Minimalism handlar inte om ifall vi har en stor husbil eller inte, det handlar inte heller om att äga max 200 saker eller vara vegan. Minimalism är större än så. 

När vi började rensa bland våra saker och fundera kring vad som är viktigt i våra liv så kände jag att vår husbil behövde försvaras. Att vi lagt så mycket pengar på en husbil och sen kalla oss minimalister. Det kändes fel gentemot andra ”riktiga minimalister”. Vi hade helt klart inte riktigt fattat vad begreppet minimalism innebär. Nu gör vi det. Minimalismen är dock inte målet med livet, utan för oss ett verktyg att kunna göra det vi vill med våra liv.

Vad är då minimalism?

Det finns massor att läsa om minimalism och förklaringarna är olika långa och djupa. Det har till slut summerats ner till följande punkter för oss, i rangordning på vad som är viktigast. Förklarar lite längre ner.

  1. Minimalism är en livsstil för oss frihetsälskare
  2. En minimalist fokuserar på det som är viktigtast
  3. En minimalist lever långsammare

Livsstil för frihetsälskare

Som minimalist söker vi friheten. Frihet och dess glädje är i fokus i de beslut vi tar. Vi är fria att vara de vi är, vi strävar inte efter någon annans liv eller lycka. Egna beslut och avstånd från det som inte betyder något, det är stort. Friheten är den starka drivkraften och det absolut viktigaste i vår livsstil. Det kan också vara mjuka värden som att kunna lämna plats för nya tankar, reflektioner och upplevelser istället för att fastna i gamla minnen och traditioner.

Fokuserar på det som är mest viktig

En minimalist vet att lyckan inte hittas i saker utan genom upplevelser, samtal och relationer. Vi rycks inte med av medias, oftast helt felaktiga, uppmaningar att leva lyckligare genom att köpa en viss kräm eller få tillfredsställelse av att ha gjort ett ”kap” på rea. Vi köper endast det som är viktigt och ofta av hög kvalitet för att slippa handla samma sak igen. Vi hyr hellre än äger, där det är lämpligt och där möjlighet finns. Att pynta högt och lågt är inte för oss, vi gillar avskalad tillvaro. Här är ett inlägg på en intressant och bra blogg (på engelska) som berättar om fördelar med att äga mindre.

När en fokuserar på det som är viktigt blir rensning naturligt. Rensning av ägodelar av olika slag, men faktiskt också av relationer. En tar bort det som inte är viktigt. En lägenhet är inte viktig att äga när en bor i en husbil till exempel. Tänker vi.

minimalism inredning husbil

Avskalad inredning och näst intill prylfritt

Lever långsammare

Som minimalist är det inte viktigt att springa fortare i ekorrhjulet. Det är viktigt för oss att ta bort det som innebär ett för snabbt liv, där känslan av att inte räcka till dyker upp titt som tätt. Det krävs ofta en rensning av intressen, engagemang och åtaganden. Att minimera mera.

Det går utmärkt att arbeta 100% och ändå vara en minimalist. Att leva långsammare kan ju innebära att andra saker än jobbet väljs bort, för att nå friheten och att kunna ägna sig åt det som är viktigt i livet. Men en minimalist söker inte framgång och berömmelse, det är inte viktigt alls vad andra tycker.

Vi slötittar till exempel aldrig på TV. Vi jobbar istället. Men vi älskar att se på film och vissa TV-serier följer vi, men vi ser på det när vi har tid och lust. Inte när det sänds. Det är ett sätt att leva långsammare samtidigt som vi arbetar. Att inte påverkas av yttre faktorer utan istället äga tiden själv och välja vad vi vill göra med. Jag missar allt oftare sportsändningar som jag egentligen är intresserad av, men som har fått lägre prioritet då jag vill äga min tid. Roger håller dock fast vid att se sina F1-tävlingar live fortfarande.

Från ”becoming minimalist”-bloggen

Är vi minimalister?

Jodå, vi är definitivt minimalister och vi äger en ny husbil, nåja nu är FrankieBoy faktiskt 1 år gammal snart. Vi har skalat av våra saker, våra relationer, våra engagemang och våra åtaganden. Vi söker frihet hela tiden och vi lever mycket långsammare än vi gjorde tidigare. En av våra anledningar till denna livsstil handlade om att minimera mera och där jag helt onödigt försvarar valet att äga en husbil. Tack vare vår husbil kan vi nu leva enkelt och bekvämt med mycket stor frihet.

Mitt myntade begrepp ”acceptera, anpassa och accelerera” stämmer också väldig bra in, ordet accelerera handlar inte om att leva snabbare, utan om att lägga bakom sig och gå vidare.

Och nedan korta beskrivning på engelska om vad minimalism är beskriver vårt liv exakt.

Minimalism is a tool to rid yourself of life’s excess in favor of focusing on what’s important—so you can find happiness, fulfillment, and freedom.

Sök på ”vad är minimalism” eller ”what is minimalism” så kan du hitta massor av spännande bloggare kring detta ämne! Hur resonerar du kring dessa punkter – eller har du kanske helt andra?

/Anna