Tomater odling, skörd & förädling 2022

Tomater tar ungefär 4-5 månader från sådd till skörd, det är lång tid att vänta, men så värt det!

Odling

Fyra olika sorter av tomater sådde jag i år. Alla utom en har gett otroligt mycket skörd. Alla är dessvärre busktomater vilket jag tycker är svårt, då de faller ihop och har så många grenar som spretar. Nästa år ska jag se om jag hittar tomater som jag kan binda upp istället.

 • Yellow Submarine (små gula päronformade)
 • Chico II (plommonformade röda)
 • Bifftomater från köpt tomat
 • Oxhjärtstomater från Fernandos svärmor

Har tagit frön från oxhjärtstomaterna till nästa år också för de är fantastiska att göra konservering av.

Stöd för oxhjärtstomaterna, till höger syns plantorna med gula små tomater.

Skörd

Den första tomater skördade jag 13 juni och den sista ganska exakt 4 månader senare. Under den här tiden har vi varit självförsörjande på alla varianter av tomater. Och när vi har färska äter vi massor av tomater. Dessutom har jag gjort konserverade tomater och torkade tomater. Några gånger har jag haft mer än jag orkat ta hand om och då har jag gett bort till vänner.

Bifftomaterna blev inte alls biffiga, utan som en normal tomat. Goda att grilla men gissningsvis orkade inte plantorna ge enorma frukter i värmeböljan vi fick i juli.

Totalt har jag skördat: 32,5 kg tomater

Några av plantorna har skickat nya skott och sätter blommor. Om det hinner bli några fler tomater får vi se, men har inte hjärta att ta bort dem när de ser så friska ut.

Förädling & matlagning

Små gula tomater har vi ätit i sallad, som snacks och gett bort. Men också gjort bruschetta som kvällsmat med egen basilika. Godast att äta färska!

Chico tomater torkade jag i min elektriska torkugn. Även några av de små gula blev torkade. Chico är goda som skivade på mackan eller till äggröran. Fylliga i smaken, väldigt goda att göra Pasta Puttanesca av. Blev också ett gäng som jag konserverade. Använde många av de här tomaternas innanmäte istället för konserverade tomater när jag hade ett överflöd.

Bifftomaterna hamnade bara på grillen.

Oxhjärtstomaterna konserverade jag nästan allihop, totalt 19 burkar.

Lärdomar till nästa år

Som jag skrev ovan kommer jag leta efter varianter som växer på höjden istället för på bredden.

Vill också ha mycket röda körsbärstomater för både konservering och torkning. Tror jag kommer ha dubbelt så mycket tomatplantor nästa år, och fokusera ännu mer på konservering.

Dessutom ska jag prova att köpa plantor från marknaden också, testa vilket som ger bäst skörd eftersom min förodlingsmiljö inte är toppen.

Publicerat:

i:

16 svar till ”Tomater odling, skörd & förädling 2022”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Egenodlade tomater är de bästa! Ni gör som vi gjorde när vi också hade många tomatplantor. Vi åt så det stod ut genom öronen, precis som vi gör med allting säsong odlat, men vi tog också vara på överskottet, konserverade, frös in och torkade. Härligt att se dina fina bilder av allt det goda, goda!
  Här gav jag upp allt tomatodlande och köper dem från hålet i väggen där de har närodlat. Dags igen för en promenad uppåt mot Sopronto och köpa tomater!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är så himla gott med egenodlade tomater! Hade jag haft ett hål i vägen kanske jag hade köpt där också, som komplement 🙂

 2. Profilbild för LillaSyster

  Egen odlade tomater smakar ju tomat =) Jag väntar på att de sista ska mogna. Så flitig du varit och konserverar och torkat. Här äter vi dem direkt =)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, det är så svårt att bli nöjd med tomater en köper i affären. Och särskilt inte i Sverige, där smakade de bara vatten. Och att äta dem direkt är absolut det godaste!

 3. Profilbild för Susjos

  Mums med tomater, och det var inte lite tomater du har skördat, kul! Det blev ju tomater till sist på de plantor jag fick i våras, och de kom med upp till landet där de planterades om i större krukor, hoppas svägerskan tagit hand om dem när hon bodde där på sensommaren, nu när maken var upp för att träffa en hantverkare där på plats så glömde han titta till tomaterna, det hade ju varit kul att smaka nån, haha!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men vad trist att du inte fått smaka på nån tomat från de plantorna du skött om i stugan i somras!

 4. Profilbild för Ditte

  Så roligt att du fått så god skörd. En hel del att ta hand om men detta med att odla är ju också ett stort intresse hos dig och då givetvis värt att satsa på.
  Gläds verkligen med dig.
  Och att ha egenodlade är ju speciellt och de smakar ju också så mycket bättre.
  Vet att Karin (Äventyr framtiden) odlade mängder av tomater på Åland och även tagit hem tomater från resor och utifrån dem planterat tomatskivor som sedan växte sig frodiga.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är fantastiskt och ändå vill jag ha mer nästa år 🙂 Ska försöka sprida ut det lite mer och få skörd redan i maj. Vi får se hur det går.

 5. Profilbild för BP

  Älskar tomater och ett år odlade vi faktiskt en tomatplanta i en stor kruka på balkongen. Vi åt tomater till mitten av oktober och på köpet fick vi en getingfri sommar. Getingar gillar nämligen inte tomaternas starka doft.
  Du är riktigt duktig. Hoppas du hittar en sort som växer på höjden. Men kan man inte ”bara” beskära grenarna när de sprider ut sig?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hade jag ingen aning om att getingar inte gillar tomater! Vi har väldigt lite getingar här, vilket jag är tacksam för! Jo det går nog att beskära mer än jag gjorde men det är liksom ingen huvudgren som en kan binda upp.

 6. Profilbild för Micke

  Tomater är något jag vill att vi satsar på mer här nästa år, så gott att kunna ta en egenodlad tomat när man känner för det.
  Tyvärr har vi ju bara en balkong modell mindre men man får vara tacksam för det lilla.

  Lycka till med planeringen för nästa omgång av odling, är ju kul det också tycker vi.

  Ha en fin avslutning på kvällen nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det ska bli kul att se hur era tomater ökar till nästa år 🙂 Planeringen är definitivt en stor del av odlingsintresset. Detsamma!

 7. Profilbild för Carita

  På de där breddgraderna finns det ju värme och sol i alla fall, kanske rentav i överflöd och ibland för mycket hetta?
  Tomater gillar ju sol och behöver mycket vatten. Jag har lyckats på en balkong i södra Finland, med läge mot norr, men fick i år bara runt trettio tomater. Ändå SÅ kul att lyckas med dem och att kunna plocka och äta på mackan till frukost.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är definitiv inte brist på sol och värme, men ja, för mycket värme orkar inte ens tomaterna. Sen beror det ju på hur mycket vatten jag är villig att ge dem också så klart. Kul att du lyckades i norrläge, kanske jag ska prova det nästa heta sommar här.

 8. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Wow! Nyfiken på om du testat att soltorkade tomater o konserverade i olja?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jajamen, när jag torkat tomaterna lägger jag dem i burkar och täcker med fin olivolja. Håller minst ett år.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
26°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 19°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.