regn

Regnet är äntligen här!

Den meningen trodde jag inte jag någonsin skulle skriva – men här i Portugal är regnet otroligt efterlängtat. Det är torrt som fnöske överallt.

Det har inte regnat sedan i april här, då räknar jag inte med de 3-4 dagarna som utspritt under sommaren bjöd på 0,5 – 2mm. De gör ingen skillnad då det torkar direkt på marken som ju är väldigt varm.

Danielle, är en storm med regn som befann sig över Azorerna i förra veckan. Till slut bestämde hon sig för att dra österut, mot Portugals fastland. Och i går anlände den! Regndansen kan ställas in! För nu i alla fall.

Vi var förberedda på både hårda vindar och regn. Så allt löst i trädgården plockades undan, trädgårdsmöbler ställdes på verandan och pergolans tak rullades in. Dessutom kopplade vi på rören till tankarna där vi samlar regnvatten, så inte allt regn går till spillo.

Blöt altan 🙂
Verandan under tak är är förvaring för det som brukar stå under pergolan.

I fyra dagar ska vi få njuta av det här vädret. Ja, jag säger njuta för det är faktiskt njutbart då jag vill ha en ordentlig genomvattning av trädgården.

Igår kom det bara 0,5 mm på förmiddagen, så jag började misströsta. Det har ju hänt förut att prognosen säger regn, men att vi blir utan. Så efter lunch gick Roger upp och satte på trädbevattningen (som jag hoppat över på söndagen på grund av annalkande regn). Och när han kom tillbaka in var han blöt.. regnet kom! Efter trettio minuter regnade det fortfarande så då gick jag ut och stängde av bevattningen igen. Men den extra skvätten vi gav på den halvtimmen hoppas vi bara hjälper regnet att tränga ännu längre ner i jorden.

Prognosen ändrar sig hela tiden vad gäller mängden, men igår vid 19-tiden (när jag skrev det här) hade det kommit 18 mm och enligt Windy skulle det regna mer eller mindre hela natten.

Publicerat:

i:

16 svar till ”Regnet är äntligen här!”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Vi fick 12mm nu i morse. Här är också torrt fast att det har varit några skyfall senaste tiden. Men skyfall är ju inget bra om marken ska hinna med att svälja och få nytta av vattnet.
  Hoppas att ditt regn kommer i lagom takt nu och att du kan fylla på dina vattenmagasin. Ha en bra tisdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var igår det kom den stora mängden, nu droppar det bara lite, men mestadels blå himmel igen. Imorgon ska vi tydligen få lite mer igen. Detsamma!

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vi förstår verkligen era känslor inför regnet. Hoppas nu det kommer i rejäla mängder men i lagom takt så jorden hinner ta hand om det. Här verkar det också som om höstregnen är på väg in så vi drar oss lite snabbare hemåt än vad vi tänkt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Blir nog inte så mycket mer. Idag har det bara droppat lite. Vi får se. Jag förstår, det är inte kul att utforska i ösregn. Men ni har verkligen fått en fantastisk tripp!

 3. Profilbild för Ingrid

  Så skönt med ett välbehövligt regn och det regnar inte bara i Portugal utan även på Gotland. I dag har det kommit en fem-sex mm och mera ska det bli de närmaste dagarna.
  Ha en fin kväll!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad skönt att höra! Det är många länder som behöver mer regn. Detsamma!

 4. Profilbild för Äventyret framtiden

  Grattis till det våta och efterlängtade. Konstbevattning i all ära men det himmelska vattnet är allra bäst och ni har ju haft så förbenat torrt ! Här fick vi en liten släng av Danielle när hon tog sig från Azorerna till fastlandet. Inte så mycket i Funchal, men riktigt bra. På västra sidan och norra sidan av ön kom det mycket mera.
  Vatten är så nödvändigt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja regnvattnet vill vi absolut ha, syns på växterna redan idag att de uppskattade den mängd de fick igår. När jag vattnar blir det ju lite snålare 🙂 Bra ni fick en liten släng av henne i alla fall.

 5. Profilbild för Ditte

  Fint att det efterlängtade regnet kommit. Förstår att det var välbehövligt.
  Även i Stockholm har det i stort sett regnat hela dagen och det rejält och ag tror skog och mark även här var tacksamma.
  Skönt om växterna nu både hos er och runt om i Portugal kan få en rejäl jordblöta.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var skönt med en ordentlig dusch igår. Idag har det endast kommit 2mmm dessvärre… Får se hur prognosen stämmer för de kommande två dagarna. Hoppas på mycket mer!

 6. Profilbild för Micke

  Är det så torrt så är man ju tacksam för en rejäl skur i några dagar, fattas bara.
  Regnat lite här idag också, fast inte på långa vägar som hos er.
  Har ju paraply, det är under kontroll således. 😉

  SV: Atp har ett schema som bestäms långt i förväg vad som ska tas upp, grundskoleförvaltningen har vissa bestämmelser tydligen.
  Fast ibland går man ju utanför det där och då kan man ju kanske, om man har tur, få höra något vettigt.

  Ha en fin kväll Anna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Paraply ör en bra uppfinning helt klart! Hoppas på mer regn.. fått alldeles för lite och mindre än prognosen. Detsamma!

 7. Profilbild för Susjos

  Ja ,tänk att man kan längta efter regn, men har man torrt som fnöske, ( och alla dessa bränder) så är man ju tacksam för regnet! Även här i Sverige behövs det regn, och vi fick en del idag. Hoppas det kommer mer hemma hos dig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Igår kom det inte mycket, men just nu ser jag hur mörkret närmar sig från väst, så kommer säkert en del idag!

 8. Profilbild för BP

  Då har vi haft ungefär likadant väder, med skillnaden att det började ösregna här tidigt på morgonen och slutade vid klockan 16. Här är det också torrt, men såklart inte jämförbart med Portugal och Spanien med mera. Hoppas att det regnar lite till nu hos er. Det får det gärna göra hos mig med, gärna under natten;-)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det bäst när det regnar på natten, på kvällen är det dessutom mysigt att sitta och läsa under en liten läslampa när det öser ner ute. Men så har det inte varit den här gången.. 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
24°C / 12°C
24°C / 11°C
26°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.