Om jag vann en miljon

Om jag vann en miljon… 9 år senare

Om jag vann en miljon, hur ofta har man inte tänkt den tanken? Det är en riktig igångsättare för drömfabriken i hjärnan. Och drömma bör man. 

För 9 år sedan skrev jag om exakt samma sak. Då var förutsättningarna annorlunda mot vad de är idag. Inget av det som då stod på listan står kvar idag. Av olika anledningar.

Här kan du läsa hur jag tänkte på den eventuella miljonvinsten för 9 år sedan

Om jag vann en miljon nu

För 9 år sedan handlade önskningarna mycket om renoveringar och utveckling av gården vi då bodde på. Om prylar. Jag såg att frågan nyligen dök upp i Facebookgruppen Economista och där var de flesta svar/kommentarer önskningar om att köpa prylar eller betala av lån. Men också att investera.

Idag skulle jag inte köpa en enda pryl. Inte anställa en kock. Inte sätta in 1/5 till barnen. Om jag vann en miljon idag skulle jag först fundera kring:

 • NÄR jag behöver pengarna
 • vilken RISK jag är beredd att ta på att förlora dem

Svaren på dessa frågor skulle vägleda mig till rätt investering.

En miljon är mycket pengar

På flera ställen ser jag att man kommenterar att en miljon inte räcker så långt. Jag gjorde det själv för 9 år sedan i mitt blogginlägg. Men idag tycker jag det är mycket pengar. För det handlar inte om att köpa saker för mig längre. För skulle jag köpa prylar (t.ex. två st. 4C Alfa Romeo) så skulle pengarna ta slut på 10 minuter.

Nej, jag skulle investera/spara pengarna, på nåt sätt. Kanske bara genom att sätta in dem till 0% på banken (inte mycket till investering kanske, men säkert). Kanske investera dem i ett företag? En start-up? Aktier? Fonder? Jag vet inte.

För jag är ganska säker på att jag skulle använda pengarna att leva för. Om man lever enkelt så räcker pengarna att leva på, för två personer, i 4-5 år. Då har jag inte räknat med eventuell ränta/avkastning på investerat kapital.

Tidigare pension eller provbo några år utomlands

Drömmen om att uppleva och upptäcka mer av Europa är stark. Även kanske andra delar av världen. Jag skulle se den där miljonen som en möjlighet att faktiskt antingen ta en tidigare pension (jag är 50 år nu) eller ta ett gäng sabbatsår.

Jag gillar ju mitt arbete, mina kunder och mitt företag så jag hade inte slutat jobba, men jag hade definitivt jobbat mer på distans. Kanske helt på distans under några år.

Att vänta tills pensioneringen känns helt galet, jag vill ju leva nu. Vem vet, jag kanske hade sålt allt och bara dragit iväg direkt. Tillsammans med Roger så klart!

Hur skulle du resonera? Vad skulle du göra om du vann en miljon. Idag.

Publicerat:

i:

15 svar till ”Om jag vann en miljon… 9 år senare”

 1. Profilbild för Ewa

  Läste om studier som visade på att ”lyckogränsen” för inkomster låg på 490.000 kr/år. Upp till den summan blev man ”lyckligare” men efter så hade det inte så stor betydelse. Betyder det att lycka ändå till viss del kan köpas för pengar…. 😉

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Spännande! Var åldern inte en parameter i den studien oxå? 😉

   1. Profilbild för Ewa

    Näe, tror inte det. I alla fall inte i den artikeln

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Ok, tror det är en faktor kring de här tankarna.

 2. Profilbild för eriksjos

  Jag skulle investera den och låta den ingå i vårt sparande som vi kallar Frihetsfonden. Fungerar som buffert, ger lite avkastning osv. Man behöver inte bli stressad för att det inte kommer in slantar på ett (bra) tag.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Skönt att kunna känna så och bra att du är ute i god tid! Jag skulle dock känna stress, eftersom jag är så ”gammal” 🙂

   1. Profilbild för eriksjos

    ett år äldre 🙂

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Hahah, ok. Det ”lät” som du hade massor av år kvar att låta pengarna växa. Jag är kanske bara mer otålig än dig 🙂

 3. Profilbild för Ingela Hjulfors Berg

  Jag skulle också bosätta mig utomlands under några månader per år, typ under vinterdäcksäsongen. Det är vad jag drömmer om.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Drömmar är till för att förverkliga. Du är nog intresserad av nästa inlägg som publiceras på tisdag 🙂

 4. Profilbild för Johanni LARJANKO

  Också för mig har lockelsen med prylar nog minskat betänkligt med åren. Upplevelser däremot, är livets salt. Det kloka vore förstås att sätta pengarna i arbete, men ärligt talat låter det också så förnuftigt/tråkigt. Jag skulle vilja se världen, jag tror att jag skulle sätta pengarna på det. Inte allt förstås, så mycket behövs inte, men jag skulle unna mig det. Gärna med familjen.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Pengarna får gärna jobba, men jag är inte så riskbenägen.. Roligt att höra dina tankar, tack!

 5. Profilbild för Katarina
  Katarina

  Snubblade just in på din sida o fick då börja fundera.
  1 miljon är mycket pengar men ändå inte. Allt beror ju på vad man vill göra med dem. Men eftersom renoveringsbehov börjar dyka upp på huset så skulle jag fixa allt sånt. Sedan skulle jag göra iordning 4-5st ”lägenheter” på en vindsloge som jag sen skulle hyra ut. (Jag bor på en bondgård och på byvägen passerar trollingfiskare, naturvandrare o turister i strid ström under de snöfria årstiderna.) På så sätt skulle det generera arbetstillfällen o pengar tillbaka.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hej och välkommen! Kul att du lämnade ett avtryck. Bor man på bondgård kan man snabbt investera en miljon.

 6. […] frågor som jag tycker är viktiga att fundera kring. Jag skrev ju nyligen ett inlägg ”Om jag vann en miljon..” så jag tänker bevisligen med ett om i mina tankar. Om om inte fanns skulle jag nog tänka […]

Vädret

Ourique, PT
20°
Mestadels molnigt
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.