Oväntat beroende av sömn

Jag har insett att om jag numera inte får sova bra så är jag helt dränerad dagen efter. Både på idéer, lust och kraft att göra något.

Detta är en ny känsla för mig. Jag har alltid sovit väldigt bra och somnat snabbt. Vaknat av mig själv (de senaste åren) när jag sovit färdigt och faktiskt i princip alltid känt mig utvilad.

Men den här sommaren har jag sovit riktigt dåligt, på grund av grannens nya skällande hund och våra öppna fönster. När morgonen kommer och jag blivit väckt igen så är jag inte alls så där pigg som jag brukar vara.

Ibland får jag två nätter utan avbrott (utan skall) och då är jag pigg som en mört och får massor gjort.

Vi sover ju middag varje dag, ibland blir det så länge som två timmar för att försöka ta igen den förlorade nattsömnen. Det hjälper men det återställer inte helt.

Kan inte minnas att jag varit riktigt så här känslig tidigare. Så vet inte om det är flera faktorer som spelar in, såsom ålder och värme kanske. Brist på C- & D-vitamin är det i alla fall garanterat inte. Har däremot beställt både järn- & B12 tabletter för säkerhets skull-

Jag tror att stängda fönster är den bästa medicinen, för en natt var rent ut sagt förjävlig och då stängde jag fönstret, sov som ett barn resten av natten. Men det är ju ett tag kvar med värme här, så öppna fönster när det är svalt ute är nödvändigt, så inget jag kan praktisera varje natt.

Bilden är från en kväll när vi satt ute länge och njöt av svalka och solnedgång.

Publicerat:

i:

16 svar till ”Oväntat beroende av sömn”

 1. Profilbild för Veiken

  Ajdå, varför skäller hunden på natten? Den ska väl också sova, men vaktar väl och ger skall för minsta lilla!
  Precis som du är jag jätteberoende av sömn och blir som en zoombie utan mina timmar. Kan det möjligen hjälpa med öronproppar när du ska sova?
  Hoppas att det lugnar ner sig snart!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vet inte varför den skäller. Den är väl helt enkelt inte tränad tänker jag. Och på natten är det svalt, då orkar den. På dagen ligger den bara i skuggan och sover. Har svårt för öronproppar, provat i andra sammanhang men tycker inte om det. Tyvärr, hade ju varit en bra lösning.

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  Ack så väl jag känner igen mig i det du skriver.
  Vi hade det på samma sätt när vi flyttade hit och ovana med skällande nattaktiva hundar som ”pratade”/ropade till varandra från gata till gata..
  Nu har det lugnat sig en del men vår granne har en liten sötnos, ja, den är gullig den lilla rackan men den håller låda på nätterna. Vi stängde vårt sovrumsfönster för att få sova trots värmen . Det enda riktiga vi kände att vi kunde ha gjort. Att tala ”förstånd” med hundägarna har vi avskrivit för länge sen. De förstår nog helt enkelt inte att hunden stör andras nattsömn. Går det en ”vildhund” förbi ( de är alltid tysta) så sätter den tama hundkören igång. Jag har försökt att roa mig med att lära känna igen hundarnas röster och till viss del gör jag det nu. Men sedan fönstret stängdes har vi sovit mycket bättre än tidigare. Öronproppar, nej, inte här heller.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä prata med honom är ingen idé. Inte nog med att han är ganska skrämmande så tror jag inte det skulle hjälpa och då skulle det bara bli värre tänker jag. Den andra grannen ska försöka ta ett snack med honom när de delar en öl eller två på puben i byn. Men det kan ju dröja tills vi stänger fönstren igen. Detta är något jag helt enkelt får acceptera när jag valt att bo i Portugal.

 3. Profilbild för Susjos

  Som nattarbetare är jag beroende av att sova på dagarna, och det kan vara svårt ibland. Klarar mej inte utan öronproppar, och använder dem även nattetid då jag ska sova, har liksom blivit beroende av dem, trots min dåliga hörsel! Men efter min ci-implantat operation, så är jag helt döv på det örat, så numera behöver jag bara en öronpropp till det andra örat. Så mitt råd, prova öronproppar, trots att det är ovant i början, man vänjer sig!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nattarbetade som ung, och hade då svårigheter att få till rytmen, så kan förstå att det är viktigt att sova vid rätt tid och rätt antal timmar när du ska eller har jobbat. Jag har provat öronproppar, men mina öron är inte gjorda för det. Kan inte heller ha in-ear hörlurar.

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Sömn är inget lätt ämne! När jag var yngre och även jobbade natt i många år hade jag inga problem med sömn, somnade när jag lade mig och vaknade utsövd. Det är något som förändrats radikalt med åldern. Nu är jag glad att inte behöva vara alert och på tå varje dag som när jag hade ett jobb med många krav.
  Bäst sover vi när vi är ute med husbilen, kanske för att vi tillbringar merparten av dygnet i rörelse ute i friska luften, eller av någon annan orsak….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att somna är aldrig några problem för mig 🙂 Även om jag sovit bra natten innan. Och till och med sovit middag. Men när jag blir väckt mitt i natten då kan jag inte alltid somna om. Vi sov också bra i husbilen, fast ibland fanns det störande element i närheten och då kunde nattsömnen påverkas.

 5. Profilbild för BP

  Suck! Personligen skulle jag prata med grannen som har den skällande hunden. Gissar att ni inte är ensamma att störas av jycken. Hundskall och oljud från byggmaskiner är väldigt störande…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det känns inte tryggt dessvärre. Det är nog bara vi expats som störs, portugiser är vana vid skällande hundar.

 6. Profilbild för Ditte

  Illa med nattskällande hundar som stör. Och illa att du inte får sova- Eller kan sova. Varför är hunden ute nattetid? Tänkte som BP här att vet ägarna om att du blir så störd av dess skällande- Kanske kan de ta i den-
  Men antagligen hjälper det inte om de inte störs av den- Kanske AC inne i sovrummet kunde hjälpa till så att fönstren kan vara stängda. Vet ju att ni har fläkt men det svalkar ju inte på samma sätt- Och hettan lär väl hålla i sig en bra bit in i september.
  Hoppas du kan finna en lösning-

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här är alla hundar ute nattetid, det är då de ska jobba som vakter. Så de vill nog inte ta in den. Dessutom är ägaren inte någon jag vill konfrontera. Nej vi vill inte ha en AC så vi hoppas vi vänjer oss 🙂 Tack och lov är det inte varje natt så vi får vår nattsömn emellanåt i alla fall. Kvällarna & nätter är kallare här än i Spanien, så vi kommer nog kunna ha stängda fönster snart igen, om det inte blir nya värmeböljor vill säga. I natt frös jag till och med lite.

 7. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Lider o förstår dig så väl, sömnen är ju så viktig. Jag har också svårt med öronproppar, blir som ett vakuum i huvudet men de som är gjorda i vax o formar sig efter örat har funkat någotsånär.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja den är det, men jag har inte varit så känslig tidigare. Inatt har vi haft stängt fönster för nu är det inte så varmt inne längre (fast 35 ute på dagen) så sovit som en stock till 8!

 8. Profilbild för Susanne wiksell
  Susanne wiksell

  Vi har lite tur som har de skällande hundarna på framsidan av huset och sovrummet på baksidan… Jag har ”ljud” i öronen på natten en bok eller lugn musik så är det lättare att sova för mig..😎🤗

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är ju tur! Har du ljud i öronen hela natten? Somna brukar inte vara ett problem, det är att jag vaknar mitt i natten av dem. Men nu är det ju inte så varmt längre så vi har inte öppet sovrumsfönstret på natten och jag sover gott igen.

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.