En trist och en underbar

I måndags följde jag två nya recept och det var ett riktigt gott och ett som jag blev så otroligt besviken på.

Det är väl inte så konstigt kanske, vi har ju alla olika smak. Men jag brukar kunna avgöra på ingredienserna om det jag ska tillaga blir gott eller inte. Så när det blir helt annorlunda än vad jag förväntat mig är det trist.

Sydfransk saffranssoppa

Bara namnet får det att vattnas i munnen på mig. Bilden var också väldigt lockande och jag älskar soppa. Här är receptet.

En lång lista med smakrika grönsaker (vissa egenodlade), vin, grädde, kryddor.. ja det lät så otroligt gott. Och så saffransmaken på det. Wow det här skulle bli en lyxlunch.

Det tog ungefär en och halv timme tills soppan var klar att serveras. Göra krutongerna, göra chilirouille, hacka alla grönsaker och sedan tillaga soppan.

Redan vid smaksättningen med salt, peppar och apelsin blev jag besviken på den tunna smaken. Jag kunde inte lyfta smakerna hur mycket jag än försökte. (nu ska vi ju ha klart för oss att jag inte alls är smaksäker, det är därför jag följer recept).

Innan jag serverade mixade jag soppan, det stod inte i receptet men en slät soppa är godare tycker jag. Det påverkade även soppan, så den fick lite mer fyllighet.

När vi äntligen kunde sätta och äta soppan tillsammans med krutonger, dill och chiliriuille så var det inget jubel vid bordet. Ingen av oss tyckte det var något speciellt. Det gick att äta och det blev över till ytterligare en lunch, som vi inte såg fram emot att äta, men som inte heller gav oss kväljningar.

Det var helt enkelt inte gott. Och den extra besvikelsen låg väl i att det tog så lång tid att laga och dessutom att jag slösade den dyrbara saffranen (svårt att få tag i runt oss). Min förväntan var mycket högre än vad resultatet blev.

Saffranssoppa
Cheesecake med citron och mynta

Cheesecake med citron och mynta

Fram på eftermiddagen blev vi sugna på nåt sött. Och konstigt nog fick lust att ställa mig i köket igen. Vi hade pratat om cheesecake för ett par veckor sen, det många år sedan jag gjorde en och då var det en raw-variant. Roger köpte philadelphia ost nästa gång han handlade (det var dessutom på extrapris, så kanske det var meningen). Och jag hittade ett recept med lite extra smaksättning som tilltalade. Här är receptet.

Snabbt och smidigt gjorde jag botten, jag hade hela kardemummakärnor som jag mortlade och hela köket fylldes med den goda doften. Fick hjälp av en kompis att väga ett vanligt digestivekex eftersom det stod antal kex i det här receptet. Och jag använder glutenfria som är mycket mindre i storlek. 150 gram kex blev det i min cheesecake.

Lika snabbt blandades alla ingredienser till fyllningen. Jag använde en form som är större än en springform, så kakan blev inte så hög, men jag ändrade inget i receptet. In med kakan i ugnen i exakt 30 minuter. Svalna, sen in i kylen för att kallna och stelna helt. Hade inga bär så struntade i topping helt. Förväntningarna var skyhöga!

Smaka …. mmmmmmm, wow det här är den godaste vi ätit! En bit till! Halleluja! Åh så gott det är, jag orkar inte.. jodå njut av ett par tuggor till. Så krämig och len i konsistensen. Smaken av kardemumma och mynta är subtil men ger ett enormt lyft till kakan som så klart smakar massor av citron.

Och vi kan njuta av den snart igen, den står där i kylen och väntar på att vi ska fika igen.

Ja så kan det gå, ett trist resultat och ett underbart!

Publicerat:

i:

24 svar till ”En trist och en underbar”

 1. Profilbild för Lena i Wales och Spanien

  Sydfranska saffranssoppa får det verkligen att vattnas i munnen.
  Jag föredrar också mixad soppa.
  Så tråkigt att den inte blev lyckad. Går det inte att i efterhand krydda lite extra?
  Bra att cheesecake blev bra.
  Som du skriver ibland blir man missnöjd och ibland glad, så är det i köket.
  Ha det bra!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det kan ju vara mina smaklökar med… 🙂 Soppan kanske är jättegod för någon annan. Jag vet inte vad jag skulle krydda med, så lät bli.

 2. Profilbild för Ditte

  Visst är det trist när något inte blir som tänkt. Och med både tid och fräscha ingredienser borde ju soppan blivit bättre, mer smakrik. Förstår besvikelsen.
  Men kanske var det mycket vätska i grönsakerna som bidrog plus att du mixade soppan som fick den att bli tunnare. (Jag är mer förtjust i soppor med lite ”motstånd” och brukar mixa ytterst lite. En klick crème fraiche som rörs i brukar också bidra till fyllighet.
  Desto roligare att din cheesecake med citron blev lyckad. (Har testat liknande recept och blev också väldans nöjd. )

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Soppan blev fylligare i konsistensen av mixningen. Och smakerna borde ju bli starkare när allt slås sönder, men vad vet jag 🙂 Nu är soppan slut och jag gör den inte igen. Ja cheesecake är väldigt god!

 3. Profilbild för Äventyret framtiden

  Tack för intressanta recept, t.om soppan verkar intressant. Mitt i allt så testar jag den trots att …
  Jag har ett minne av receptet, dock inte prövat men boken fanns i vår bokhylla i gamla hemmet och den blev där när vi sålde o flyttade. Eller så tog biblioteket hand om den. Vi delade ut böcker till höger o vänster, tog bara en handfull med oss hit.
  Om jag lagar soppan så berättar jag.
  Chesecake blir det säkert, är på väg att handla och har redan skrivit ner Philadelphiaost på listan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Smaken är ju som baken.. så den är troligen jättegod i någon annans mun 🙂 Cheese cake är så himla gott, och när den är så där krämig.. wow jag kommer nog behöva baka den igen om inte allt för lång tid.

 4. Profilbild för LillaSyster

  Nu har jag läst båda recepten och de verkar ju kanon när man läser dem.
  Så jag förstår om du blev besviken. Tur att desserten blev god =)
  Jag har en fryst cheesecake variant där man bara smular ner kexen i botten på en form och vispar ihop ägg, socker och grädde och Philadephiaost och slår över kexen sedan in i frysen. Den är också livsfarligt god. Men det får bli efter att äppelsäsongen är över….. nu är det äpplen både på längden och tvären känns de som. Hade i äppeltärningar i korvstroganoffen idag -mmmmm!
  Ha en fortsatt bra onsdag =)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nu är ju smaken som baken, så kanske det är mumsigt i någon annans mun 🙂 Ja desserten blev otroligt smarrig! Behöver du inte gelatin i den som inte bakas i ugn? Jag har aldrig det hemma.. så därför blev det den bakade varianten. Tack för tipset med äppletärningar, har en burk vegokorv som jag tänkte göra stroganoff av, då ska jag prova med äpple i! Detsamma!

 5. Profilbild för Micke

  En och en halv timme och så blir det sådär, trist men man lär sig ju vad man inte ska laga en andra gång iallafall.
  Cheesecake är ju riktigt gott, längesedan vi åt det här också, får kanske satsa på den nån helg.

  SV: Alltid bäst att kunna styra sin egen arbetstid tycker jag, helt underbart.

  Ha det bäst.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är alltid en chansning att följa ett recept 🙂 Oftast blir det ju vad jag förväntar mig, men den här gången gick jag på en nit. Shit happens 🙂 Detsamma!

 6. Profilbild för BP

  Så trist med den misslyckade fisksoppan, som förresten såg fantastiskt god ut på bilden.
  Gillar inte sött, men cheesecake kan jag aldrig stå emot. Så gott. Kul att åtminstone den delen av din köksvistelse blev lyckad;-)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var ingen fisk i soppan, kanske den blivit godare med det 🙂 Det var en vegetarisk saffranssoppa. Eller hur, cheesecake är oemotståndligt!

 7. Profilbild för Susjos

  Soppan ser verkligen god ut,även i receptet, och liknar den fisksoppan till färgen som vi fick lagad av son och hans flickvän förra helgen, det var saffran även i den soppan, kanske ”din” soppa skulle smaka lite bättre med lax och torsk i? I soppan vi fick fanns också purjolök och fänkål. Jag gillar också mixade soppor, de blir lite fylligare då.
  Kul att cheesecaken smakade bra i alla fall!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är vanligt med fisk i saffranssoppa så kanske det hade lyft den. Men vi äter helst inte fisk, så skippar att laga den överhuvudtaget igen. Detsamma!

 8. Profilbild för LillaSyster

  Svar, inget gelatin- blir lite mer som glasstårta. Jag ska leta upp receptet och dela med mig OM du vill ha det?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jaha! Jag vill jättegärna ha receptet om det inte är för mycket besvär.

 9. Profilbild för Kerstin
  Kerstin

  Kan det ha varit paprikan som tog överhanden och dödade de andra smakerna?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tror jag inte, smakade inte paprika.

 10. Profilbild för Hanneles bokparadis

  saffran får man snåla med, tar annars över

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ok, jag följde ett recept men det kanske är mer smak på saffran här än i Sverige. Eller mindre. 😀

 11. Profilbild för Kraka

  Det är inte alla recept som blir lyckade. Saffranssoppa är ju annars så gott. Köpte Camilla Hamids senaste bok för ett par veckor sedan och vi provade tre recept. Egenltigen var väl inget av dem någon höjdare, men det marockanska frukostbrödet var godkänt. Ska prova igen och se om det blir bättre en andra gång.
  Hur som helst är det roligt att prova nya recept.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det. Hennes bilder på Insta har alltid varit så lockande, men ibland har jag undrat om det inte blir lite för sött när jag sett vissa kombinationer. Och då är jag ändå en sockergris. Alltid kul att prova nya recept, det är ju så jag i alla fall hittar de riktigt goda favoriterna. Jamie Oliver har bra recept för min smak.

 12. Profilbild för Kraka

  Precis! Hennes recspt är alldeles för söta.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ok, då var det bekräftat, tack 🙂

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.