Personliga val & beslut

Att ta beslut och göra ett val är något som går väldigt lätt för mig. Idag handlar ”Fem en fredag” om val.

Det är bloggen elsamatilda.se som varje vecka ger andra bloggare fem frågor i ett tema att fundera kring. Jag hänger på när temat passar mig och när det finns utrymme bland mina andra inlägg.

Idag vaknade jag alldeles för tidigt och hade inget annat inlägg schemalagt och temat är ju dessutom klockrent för mig. Att inlägget publiceras senare än kl. 6 då jag normalt publicerar spelar ju ingen som helst roll!

1. Vad stod du senast och valde mellan?

Igår stod vi och diskuterade hur vi ska bygga vår carport. Men det är regler som styr hur den får byggas och beslutet vi tog till slut var att vänta. Låta det ligga och gro till sig, så tar vi upp frågan igen längre fram. Till nästa sommar vill vi ha ett solskydd för Julietta.

2. Hur kommer du fram till ett beslut?

Det är beroende på vad det är för beslut. Ska jag köpa ett hus (eller annat som kostar mycket pengar) så gör jag ordentlig research och så tänker jag till på vad jag verkligen vill ha innan jag bestämmer mig.

Gäller det en resa så är beslutet otroligt snabbt och spontant och kan komma direkt från att ha sett en bild eller hört någon berätta om en plats. Men från beslut till beställning så gör jag research om vart, hur och när som är bäst.

Jag har ju gjort några omvälvande förändringar i mitt liv. Tagit beslut som jag förstått många upplever som ”modigt”. Som t.ex sälja allt och flytta in i en husbil eller flytta till Portugal. Det var inte svåra beslut alls för mig. Jag bara gör, hoppar in i nya saker hela tiden och älskar det!

Ny kunskap är underlag för nya beslut, hela tiden.

3. Hur länge velar du?

Inte alls. Beslut kommer väldigt lätt för mig. Vet ju att det inte finns någon begränsning i hur många beslut en kan ta i sitt liv så jag bara bestämmer mig direkt utifrån den kunskap jag har just vid tillfället.

4. Ångrar du någonsin dina val?

Nej! Jag är inte ”bra” på att ångra något över huvudtaget. Lever framåt och här och nu. Det som varit har varit och inget jag kan göra något åt.

Däremot tar jag nån gång ibland beslut som inte blev som jag tänkt, men då tar jag ett nytt beslut och så är det bra med det.

5. Vad kommer du välja härnäst?

Det blir nog vad vi ska äta till lunch, för det har jag inte förberett eller planerat. Sen är nog nästa beslut vilken film det blir ikväll, och då väljer jag drama eller action. Aldrig rysare, skräck eller science-fiction.

Varje dag innebär beslut, ganska obetydliga många gånger. När nästa stora och omvälvande beslut kommer har jag ingen aning om. Men att det kommer det är jag säker på.

Klicka in hos Elisamatilda för att se vilka andra som är med!

Bilden har inget med inlägget att göra, det är solnedgången från grannen på kullen.

Publicerat:

i:

28 svar till ”Personliga val & beslut”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  vi gjorde inte ordentlig research när vi byggde vårt hus, men det gick ju bra ändå, ångrar inte heller, har behöllt maken många decennier 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Himla onödigt att ångra, går ju inte ändra på nåt ändå 🙂

 2. Profilbild för Hannas krypin

  Skönt att ha lätt för beslut och att inte ångra sina val. Jag kan ångra val jag gör men det är ju bara att ”arbeta” vidare och så blir det nya bra det med. Fast det kanske inte blev som man tänkt sig från början.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra du hittat ett sätt att hantera beslut du ångrat. Att lätt kunna anpassa sig efter en ny situation är en bra egenskap!

 3. Profilbild för Ingrid

  Livet består verkligen av en massa olika val och valen vi gör styr oss i den ena eller den andra riktningen. En ursäkt när någon har gjort något som andra anser vara dumt är ju ofta :”Jag hade inget val”, men visst har man alltid det….
  Ha en skön helg!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt, en har alltid ett val. Detsamma önskar jag dig!

 4. Profilbild för Kina

  Det låter härligt med snabba beslut. Att inte ångra tycker jag är bra. Gjort och gjort, och det var väl bra just när valet gjordes. Nu väljer vi att ha en bra helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tycker jag är ett bra val, det gör jag också! trevlig helg!

 5. Profilbild för Klimakteriehäxan

  Framåt är utan tvekan bästa riktningen! Trevlig helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tycker jag med, detsamma!

 6. Profilbild för Ditte

  Roligt att läsa dina tankar om beslut. Känne igen mig i en hel del. Och att åmgra något gör jag ytterst sällan- Men kan lära av ev. felval Som jag upptäckt efter hand.
  Är också bra på att fatta snabba beslut och starsträckan är kort.
  Tycker att jag mestadels gjort bra val i livet och är glad över dem .
  Vad gäller velar har jag aldrig gjort det och det känns främmande att börja med det på äldre dae.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det finns massor att lära av beslut en tagit, helt klart. Och misstag en gjort är också stora lärdomar. Ja det låter dumt att börja vela nu om du inte gjort det tidigare 🙂

 7. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag fungerar väldigt mycket på samma sätt som du och i kombination med Uffe som är den mera grundliga i de flesta sammanhang vad gäller bostadsköp etc så brukar det bli bra. Så blev det här också fastän många förfasade sig över att vi bara hoppade. Men hoppet är ju inte bara rakt ut alla gånger, det handlar mycket om magkänsla, ett överslag på vad som ska göras, vad det får kosta osv…
  Jag har hoppat rakt ut många gånger och i de flesta fall landat på tassarna utan större skador men visst finns det tillfällen man kan ångra men det lönar sig ju inte. Gjort är gjort och så får man lära sig av det som inte blev bra.
  Det händer att jag har velat, givetvis men oftast blir det fel beslut taget då, har det visat sig. Den första tanken som kommer upp brukar sällan vara fel. Magkänslan…den ska man våga lita på. Att se framåt är livsviktigt !Ja!
  Trevlig helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja.. Roger är också grundligare än jag. Många likheter. Exakt – hoppet är sällan rakt ut, men i andras ögon verkar det så för att de inte varit med i processen. Magkänslan är absolut pålitlig. Detsamma Karin!

 8. Profilbild för Susjos

  Så skönt att lätt kunna fatta beslut, jag är tvärtom!
  Men ser att vi väljer liknande filmer , action eller drama, jatack!
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Olikheter berikar! Då kan vi i alf se en film tillsammans, frågan är om vi kan bestämma vilken tillsammans 😀

 9. Profilbild för bmlarsreseblogg

  En hel del känner jag igen mig i. Här är det inte heller långt till beslut och ångrat mig har jag nog aldrig gjort även om en del beslut inte varit jättebra. Då får man ta ett nytt beslut. Sedan tror jag det är någon större mening med de beslut man tar även om den meningen inte uppdagas förrän senare. Nu blev det lite flummigt men flera gånger i livet har jag tänkt; Aha, det var därför jag gjorde just så!
  Intressant inlägg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Intressant reflektion att det finns en mening med besluten. Inte tänkt i de banorna, ska vara lite mer lyhörd och se om jag också upplever det.

 10. Profilbild för Jossu

  Jag önskar att jag var mer som du, modig och inte tvekade att prova på nya saker. Istället är jag mer kontroll- och planeringsmänniska som är lite försiktig med att prova nytt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker om olikheter, jag tror vi alla kompletterar varandra här på jorden. Dina egenskaper är ju guld värda i vissa sammanhang och mina i andra.

 11. Profilbild för BP

  Vilken läcker bil Julietta är! Vi har alltid döpt våra bilar. Då brukar de hålla längre påstår jag.
  Du verkar vara en väldigt spontan person, vilket jag gillar. Å du verkar inte ångra ett eventuellt felaktigt beslut heller. Bra där, för gjort är ju gjort.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja hon är en pärla vår Julietta. Eller hur, tycker också det är roligare med namn och om de håller längre så är det ju bara bonus. Tar dig på orden där! Jo spontan är jag absolut, finns ingen anledning att dra saker i långbänk. Jag tänker att ett beslut inte är felaktigt, utan rätt utifrån de förutsättningar som fanns då. Sen kan det i efterhand komma fram saker som gör att det kräver nya beslut. Jag tror att just rädslan för ”fel beslut” kan stoppa många att våga ta beslut. Men det går ju aldrig att ha all fakta eller kunskap inför ett beslut, en får liksom bestämma sig att nu tar jag beslutet! 🙂

 12. Profilbild för Kraka

  Livet är fullt av val och jag kan i viss mån instämma med den danska filosofen Kierkegaard: ”Vad du ärn väljer kommer du att ångra dig”. Men nej, så är det inte för mig. Men visst händer det att jag funderar på vissa stora livsval och undrar vad som hänt om jag valt annorlunda.

  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Massor av fal är det, varje dag. Nej, jag hålla rinte alls med Kierkegaard .)

 13. Profilbild för Carita

  Blir inspirerad av din blogg – undrar om jag alls läst den tidigare?
  Läser ju så många, en del sporadiskt, andra regelbundet.
  Fem frågor är också kul – att läsa andras svar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du har i af inte kommenterat förut 🙂 Men nu har jag godkänt din första kommentar så de fastnar inte för godkännande igen. Hoppas du gillar vad jag bjuder på, din blogg är på min RSS-lista i alla fall nu.

 14. Profilbild för Paula

  Jag känner igen mig i mycket av det du säger, även om jag visst i efterhand ifrågasatt mina val. Men allt man tar sig för är lärorikt och man får många nya erfarenheter när man vågar! Portugal är säkert mycket fint men för varmt klimat för min lekamen, jag skulle nog hellre välja Lofoten!
  Ha en fortsatt fin helg

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tur vi alla är olika och det finns olika platser att vara på 🙂 Jag trodde jag skulle försmäkta i sommarvärmen här, som ju stiger över 40 grader emellanåt. Men eftersom det är så torr värme så fördrar jag faktiskt det än 28 grader och fuktigt.

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.