pratar inte portugisiska

Pratar för lite portugisiska

Det har stagnerat helt med min portugisiska. Det känns inte alls bra.

Jag vill så gärna lära mig portugisiska! Men jag märker att det faktiskt går åt fel håll just nu. Jag tappar till och med bort ord! Oavsett hur mycket jag lyssnar på kursen och radio, så räcker det inte. Jag måste praktisera det jag lär mig, annars rinner det bort..

jag pratar för lite portugisiska!

Så fort vi är i en affär eller träffar någon portugis så pratar jag så mycket portugisiska jag kan. Men jag märker att min osäkerhet har börjat sätta käppar i hjulet. Jag vågar inte på samma sätt längre då jag känner förväntan på mig ökar med tiden som går. Kanske bara det är min egen förväntan. Men oavsett så påverkar den.

Jag pratar alldeles för lite portugisiska!

Med mina portugisiska vänner skriver jag på portugisiska, jag tar hjälp av DeepL och lär mig nya ord. Men de har så klart sina egna liv och kan inte hänga med mig jämt. Och de nya ord jag lärt mig försvinner då de inte används.

Skriver portugisiska mer än jag pratar

Hur ska jag prata portugisiska när jag inte träffar andra människor? Vi gillar ju att hänga för oss själva. Men samtidigt så vill jag verkligen utveckla portugisiskan och faktiskt tala den flytande en vacker dag.

Jag måste komma på en plan! Min första tanke är att hitta någon/några som vill prata med mig varje vecka som komplement till de kurser jag redan använder. Helst online!

Publicerat:

i:

10 svar till ”Pratar för lite portugisiska”

 1. Profilbild för Anni

  Du får mig att tänka på alla nysvenskar som behöver få använda sin svenska. Vet att det ordnas grupper där man efterlyser svenskar som kan vara med och samtala. Ditt inlägg får mig att inse hur viktigt det är att vi som kan språket hjälper till!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja verkligen, det är väldigt viktigt. Glad för din insikt.

 2. Profilbild för Ama de casa

  Jag känner igen mig… Med tanke på hur länge vi har bott i Spanien så är det skämmigt hur lite spanska vi pratar. Fast saken är den att här i Torrevieja är det så att när man pratar med folk på restauranger etc så svarar dom gärna på engelska. Lat som man är så blir det lätt att ”komma undan”, fast vi vet ju att det där med att praktisera ett språk är det bästa sättet att lära sig…

  Bästa sättet för oss att få praktisera spanskan är att åka ut till små byar/städer på landsorten – där blir man så ”illa tvungen” att hanka sig fram på spanskan 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Och vi bor på portugisiska landsbygden.. så vi har egentligen alla möjligheter. Men det är inte tillräckligt frekvent som vi träffar folket i byn.

 3. Profilbild för Äventyret framtiden

  Så väl jag känner igen mig i det du skriver.
  Här har vi också gått i ”stå” för tillfället och jag känner att jag också har tappat ord.
  Precis som hos Ama så pratar rätt många engelska här som vi har att göra med och flera av våra vänner är svenskspråkiga. Men ett måste är det att lära sig mera portugisiska, nu klarar vi oss med några fraser och med vänlig befolkning som hjälper till så gott de kan.
  Jag har inte ens tagit tag i en kurs ännu, men vi har en på gång 🙂
  Hoppas att du hittar någon att prata med online, jag är alltför usel på att göra det ännu men senare …
  Lycka till Anna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Idag pratade jag med vår byggare. Han kan inte engelska och jag känner mig så osäker. Han är dessutom helt fel person att prata med egentligen för han pratar fort och använder alldeles för många ord. Men det går ganska bra ändå… 🙂 Tack, lycka till själv!

 4. Profilbild för Ditte

  Just att höra ett språk talas (radio, tv) och av givetvis människor och att helt omges av det är ett bra sätt. Vi bodde i Peking i näsan fyra år och där var inte engelska alltid gångbart så det var nödvändigt att satsa.
  Jag skaffade en jättebra privatlärare som jag träffade 3-4 h /vecka och vi sågs delvis hemma hos oss men även ute på stan i olika sammanhang. Mitt mål var att hjälpligt kunna ta mig fram ute i vardagen på mandarin. Handla mat, köpa resa, gå till posten/banken, åka kommunalt, åka taxi, beställa mat på restaurang osv.
  Och det gick. Men det handlade om att inte vara orolig för att göra/säga fel. Och vad gäller språk har jag nog aldrig varit orolig för att det ska bli fel. Och kommer du förbi din osäkerhet så är mycket vunnet. Säkert är det din egen förväntan-Varenda portugis skulle ju bli jätteglad att du försöker prata.
  Lycka till! Och det här kommer du att greja.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för pepp Ditte, jag har inte varit osäker alls fram till nu, och är det inte heller med nya personer. Men börjar bli det med de som jag pratat med sen vi flyttade hit. Att de inte märker någon utveckling hos mig är skämmigt. Så, jag ”pratar” med alla jag möter men det blir allt svårare. Härligt att det gick så bra för dig i Kina!

 5. Profilbild för Yvonne
  Yvonne

  Tips kan vara att söka på nätet efter lärare i Portugisiska. Det finns studenter ute i världen som lär ut språk för en jätteliten peng. Kanske kan hitta någon som du/ni kan konversera med via lämpligt forum. Skapa Facebook grupp eller söka om det finns. Tex vi som vill lära oss Portugisiska och där starta en grupp som konverserar tex via FaceTime i Messenger.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så klart har jag redan sökt på nätet 🙂

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.