Om jag vann en miljon… 9 år senare

Om jag vann en miljon… 9 år senare

Om jag vann en miljon, hur ofta har man inte tänkt den tanken? Det är en riktig igångsättare för drömfabriken i hjärnan. Och drömma bör man. 

För 9 år sedan skrev jag om exakt samma sak. Då var förutsättningarna annorlunda mot vad de är idag. Inget av det som då stod på listan står kvar idag. Av olika anledningar.

Här kan du läsa hur jag tänkte på den eventuella miljonvinsten för 9 år sedan

Om jag vann en miljon nu

För 9 år sedan handlade önskningarna mycket om renoveringar och utveckling av gården vi då bodde på. Om prylar. Jag såg att frågan nyligen dök upp i Facebookgruppen Economista och där var de flesta svar/kommentarer önskningar om att köpa prylar eller betala av lån. Men också att investera.

Idag skulle jag inte köpa en enda pryl. Inte anställa en kock. Inte sätta in 1/5 till barnen. Om jag vann en miljon idag skulle jag först fundera kring:

 • NÄR jag behöver pengarna
 • vilken RISK jag är beredd att ta på att förlora dem

Svaren på dessa frågor skulle vägleda mig till rätt investering.

En miljon är mycket pengar

På flera ställen ser jag att man kommenterar att en miljon inte räcker så långt. Jag gjorde det själv för 9 år sedan i mitt blogginlägg. Men idag tycker jag det är mycket pengar. För det handlar inte om att köpa saker för mig längre. För skulle jag köpa prylar (t.ex. två st. 4C Alfa Romeo) så skulle pengarna ta slut på 10 minuter.

Nej, jag skulle investera/spara pengarna, på nåt sätt. Kanske bara genom att sätta in dem till 0% på banken (inte mycket till investering kanske, men säkert). Kanske investera dem i ett företag? En start-up? Aktier? Fonder? Jag vet inte.

För jag är ganska säker på att jag skulle använda pengarna att leva för. Om man lever enkelt så räcker pengarna att leva på, för två personer, i 4-5 år. Då har jag inte räknat med eventuell ränta/avkastning på investerat kapital.

Tidigare pension eller provbo några år utomlands

Drömmen om att uppleva och upptäcka mer av Europa är stark. Även kanske andra delar av världen. Jag skulle se den där miljonen som en möjlighet att faktiskt antingen ta en tidigare pension (jag är 50 år nu) eller ta ett gäng sabbatsår.

Jag gillar ju mitt arbete, mina kunder och mitt företag så jag hade inte slutat jobba, men jag hade definitivt jobbat mer på distans. Kanske helt på distans under några år.

Att vänta tills pensioneringen känns helt galet, jag vill ju leva nu. Vem vet, jag kanske hade sålt allt och bara dragit iväg direkt. Tillsammans med Roger så klart!

Hur skulle du resonera? Vad skulle du göra om du vann en miljon. Idag.

Publicerat:

i:

15 svar till “Om jag vann en miljon… 9 år senare”

 1. Läste om studier som visade på att ”lyckogränsen” för inkomster låg på 490.000 kr/år. Upp till den summan blev man ”lyckligare” men efter så hade det inte så stor betydelse. Betyder det att lycka ändå till viss del kan köpas för pengar…. 😉

 2. Jag skulle investera den och låta den ingå i vårt sparande som vi kallar Frihetsfonden. Fungerar som buffert, ger lite avkastning osv. Man behöver inte bli stressad för att det inte kommer in slantar på ett (bra) tag.

  • Skönt att kunna känna så och bra att du är ute i god tid! Jag skulle dock känna stress, eftersom jag är så ”gammal” 🙂

  • Drömmar är till för att förverkliga. Du är nog intresserad av nästa inlägg som publiceras på tisdag 🙂

 3. Också för mig har lockelsen med prylar nog minskat betänkligt med åren. Upplevelser däremot, är livets salt. Det kloka vore förstås att sätta pengarna i arbete, men ärligt talat låter det också så förnuftigt/tråkigt. Jag skulle vilja se världen, jag tror att jag skulle sätta pengarna på det. Inte allt förstås, så mycket behövs inte, men jag skulle unna mig det. Gärna med familjen.

  • Pengarna får gärna jobba, men jag är inte så riskbenägen.. Roligt att höra dina tankar, tack!

 4. Snubblade just in på din sida o fick då börja fundera.
  1 miljon är mycket pengar men ändå inte. Allt beror ju på vad man vill göra med dem. Men eftersom renoveringsbehov börjar dyka upp på huset så skulle jag fixa allt sånt. Sedan skulle jag göra iordning 4-5st ”lägenheter” på en vindsloge som jag sen skulle hyra ut. (Jag bor på en bondgård och på byvägen passerar trollingfiskare, naturvandrare o turister i strid ström under de snöfria årstiderna.) På så sätt skulle det generera arbetstillfällen o pengar tillbaka.

  • Hej och välkommen! Kul att du lämnade ett avtryck. Bor man på bondgård kan man snabbt investera en miljon.

Translate »