Om jag vann en miljon, hur ofta har man inte tänkt den tanken? Det är en riktig igångsättare för drömfabriken i hjärnan. Och drömma bör man. 

För 9 år sedan skrev jag om exakt samma sak. Då var förutsättningarna annorlunda mot vad de är idag. Inget av det som då stod på listan står kvar idag. Av olika anledningar.

Här kan du läsa hur jag tänkte på den eventuella miljonvinsten för 9 år sedan

Om jag vann en miljon nu

För 9 år sedan handlade önskningarna mycket om renoveringar och utveckling av gården vi då bodde på. Om prylar. Jag såg att frågan nyligen dök upp i Facebookgruppen Economista och där var de flesta svar/kommentarer önskningar om att köpa prylar eller betala av lån. Men också att investera.

Idag skulle jag inte köpa en enda pryl. Inte anställa en kock. Inte sätta in 1/5 till barnen. Om jag vann en miljon idag skulle jag först fundera kring:

  • NÄR jag behöver pengarna
  • vilken RISK jag är beredd att ta på att förlora dem

Svaren på dessa frågor skulle vägleda mig till rätt investering.

En miljon är mycket pengar

På flera ställen ser jag att man kommenterar att en miljon inte räcker så långt. Jag gjorde det själv för 9 år sedan i mitt blogginlägg. Men idag tycker jag det är mycket pengar. För det handlar inte om att köpa saker för mig längre. För skulle jag köpa prylar (t.ex. två st. 4C Alfa Romeo) så skulle pengarna ta slut på 10 minuter.

Nej, jag skulle investera/spara pengarna, på nåt sätt. Kanske bara genom att sätta in dem till 0% på banken (inte mycket till investering kanske, men säkert). Kanske investera dem i ett företag? En start-up? Aktier? Fonder? Jag vet inte.

För jag är ganska säker på att jag skulle använda pengarna att leva för. Om man lever enkelt så räcker pengarna att leva på, för två personer, i 4-5 år. Då har jag inte räknat med eventuell ränta/avkastning på investerat kapital.

Tidigare pension eller provbo några år utomlands

Drömmen om att uppleva och upptäcka mer av Europa är stark. Även kanske andra delar av världen. Jag skulle se den där miljonen som en möjlighet att faktiskt antingen ta en tidigare pension (jag är 50 år nu) eller ta ett gäng sabbatsår.

Jag gillar ju mitt arbete, mina kunder och mitt företag så jag hade inte slutat jobba, men jag hade definitivt jobbat mer på distans. Kanske helt på distans under några år.

Att vänta tills pensioneringen känns helt galet, jag vill ju leva nu. Vem vet, jag kanske hade sålt allt och bara dragit iväg direkt. Tillsammans med Roger så klart!

Hur skulle du resonera? Vad skulle du göra om du vann en miljon. Idag.