minimalism

Om att vara minimalist och äga en stor husbil

Minimalism handlar inte om ifall vi har en stor husbil eller inte, det handlar inte heller om att äga max 200 saker eller vara vegan. Minimalism är större än så. 

När vi började rensa bland våra saker och fundera kring vad som är viktigt i våra liv så kände jag att vår husbil behövde försvaras. Att vi lagt så mycket pengar på en husbil och sen kalla oss minimalister. Det kändes fel gentemot andra ”riktiga minimalister”. Vi hade helt klart inte riktigt fattat vad begreppet minimalism innebär. Nu gör vi det. Minimalismen är dock inte målet med livet, utan för oss ett verktyg att kunna göra det vi vill med våra liv.

Vad är då minimalism?

Det finns massor att läsa om minimalism och förklaringarna är olika långa och djupa. Det har till slut summerats ner till följande punkter för oss, i rangordning på vad som är viktigast. Förklarar lite längre ner.

 1. Minimalism är en livsstil för oss frihetsälskare
 2. En minimalist fokuserar på det som är viktigtast
 3. En minimalist lever långsammare

Livsstil för frihetsälskare

Som minimalist söker vi friheten. Frihet och dess glädje är i fokus i de beslut vi tar. Vi är fria att vara de vi är, vi strävar inte efter någon annans liv eller lycka. Egna beslut och avstånd från det som inte betyder något, det är stort. Friheten är den starka drivkraften och det absolut viktigaste i vår livsstil. Det kan också vara mjuka värden som att kunna lämna plats för nya tankar, reflektioner och upplevelser istället för att fastna i gamla minnen och traditioner.

Fokuserar på det som är mest viktig

En minimalist vet att lyckan inte hittas i saker utan genom upplevelser, samtal och relationer. Vi rycks inte med av medias, oftast helt felaktiga, uppmaningar att leva lyckligare genom att köpa en viss kräm eller få tillfredsställelse av att ha gjort ett ”kap” på rea. Vi köper endast det som är viktigt och ofta av hög kvalitet för att slippa handla samma sak igen. Vi hyr hellre än äger, där det är lämpligt och där möjlighet finns. Att pynta högt och lågt är inte för oss, vi gillar avskalad tillvaro. Här är ett inlägg på en intressant och bra blogg (på engelska) som berättar om fördelar med att äga mindre.

När en fokuserar på det som är viktigt blir rensning naturligt. Rensning av ägodelar av olika slag, men faktiskt också av relationer. En tar bort det som inte är viktigt. En lägenhet är inte viktig att äga när en bor i en husbil till exempel. Tänker vi.

minimalism inredning husbil
Avskalad inredning och näst intill prylfritt

Lever långsammare

Som minimalist är det inte viktigt att springa fortare i ekorrhjulet. Det är viktigt för oss att ta bort det som innebär ett för snabbt liv, där känslan av att inte räcka till dyker upp titt som tätt. Det krävs ofta en rensning av intressen, engagemang och åtaganden. Att minimera mera.

Det går utmärkt att arbeta 100% och ändå vara en minimalist. Att leva långsammare kan ju innebära att andra saker än jobbet väljs bort, för att nå friheten och att kunna ägna sig åt det som är viktigt i livet. Men en minimalist söker inte framgång och berömmelse, det är inte viktigt alls vad andra tycker.

Vi slötittar till exempel aldrig på TV. Vi jobbar istället. Men vi älskar att se på film och vissa TV-serier följer vi, men vi ser på det när vi har tid och lust. Inte när det sänds. Det är ett sätt att leva långsammare samtidigt som vi arbetar. Att inte påverkas av yttre faktorer utan istället äga tiden själv och välja vad vi vill göra med. Jag missar allt oftare sportsändningar som jag egentligen är intresserad av, men som har fått lägre prioritet då jag vill äga min tid. Roger håller dock fast vid att se sina F1-tävlingar live fortfarande.

Från ”becoming minimalist”-bloggen

Är vi minimalister?

Jodå, vi är definitivt minimalister och vi äger en ny husbil, nåja nu är FrankieBoy faktiskt 1 år gammal snart. Vi har skalat av våra saker, våra relationer, våra engagemang och våra åtaganden. Vi söker frihet hela tiden och vi lever mycket långsammare än vi gjorde tidigare. En av våra anledningar till denna livsstil handlade om att minimera mera och där jag helt onödigt försvarar valet att äga en husbil. Tack vare vår husbil kan vi nu leva enkelt och bekvämt med mycket stor frihet.

Mitt myntade begrepp ”acceptera, anpassa och accelerera” stämmer också väldig bra in, ordet accelerera handlar inte om att leva snabbare, utan om att lägga bakom sig och gå vidare.

Och nedan korta beskrivning på engelska om vad minimalism är beskriver vårt liv exakt.

Minimalism is a tool to rid yourself of life’s excess in favor of focusing on what’s important—so you can find happiness, fulfillment, and freedom.

Sök på ”vad är minimalism” eller ”what is minimalism” så kan du hitta massor av spännande bloggare kring detta ämne! Hur resonerar du kring dessa punkter – eller har du kanske helt andra?

/Anna

Publicerat:

i:

10 svar till ”Om att vara minimalist och äga en stor husbil”

 1. Profilbild för Chatrine

  Vilket spännande inlägg! Väckte helt klart en massa tankar för att du på något sätt fått uttrycket minimalist att passa ihop med mitt livsmotto; Lev det liv du väljer. Vi är ju som du vet inte ett dugg minimalistiska i vår inredning så jag har inte ens tänkt tanken att det ordet kan användas om oss överhuvudtaget. Men i din text hittar jag massor av beröringspunkter, medvetna val, välja bort, hushålla med sin tid, rensa engagemang osv.
  Något jag lärt mig med åren är en acceptans av vårt inbyggda tempo. Jag brukar lite skämtsamt säga att jag är av naturen lat, älskar att sova och sitta still på en stubbe. Men där emellan har jag ett rejält högt tempo. Jag mår inte bra av en stilla lunk i samma tempo men lägger ingen som helst värdering i andra personers val av detta.

  Tack för att du gav mig en liten pet i sidan att ta en funderare över liv och livsval. Det är jättebra att få det – när den är helt utan värdering. Du är klok som en bok, tack <3

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad underbart att kunna få beröra och omröra lite hos dig!

  2. Profilbild för Helena Roth

   Mycket spännande reflektion på Annas inlägg, och jag håller med, det var verkligen inspirerande. Även jag skär ner, på sådant som inte gagnar, och har definitivt ”slowed down to the speed of life”, även fast jag inte tror ngn skulle kunna kliva in i mitt hus och utropa ”Oh, du måste vara minimalist” inte. 🙂 Men precis som du sätter fingret på – det finns massa beröringspunkter så på många vis är även jag minimalist.

   1. Profilbild för Anna
    Anna

    Tack Helena, ja Chatrine är både intressant och klok 🙂 Jag tänker att etiketten isig inte är det intressanta, utan hur en väljer att leva sitt liv och göra aktiva val. Sen är minimalismen ett väldigt bra verktyg för att renodla.

 2. Profilbild för Rolle o Carina

  Visst lever ni ett härligt liv med FrankieBoy!

  Ha det gott….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det gör vi!

 3. Profilbild för Christel

  Där fick du mig att börja tänka haha! Vi gör ju bara det vi för tillfället vill och låter livet flyta på. Vi har aldrig ägt en massa och eftersom vi bott i båt har vi sorterat bort allt onödigt. Men, jag älskar vackra saker och behöver inte äga det, men det beror kanske på avsaknaden av pengar. Sedan är det ju själva livsstilen, en stor familj liksom kräver något. Nej, jag struntar nog i att ens försöka tänka för mycket, men tack för att du väckte frågan, intressant!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Gött att tankarna drog igång. Lite virrvarr som sen landade i nåt. Härligt!

 4. Profilbild för Kors och Tvärs

  En god vän till oss har som motto ”fokusera, zooma in och beskära” Det är precis det jag tänker på när jag läser ditt intressanta inlägg. Jag tänker ofta så – Fokusera. Zooma in. Beskära. Det hjälper mej mycket när stressen kryper uppför ryggraden. Eller när ”livet” blir för påtagligt.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Bra motto också, det där att beskära är nog det svåraste för de flesta av oss.

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.