viktig att inte ha på andra. Vi kan däremot vara nyfikna och fråga när vi snubblar över något och vara lyhörda om någon lär oss något som vi kanske borde kunna.
Mitt motto: acceptera, anpassa och accelerera skrev jag ett förtydligande inlägg om den här månaden.
Projekt, ekonomi & vårt hus
Sommarens stora projekt med Rogers verkstad blev klart och dokumenterat. Dessutom behövde vi själva förbättra carporten då byggaren vi anlitat inte visste vad han sysslade med.
Vi säljer el från våra solceller nu och jag berättade om den processen.

Mat
Så underbart med mycket egenodlat i vår mat, det som är i kursiv stil är sånt som vi köpt, allt annat grönt kommer från vår egen odling. Vissa saker kan vara förädlade, det kan också komma från frysen, men det mesta är färskt.
Lunch & middag
Vi äter oftast vårt huvudmål som lunch, sen blir det lättare mat till middag.
- Ugnsrostad aubergine med cashewpesto & granatäpple
- Kålrabbiburgare
- Asiatisk gurksallad
- Zucchinifrallor med sallad, gurka & ost
- Nötbröd med sallad, gurka, paprika & ost
- Grekisk yoghurt med blåbär & nöt/frö blandning
- Grekisk yoghurt med granatäpple & nöt/frö blandning
- Halloumi gratäng med aubergine, paprika & zucchini
- Stekt ugnspannkaka
- Riskakor med ost & paprika
- Grillad halloumi, bakad sötpotatis och cole slaw (vitkål från affären)
- Aubergine med pickled vitlök i airfryer
- Grönsakstallrik från skördekorgen
- Bönbiffar med rostade rödbetor och sötpotatis med cremefraiche kladd med granatäpple
- Aubergine i kinesisk vitlök- & sojasås med ris
- Pasta med sås av bondbönor
- Bönbiffar med pressgurka & grillad majskolv
- Linsgryta med ris & chutney
- Rostade grönsaker: kålrabbi, tomater, paprika, rödbetor, lök & vitlök
- Pasta med fikon & chilisås
- Ostsallad med dagens skörd
- Grönsakspytt på aubergine, vaxbönor, paprika och rödlök.
- Pasta med pumpasås
- Ostmacka av zucchinibröd med koriander och granatäpple till.
- Pumpasoppa
- Pumpapaj
- Tomat & löksallad
- Chilistekta vaxbönor
- 1/2 fryspizza
- Zucchinifritters med rostad sötpotatis
- Kålrabbigratäng
- Pasta med aubergine
- Vegoburgare utan bröd på restaurang
- Falafel & guacamole på restaurang
- Grillade grönsaker, coleslaw & ugnsrostad sötpotatis

























Förrätter
Jag äter ju gärna förrätter av grönsaker för att få fibrerna att minska glukostoppen, här är några exempel från oktober
- Svartkålsallad med hasselnötter
- Kokta rödbetor med smör
- Skalad morot
- Gurkstavar
- Svartkålsallad med granatäpple & parmesan
- Baba ganush & gurkstavar
Efterrätter
Gillar sött, så vi äter också efterrätt emellanåt. Den här månaden har det blivit både marmelopaj och zucchiniostkaka från frysen.

Men även godis som vi fått av vänner & i paket från Sverige. Några bitar mörk choklad slinker det ner här och där också och så gjorde jag pumpalatte en gång också.

Trädgård, djur & odling
Det märks på plantorna att de inte längre behöver kämpa för sin överlevnad mot solens starka strålar, de suger åt sig fukten i luften och sträcker på sig ordentligt mot solen när den visar sig. Snäckorna har börjat dyka upp, det gäller att vara ute och plocka dem innan de blir för många. Det är en ny tid i trädgården nu, andra uppgifter såsom att rensa ogräs och beskärning dessutom kan vi fortsätta plantera ut växterna som ännu står i krukor. Berättade att jag påbörjat höstens & vinterns planteringar.


Gjorde ett dagboksinlägg som mestadels handlade om trädgården, så det får hamna under den här rubriken.
Skrev ett inlägg med mina tankar om odlingen. För jag har skördat väldigt mycket olika saker i oktober: sallad flera olika sorter, koriander, granatäpple, paprika, tomater, chili, selleri och rödbetor.



Men också:
- det första av kålrabbi, både grön och lila, svartkål, vaxbönor, broccoli
- både det första och det sista av lime och oliver
- årets sista av aubergine, gurka, marmelo och fikon

Resor & utflykter
Jag var själv i Lissabon i månadsskiftet september/oktober, det blev många inlägg. Jag valde att inte göra ett inlägg om pensionatet som jag bodde på, det heter House Sāo Bento (extern länk), det var läget som avgjorde att jag valde det. Men eftersom jag inte fick många timmars sömn på grund av störande grannar så kommer jag inte välja det igen. Finns många boenden att utforska i Lissabon tänker jag.
- sex utmaningar på en gång
- kick-off för offline-klubb
- vandring till akvedukten
- soluppgång i Alfama
- morgonpromenad i Alfama
- promenaden fortsätter i Lissabon
- estrela basilika, lx factory & färgglada stenar

En annan liten resa vi gjorde, tillsammans, var att besöka en vingård och delta i ett vinevent där vi bland annat trampade druvor och så hängde vi med kompisar som bor i Estremoz där vi besökte den stora loppmarknaden.
Gjorde en trevlig utflykt som vi spenderade i Falesia där vi träffade nya kompisar.
Väder
Oktober är verkligen månaden då vädret skiftar, i mitten av månaden så syns det tydligt på nedan grafer!



Även om vi inte fick mer än 13,5 mm så är det fuktigare och svalare nu. Fortfarande shortsväder stora delar av dagen.
Det blev totalt 26 inlägg i oktober och du kan hitta dem alla i månadsarkivet via menyn eller på denna länken.







Lämna ett svar