Planering för odlingen nästa vår & sommar

Publicerat den

Det är bra att börja planeringen av nästa vår och sommarodling när den nuvarande precis avslutas, så lärdomarna finns dokumenterade.

Odlingslådorna är tomma nu, bortsett från en där jag har paprika och padrons kvar från sommarodlingen.

Så även om det snart är dags att dra igång höst och vintersäsongen i odlingslådorna med kål, sallad, broccoli och koriander bland annat så har jag redan planerat för vad och hur jag ska odla nästa vår & sommar.

Tomater

Det blir färre tomatplantor och det blir fokus på körsbärstomater. Men även några få plantor med plommontomater och de stora köttiga bifftomaterna. Trots färre plantor så fick jag ihop 144 kg i år, alltså 9 kg mer än förra året.

Gurka

Det räcker med två plantor av vanlig slanggurka och två för inläggning. Eftersom det minsta antal pluggar en kan köpa är 3 st, så får jag helt enkelt ge bort en till någon annan.

Sötpotatis

Mycket sötpotatis vill jag ha och det är så otroligt enkelt att odla här. Årets skörd var helt perfekt så jag tänker sätta snippar i vatten i januari och sedan plantera ut i april även nästa år.

Padrons

Det var första året som vi odlade padrons och vi har verkligen njutit av att äta det nästan varje dag! Och vi njuter fortfarande eftersom vi har en planta kvar i odlingslådan. Så det blir ett par plantor av det nästa år, tre är en för mycket.

padron

Purjolök

Det vill jag odla mycket mer nästa år, det håller sig fint i lådorna så det behöver inte skördas på en gång utan vi kan njuta av det successivt. Sen går det ju också utmärkt att förvälla och sedan frysa in. Håller länge i kylskåpet som färsk också.

Däremot ska jag inte plantera dem tillsammans med någon annan gröda utan fylla en odlingslåda med bara purjolök.

Lök

Förra året köpte jag ett knippe med lökplantor, det visade sig vara olika sorter och det har varit helt underbart att ha färsk lök hela sommaren och nu ha en hel del som torkat. Kan köpa två sådana knippen nästa år så har vi lök längre in i på hösten/vintern.

De jag skördat i år är slut nu, vi äter mycket lök, särskilt ihop med tomater i olika rätter, så sommarlök är perfekt hos oss!

Paprika

Paprikorna blir jättestora här, och tunga. Så grenarna går lätt av och/eller hänger. Så nästa år tänker jag använda ett av tomatstöden till en full odlingslåda med paprika. Då kan jag se till att de får fiberduk som skugga (för de bränns dessutom lätt i vår starka sol) och samtidigt har de stöd när de växer.

Chili

Blir ingen chiliodling nästa år, vi testar ju att övervintra ett par plantor och om de gillar läget så får de så klart förse oss med färsk chili nästa år. Men jag planterar inte mer chili, vi har färsk i frysen och massor utav torkad.

Aubergine

Vi har en planta som nu gett oss skörd för andra året i rad. Det var en kul test, men jag tycker inte de aubergine som den gav i år var så fina, inte om jag jämför med de nya plantorna. Så nu är den övervintrande plantan borttagen. I år hade vi tre nya och den övervintrade, men nästa år räcker det med två plantor.

Tefatspumpa

Det här var en hit! Fick frön av svärmor, ska se om jag har några kvar annars får jag be henne köpa nya. Jag tog inga egna på frukterna vi skördade.

Detta är den enda zucchinivarianten vi vill ha hädanefter. Två plantor räcker gott!

Basilika

Ska så fröna tidigare, plantorna hann inte utvecklas innan värmen tröttade ut dem. Även om basilika gillar värme så vill de inte ha så varmt som vi har det. Dessutom tar nog torkan ut sin rätt även om jag så klart vattnar, de behöver vara större för att klara det tror jag.

Ska fortsätta sätta det i kruka eftersom de blir uppätna av någon annan i odlingslådorna, men alltså så det tidigare nästa år.

Majs

Att förså majs är inte rekommenderat sägs det. Men jag vill göra det för att kunna nyttja platsen i sålådorna på bästa sätt. Om jag sår direkt på växtplatsen och några plantor inte tar sig så blir det ju tomt där. Himla dumt. Så jag fortsätter att förså och sedan plantera ut de små plantorna där de ska vara när de tagit sig.

Årets plantor blev ju rent ut sagt nerlusade av bladlöss. Fick skörda en del goda kolvar ändå, men inte alls som förra året. Har fröer kvar och ska prova igen nästa år!

Blommor

Nästa sommar ska jag ha blommor i några av odlingslådorna också. Det ger så fina färger och det blir enkelt att hålla efter och vattna eftersom jag ändå vattnar grönsakerna. Vill så gärna att insekterna ska ha tillgång till nektar även de heta månaderna.

Sparris & gräslök

Till en av de nya odlingslådorna (den lilla) som Roger gjort (kommer inlägg om hur de byggdes) har jag i veckan flyttat sparrisen. Där kommer jag även plantera den gräslök jag drivit upp från frö. Eftersom dessa grödor är perenna vill jag ha dem i samma låda. Kanske gräslöken då överlever sommaren då den står i halvskugga under plymerna från sparrisen som jag låter växa upp under sommaren.

Ordningen i odlingslådorna

Oavsett var jag läser om odling så rekommenderas att blanda grödor i odlingslådorna. Men det kommer jag inte göra igen. De växer olika, behöver olika stöd, har olika lång utvecklingstid och behöver bevattnas olika. Så nästa år så blir det en gröda per odlingslåda. Det är väldigt tydligt med t.ex sötpotatis, lök och vitlök som ska slutas vattnas innan skörd. Det är ju inte möjligt om jag tryckt ner t.ex lök lite här och där bland andra grödor.

Att låta gurkplantorna skugga paprikan är ju bra, men det blev trångt för paprikorna till slut och dessutom så är ju gurkorna slutproducerade långt före paprikorna så behövde ändå fiberduk på.

Ska bli kul att se hur nästa sommar blir, i år är jag nöjd med skörden, vilken jag summerar i januari, där jag sammanställer allt skördat totalt under 2024, men det är definitivt mer än förra året, kan jag redan nu se.

Missa inga inlägg, följ bloggen!

34 svar till ”Planering för odlingen nästa vår & sommar”

  1. Profilbild för Madde

    Så mycket gott. Egenodlat smakar allt så mycket bättre än köpegrönsaker.

  2. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Verkligen en riklig skörd du odlat fram – och nu vet du precis hur du vill ha det till nästa vår.
    Jag ska plocka av de sista tomaterna i eftermiddag – jag har dock inte vägt min skörd och odlar ju inte alls i samma skala som dig- men gott är det att stoppa en solvarm tomat i munnen. Skaffa dig en fin dag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det där med solvarma tomater.. jag har ätit så mycket under tiden jag plockat, innan det ens kommit till vågen 🙂 Det ska jag, du med!

  3. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Det är märkligt men jag har nog aldrig sett padrons här i hortorna..inte i affärerna heller.
    Jag tror att du är på rätt spår när det gäller samodling i lådor. I lådor fungerar det inte lika bra med samodling som på friland. Jag hade samodling på friland och det gick bra men sen prövade jag på mindre yta…och det gick precis som du beskriver det. Det blev tomma erosionsytor helt i onödan.
    Även jag ska övervintra den chili jag har. Däremot har jag tagit frön från både röd och grön chili, hetare och som jag kommer att så i januari. Märkte att det fungerar bäst så här.
    Chiliplantorna är dessutom snygga när de är i sin fulla prakt.
    Ha det gott-kram!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ni kan odla så mycket annat så ni får lämna padrons till fastlandet 🙂 Ja nu blir det ingen mer samodling, tack för att du bekräftar med din erfarenhet. Chiliplantor är riktigt snygga – och stora! Kram

  4. Profilbild för Jessica
    Jessica

    Roligt att få läsa om dina odlingstankar.

  5. Profilbild för Znogge

    Smart att utvärdera och planera direkt när säsongen är slut. Då har man allt i färskt minne för det är lätt att glömma. Vilken imponerande tomatskörd det blev hos er i år! Egenodlat smakar alltid bäst.

    Ha en fin onsdag!
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Att faktiskt sätta mig ner och sätta på pränt kändes bra, det etsar ju fast tankarna lite extra dessutom. Tack detsamma, kram!

  6. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    144 kg tomater! Vilken rikedom! Vi tycker också det är skoj att väga våra ”skördar”. Här hemma är det ett riktigt fruktår och i veckan hämtade vi tre stora kassar fina äpplen hos fd grannar. 15 kg fina Aromatisk har vi lagrat på balkongen och två syltkastruller med äppelmos har hamnat i frysen. Igår bar vi hem tre kg kantareller/trattisar från skogen, så kul att trattkantarellerna börjar titta upp.
    Lite aha-upplevelse när jag läste; är sparris en perenn och kanske ska man förvälla purjolök innan frysning? Jag köper några purjolökar när det är säsong och bara strimlar ner dem och fryser, har aldrig reflekterat över att de kanske skulle förvällas…

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Fantastiskt att få så mycket äpplen! Och 3 kg kantareller, det låter mumma det! Jag har inte en aning om man måste förvälla purjolöken, bevisligen inte 🙂

  7. Profilbild för Micke

    Riktigt fint att planera i god tid, härligt med allt du odlar och sparar.
    Toppen verkligen.

    Ha det bäst nu. 🙏

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är smart tror jag, glad för all skörd. Tack detsamma!

  8. Profilbild för Marianne

    Du får verkligen riklig lön för ditt arbete, bara att ta hand om allt känns som ett stort och tidskrävande jobb.
    Det bör väl vara grödor med liknande krav om de ska blandas i lådorna, jag har hört om att sticka ner lök i rabatterna mellan blommor och praktiserat med vitlök, men jag glömmer alltid var jag satt de och rensar bort som ogräs 🙂 Synd för det sägs hålla ohyra borta också, om det stämmer vet jag inte.
    Purjolök använder jag ofta och jag har sått det i flera år, den kan stå till snön kommer, i år blev det ingen. Chili hade jag planerat men det blev inte heller av.
    Ha en fin dag,
    kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är ett stort och tidskrävande arbete. Ganska dålig timpenning. hahaha, men jag gör det ju för att veta vad vi äter och för att jag älskar att se hur det växer. Har också hört om att lök håller ohyra borta. Så himla gott med purjolök, ska bli roligt att odla mycket mer av den varan i år. Kram

  9. Profilbild för Kraka

    Har också börjat fundera på odling nästa år. Beror lite på mina möjligheter att förså, vet ju inte när jag får flytta in och troligen blir det nog inte förrän i juni. Eventuellt kan jag förså inne i stugan, men det beror på om det är en var vår.

    Ha en fin dag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är underbart att kunna köpa pluggplantor så jag inte behöver lösa försådden. Borde finnas i plantskolor i Sverige med tycker jag, men minns inte att jag någonsin sett det. Detsamma!

  10. Profilbild för Anita

    Det låter så härligt med en höst och vintersäsong samtidigt som du planerar för nästa år. Tycker det är så roligt att läsa om ditt odlande. Förstår om du drar ner på tomaterna, du får ju enormt med skörd. Här har jag massor kvar att ta hand om, hela fönsterbrädorna är fulla. Men jag gillar de större bäst, typ pastatomater. Men det beror på att jag gör mycket tomat och paprikasoppa.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är verkligen härligt! Men också skönt att få vila lite emellanåt. Jag gillar också de stora, särskilt för konservering, men de tar längre tid på sig och plommontomaterna är snabba och köttiga så det funkar riktigt bra för det ändamålet också. Soppa är så gott, har tagit fram en påse från frysen till dagens middag.

  11. Profilbild för Annika

    God damn it, Anna!! SÅ mycket du HAR!! Otroligt, säger jag. OCH så gott och trevligt.
    Alltså 144 kilo tomater!! Helt helt helt sanslöst. WOW, bara WOOOOW!! Och goda som vara den, förstår jag.
    Ni är ju fasiken självförsörjande vad gäller grönsaker. Så härligt. Du måste lägga massor med tid på odlingarna, men det är såklart ett kört besvär.
    Hälsar Annika som är MYCKET impad, kramar kommer också!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jo men här är det mycket som odlas 🙂 Ja riktigt goda, njöt precis av en näve med soltorkade körsbärstomater som ett litet mellanmål, så himla gott. Kram

  12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Du har lärt dig en hel del om vad som funkar och hur mycket ni behöver och det är ju väldigt bra att ta med den kunskapen in i planeringen för nästa sommar. Kanske blir det den bästa odlingssommaren hittills men förmodligen får du nya kunskaper att ta med till sommaren därpå.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är absolut så att jag lär mig mer för varje säsong. Det är väl mycket det jag tilltalas av när det gäller odlingen, liksom att äta bra så klart. Kram

  13. Profilbild för Mamma C

    Bra att planera för nästa säsong som är på G och även för vårsäsongen.
    Skulle bara säga att jag har inte fått ditt kuvert ännu. Så du inte tror att jag glömt att tacka för jumbovinsten.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja nu är vårsäsongen avslutad och förberedd i tankarna för nästa gång. Höstens säsong drar igång nu med förberedelser i lådorna. Vad trist du inte fått kuvertet än! Hoppas ingen tagit det. Kram

  14. Profilbild för Channal

    Hej Anna! Underbart! Vilken rikedom! Dina soltorkade tomater och fikon är godare än godis! TACK igen! Jag har sett att man kan frysa in tomater hela och sedan ta ut dem och riva tomat på sallader och pasta. Ska testa det. Speciellt när tomaterna är solmogna. Så söta och goda!

    Själv ska jag snart ta upp dahilaknölarna och plantera fler tulpanlökar.

    Kram till Dig! Anna

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt att ni njuter av det jag torkat! Det gör mig riktigt glad! Ja frysa tomater hela går utmärkt.. om en har frysutrymme 🙂 Nästa sommar har jag fler frysar. Kul att prova att riva det, låter ju jättegott. Kram

  15. Profilbild för Hanneles bokparadis

    har inte så stora planer men skulle vara tråkigt leva utan trädgård.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Trädgården är verkligen underbar att ha! Men jag har levt utan också och det går bra det med, då är fokus något annat 🙂 Som för oss var det att resa, då hade trädgården bara varit ett hinder och en börda.

    2. Profilbild för Hanneles bokparadis

      när jag levde utan trädgård så hade jag 7 meter kryddor på den lilla balkongen…

      1. Profilbild för Anna Forsberg

        Det är härligt med egna kryddor!

  16. Profilbild för Stefan

    Själva gjorde vi i ordning vår trädgård igår inför ett kommande staketbyte. Frugan har redan planerat att göra om lite i sina odlingar, som kommer att domineras av blommor.
    Fram till i år har vi bl.a. haft basilika, gräslök, dill, rosmarin och jag hoppas de står på listan även kommande år. Chili har vi haft och fått ett antal frukter, men när frosten tar dem i år (de stod inne först) så lägger vi ned detta experiment.
    Fast visst är det kul att planera och se hur det växer upp till våren.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt att ni har förändringar att se fram emot, och visst är det roligt att se hur det växer upp!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
24°
Fair
07:3818:59 WEST
MånTisOnsTorFre
24°C / 17°C
20°C / 18°C
23°C / 13°C
21°C / 12°C
22°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.