makrame

Makramé är både kul och fint

Redan när jag var scout gillade jag rep. Gjorde alltid massa knopar och där provade jag även makramé för första gången.

Nu har det gått typ 45 år och jag har lekt med rep igen. Jag blev inspirerad av en blogg jag följde, men sen blev tanken vilande igen. Tills jag beställde garn för att virka, då såg jag att de även hade makramésnöre/garn.

Den första jag gjorde (översta bilden), var en liten för att få en känsla för det igen. Den ska sättas upp i badrummet, men kräver ju borr, plugg och sånt.. Rogers jobb.

Sen gjorde jag en större, som hänger i hallen på en tavelkrok för betongväggar, så här behövdes inte hela verktygsväskan, bara en liten hammare.

Har flera platser som jag vill ha såna här väggdekorationer, till exempel på både balkong och veranda. Älskar det naturliga och enkla och makramé är ju både och. Så kul att vara igång igen!

En vända gick jag i trädgården först, för att klippa ner ett par grenar att använda. Det blev fikonträdsgren till den lilla och en gren från vår holmek till den större.

Naturfärgat snöre – garn för makramé
makrame
Den lilla första på gång (satte fast pinnen mellan två stolar).
Den större hade långa snören, så gjorde en lösning där jag kan stå och knyta.
Vadderat kroken så den inte gör märken i hyllan.
Buntband håller pinnen på plats på galgen
Kan också stå på verandan och hänga galgen på tvättlinan!
Så här blev den större, helt egen design. Det hände något där på högersidan.. men det gör inget, jag gör fler och hoppas nästa blir rakare 🙂

Har du gjort något med makramé?

Publicerat:

i:

26 svar till ”Makramé är både kul och fint”

 1. Profilbild för Ingrid

  Aldrig!! Jag har hört talas om det, men aldrig gjort det själv och inte min mamma heller som annars höll på med massor av olika handarbetsformer.
  Snyggt är det i alla fall när man ser på dina exempel!
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men åh, tack! Så snygga är inte mina om en jämför med de som hållt på länge, men det syns i alla fall att det är hemgjort 🙂 Det är kul att använda händerna tycker jag. Detsamma Ingrid!

 2. Profilbild för Carita

  Tycks vara rätt många som gillar detta med makramé – har läst om hur Marbellatanten sysslar med detta.
  Snyggt blev det hos dig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var hon som inspirerade mig faktiskt. Tack!

 3. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Dina makraméarbeten är jättefina. Du broderade en hel del förr. Har du slutat med det?

  Jag har aldrig gjort makramé, men virkat, stickat, broderat, knypplat och sytt har jag ju gjort under mitt liv. I mammas gömmor fann jag flera av mina verk, som lämnades till Röda Korset. Använder inte längre dukar och broderade kuddar m.m. Numera ägnar jag mig åt läsning på den ”fritid” jag har. Styrelsearbetet inom SPF Seniorerna Örgryte tar mycket av min tid och det känns bra.

  Fin helg önskar jag er. Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja, jag tröttnade på broderi för att jag inte visste vad jag skulle göra med de färdiga alstren. Tycker om handverket men gillar inte att ha en massa broderade tavlor på väggarna 🙂 Att sy har jag aldrig gillat och knyppla har jag inte provat på. Läsa gör jag mycket också, det är underbart! Kram

 4. Profilbild för Micke

  Broderade liten när jag var i 10-årsåldern, inspirerad av mor men det släppte jag sedan.
  Scout var jag också ett par år men inte en enda knut lärde jag mig vad jag kan minnas.
  Däremot såg vi alltid på Familjen Adams och Alias smith and jones.
  Jättefint det du har skapat där, har hört talas om det men aldrig provat själv.

  Ha en jättefin Lördag. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Japp Familjen Adams såg jag med. ”You rang” som Lurch säger sitter fast 🙂

 5. Profilbild för LillaSyster

  Vad duktig du är! Väldigt kreativt. Inget jag testat, men jag vet att min faster gjorde många när jag var kanske 7-8 år och det är ju ett tag sedan =)
  Ha en bra helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag gillar att använda händerna; skriva, handarbeta, odla, greja trädgården, blogga… 🙂 Detsamma!

 6. Profilbild för Ditte

  Nej! Handarbetet över lag tillhör inte mina intressen. Har inte alls ärvt min mammas eller mormors intresse för detta. Har testat en del, men nej.
  Däremot tycker jag det är roligt att se det andra gör.
  Tycker du gjort fina saker och att ägna sig åt det man tycker om är ju viktigt.
  Har en hängmatta i makramé som jag fått men den vilar just nu. Har ingen plats för den. .
  Däremot höll jag på en del med rep och knopar under alla år vi haft båt. Blev ju då för mig nytta och nöje.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja så länge jag får använda händerna mår jag bra 🙂 Men gör ju mycket annat än handarbetar med dem. En hängmatta i makramé – det kanske jag ska göra till nästa sommar! Ja, när jag var på sjön älskade jag att förtöja och fixa med repen på däck. Tack!

 7. Profilbild för BP

  WOW! Så duktig och händig du är. Sista konstverket är ju fantastiskt fint! Har aldrig varken stickat, sytt, virkat eller gjort makramé. Har noll talang för handarbeten, men beundrar gärna andras verk.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja händig är jag nog, älskar att använda händerna. Vi har alla olika talanger 🙂

 8. Profilbild för Susjos

  Du har inte bara gröna fingrar, du kan handarbeta också, wow! Snyggt med makramé, har aldrig provat det!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kan väl säga att jag har färgglada fingrar 🙂 Jag gillar verkligen att använda mina händer. Det är kul med makramé! Detsamma!

 9. Profilbild för Lena i Wales och Spanien

  Vad kul att du gjort makramé. Har inte gjort det på bort emot 50 år. Gick en kurs en gång, roligt.
  Virkar gör jag massor, inte helt olikt makramé. Kanske borde jag börja med makramé igen!?
  Du inspirerar!
  Vi får se vad det blir till vintern.
  Skön söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag virkar också, dock inga avancerade saker alls (kommer inlägg om det också snart..) Tack, vad roligt att höra att jag inspirerar. blir kul att se om det dyker upp något om makramé i din blogg framöver 🙂

 10. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Oh, så glad jag blir när jag ser dina Makramearbeten, superfint! För länge sedan såg jag en Ängel gjord i Makrame som jag ville göra o laddade ner beskrivningen men inte kommit till skott. Jag har ju massor av vävgarner i cottolin o lin, mattvarp mm, tror du det är något jag kan använda? Vore jättekul att pröva på, så nu gav du mig en startkick.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nu googlar jag makramemönster för att göra en ängel 🙂 Exakt vad som kan använda för makrame vet jag inte, kan garn för dåligt. Men behöver ju vara delbart om det ska gå att fransa. Hoppas få se en ängel i husbilen framöver!

 11. Profilbild för Äventyret framtiden

  Makramé är snyggt men jag tror inte att jag har sysslat med det alls, kanske något väldigt smått när jag var väldigt ung. Jag gillar att hantverka, gör nästan vad som helst bara jag kommer igång, med olika framgång förstås men huvudsaken är att få jobba med händerna och skapa något som jag kan ha glädje av och helst också nytta. Reparbeten är annars favoriten bland favoriter, har troligen med sjömansblodet som svallar i mina ådror.
  Ditt hantverk blev väldigt snyggt ! Lycka till med ängeln!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag känner ju som du, att få använda händer är det jag älskar. Inte så noga om det blir proffsigt alltid. Då kanske makramé skulle passa bra, där gör en dubbla halvslag fast det heter inte så då 🙂 Tack, ska se om jag kan hitta nåt ängelmönster.

 12. Profilbild för Anna Viebke
  Anna Viebke

  Long time…
  Makram`e är jätteroligt! Jag har gjort änglavingar och mindre bonader.
  Det jag tycker är svårt är att räkna ut hur långa trådar jag behöver till större verk.
  De du gjort är jättefina. Halva nöjet är rätt pinne till varje alster.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej Anna! Ja, det var ett tag sen. Håller med, väldigt svårt att veta hur långa repen ska vara. Men jag tror det går att skarva om det kniper. Tack!

 13. Profilbild för Husbil Kors och p

  Wow så fint! Va roligt att du ”dammat av” denna syssla. Jag vet jag gjorde armband och min mor gjorde bla en jättestor bonad. Vi knöt också rya. Både ryamattor och kuddfodral. Har du testat det nån går?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja det är kul, nu sitter jag och letar efter vad jag ska göra näst. Finns så många fina knutar att lära sig. Ja, jag har knutit ryamattor också, det hade jag glömt!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 8°C
26°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.