odlingen i juni

Statusen i odlingen – juni

Så här ser det ut i sålådorna just nu, i början av juni. Vitlök och kålrabbi har jag skördat klart. Men så mycket annat finns ju att visa.

Det har skördats en hel del hittills i år faktiskt. Gjorde en sammanställning i slutet av maj på alla siffror jag skrivit upp när jag vägt skörden och då nådde jag 42 kg! Häftigt!

Listan på det jag skördat t.o.m 28 maj

Aubergine

Två stora och fina plantor med de runda frukterna (som jag odlade förra året också) står i en sålåda, växer så det knakar. Kommer nog snart blommor.

I helgen planterade jag ut ytterligare 7 små plantor med den avlånga traditonella frukten, men 4 av dem blev uppätna direkt. Nu håller vi tummarna för att de tre kvarvarande inte hittas av de som smaskat upp de andra.

Basilika

Jag satte ut en pluggplanta för att se hur den tog sig, men den gillade inte läget. Därför har jag ett helt pluggbrätte fullt med basilika kvar i lilla vitrinskåpet. Basilika älskar ju värme så jag ska prova mig fram i omgångar. Har skördat några blad här och där, men har faktiskt kvar i frysen från förra året.

Blekselleri

Har aldrig odlat blekselleri, för jag tycker inte det är särskilt gott. Men jag gör ju mycket soppor och där fyller den en funktion. Och i gröna smoothies är det gott. Så ett gäng plantor växer fint i två olika sålådor.

Stjälkselleri

Broccoli

Har säkert ett 10-tal plantor med broccoli. Ska bli kul att se hur de här som får växa på sommaren blir, för de som jag skördade i våras gav inte så riklig skörd. Men gott var det så klart.

Butternutsquash

Har ett gäng plantor, och de växer så det knakar! Har t.o.m. lagt bevattningsslang där då de kräver en hel del vatten och det är bättre den kommer långsamt via en läckslang än att jag står där med vattenslangen och vattnar på bladen. Jorden syns nämligen inte längre… Hoppas på stor skörd, då jag älskar butternutsquash och dessutom är de lätta att lägra länge.

En melon eller två har blandat sig med pumpaplantorna.

Chili

Förra året odlade vi så mycket chili att vi kommer klara oss åtminstone två år till. Men vi fick piri-piri frukter av Cathinka så jag ville så klart testa att odla det med. Så några plantor står och växer till sig fint i sålådorna.

Dill

Har hört från flera håll att det ska vara svårt att odla dill här i Portugal. Men för mig är det inga problem. Har skördat en hel del och lagt i frysen. Några plantor står kvar, ska se om det går att göra krondill också. Kommer sätta en omgång till i början av september så det blir en omgång till hösten med. Om det är någon som vill ha skördad dill (då det är svårt att få tag i), säg till. Jag sätter gärna många frön om det finns efterfrågan. Men hur det går på hösten vet jag ju inte ännu, men värt ett försökt tänker jag!

Skördat en massa dill, plantorna ger nog en omgång till.

Fänkål

Gillar lakrissmaken som finns i fänkål. Det växer kanske 12 plantor i sålådorna. Har redan börjat skörda och strimlat ner i sallad.

Gul & röd lök

De fröna jag sådde i höstas har gett en blandning av stora och små lökar, har skördat de flesta och lagt på tork. Några har jag använt som färska också och de är riktigt goda. Sen finns det lökar för senare skörd som jag planterade från frö i februari.

Gurka

Den första gurkan skördade jag i måndags! Ganska liten, men jag kunde inte vänta längre, ingen gurka är så god som egenodlad. Det är en enorm skillnad. Snart har vi ett överflöd av gurka, har kanske 8 plantor…

Dessutom har jag ett antal plantor med pyttegurkor, första gången jag odlar dem, fått fröna av svärmor.

Ett antal gurkplantor, en zucchini och ett par fänkålsplantor med
Minigurka – hoppas bina hittar blommorna jag ser dem knappt 🙂

Koriander

Skördat massor av koriander under hela vintern och våren. Lät en rad stå kvar för att gå i blom. De har nu skapat frön och de torkar förhoppningsvis snart, annars får jag hjälpa dem på traven.

En ny omgång har jag satt i planteringen framför huset, men där tog sig inte så många. Så det blir att så en rad eller två ytterligare i någon sålåda snart.

Malaberspenat

Fick fröer av en god vän som jag petade ner och nu klättrar tre plantor med malaberspenat så glatt på trådarna jag gett dem. Utmärkt gott att ha i sallad eller på mackan.

Melon

Jag har satt frön från tre olika sorters meloner. Exakt vilka det är som tagit sig får bli en överraskning, för jag hade inte nog med märkstickor till alla mina frösådder. Men vad jag ser fram emot att njuta av solvarma meloner i sommar igen!

Plantorna växer ut ur lådorna 🙂

Paprika

I år kom jag igång tidigare med paprikasådderna, blommar för fullt och snart kan jag se de små karten hoppas jag. Gul, röd och röd spetspaprika är de sorter jag planterat. Köpta frön samt frön från ekologiska paprikor jag handlat. Hade dålig grobarhet när jag testade att så på papper, så jag är glad att jag fått några plantor som nu växer så det knakar.

Några paprikaplantor, snart blommar det!

Potatis

Jag har redan skördat ca 10 kg och de ligger i nedersta lådan i kylskåpet, det som är kvar vill säga. Sen hittade jag lite sättpotatis som låg i servicehuset, så även om jag inte tänkt att sätta några över sommaren så ville jag prova då de var väldigt kraftiga groddar på dem. Så 15 potatis till har jag alltså tryckt ner, får se om det blir något i hettan, som är annalkande.

Purjolök

Har haft några purjolökar som jag redan skördat. Men det står kvar ett gäng i sålådorna men de börjar gulna i bladen så dags att ta upp dem också.

Rädisor

Andra omgången står nu i lådorna, men endast några fåtal kvar. Vi har plockat och njutit av den milda och goda smaken som våra rädisor ger. Inte den skarpa smaken som jag hade på varianten jag odlade i Sverige. Mycket mildare.

Rättika

En gång Rogers favoritgrönsak. Första gången jag odlar den, ser ut att må finfint men vi får väl se framöver om den gillar läget.

Rättika

Rödbetor

Det är svårt med rödbetor, för myrorna älskar dem. Men om jag förgror så verkar de låta bli plantorna. Fröna äter de upp direkt. Just nu har jag planterat ut ett 20-tal plantor som jag förgrott, så jag hoppas de ska få vara ifred. Blir en omgång i höst också.

Sallad

Har många huvuden av krispsallad utspridda i många lådor. Det är en lite tjockare sallad så den klarar värmen fint. Bryter av blad hela tiden och det bara kommer mer. Måste ge bort en massa, för vi kan inte äta upp allt som plantorna ger.

Krispsallad, skördat de yttersta bladen samma dag.

Savoykål

Står tre trötta plantor i en sålåda, de växer dåligt och någon annan äter på dem. De drar jag snart upp och kastar. Men har inget annat att sätta i den lådan så därför har de fått stå kvar.

Sparris

Köpte och planterade fyra små sparrisplantor i våras. Det ser ut att stormtrivas på sin plats där jag blandade i en del sand i jorden. Först våren 2024 kan jag börja skörda av de plantorna.

Spets- & vitkål

En enkel och tacksam grönsak att odla. Jag har redan skördat flera huvuden och har några kvar i landet och ett par små som inte börjat bilda huvuden än. Blir fler planterade i höst.

Liten planta som liksom kommit på efterkälken.

Svartrot

Har aldrig ätit och inte heller odlat tidigare. Svensk fröpåse så svårt att veta när det är rätt att så här. Men de står i halvskugga och verkar trivas och det ska bli spännande att smaka när de är färdiga att skörda, i höst gissar jag.

Sötpotatis

Planterade ut groddade ”slips” i april, men med den ovanligt kalla aprilmånaden så gillade de inte läget alls. Trots att jag skyddade dem med fiberduk. Några dog, men de som överlevde har nu hämtat sig och ser ut att uppskatta värmen vi har. Får se hur skörden blir i år.

Tomater

Flera sorter har jag planterat. Gula körsbärstomater var de första fröna som kom i jorden och som även först kom ut i en sålåda. Det dröjer inte länge förrän jag njuter av vår första egna tomat för i år. Sen har jag stora plommontomater, bifftomater, köttiga tomater att konservera och nån mer sort tror jag.

Tomaterna blir snart gula – dessa är gula päronformade körsbärstomater
Boll zucchini ca 5-7cm i diameter

Zucchini

Som vanligt så är det ett överflöd av zucchini. I år har jag två varianter av plantor, den avlånga traditionella, samt en rund variant. De smakar likadant men den runda känns lite lyxigare då formen är ovanlig.

Ja, det är många olika grödor som växer här. En del har jag fåtal plantor av, andra desto fler. Det är himla roligt och jag testar mig fram. Alltid är det nåt som inte går som tänkt. Men det är helt okej det också. Varje gröda är en bonus och jag delar med mig till andra hungriga varelser också.

Publicerat:

i:

12 svar till ”Statusen i odlingen – juni”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Vilken fröjd att läsa om alla sorter du odlar ! Ni är mera eller mindre självförsörjande på grönsaker och rotsaker kan jag förstå. Savoykål är svårt överlag att odla, jag har gjort det jag också någon gång men aldrig fått bra skörd trots att jag gjorde allt för att det skulle lyckas.

  Lycka till med odlandet och hoppas på uppdatering nu och då.
  Jag har ju knappt någonting alls längre själv, tidigare odlade vi också för självhushåll men inte nu längre.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja just nu när det finns mycket att skörda köper vi inga grönsaker alls. Anpassa maten efter vad som går att skörda. Underbart är det! Fick några savoykål som var ok i vintras, men äsch, gillar vitkål bättre ändå 🙂 Allt har sin tid tänker jag.

 2. Profilbild för Ama de casa

  Oj! Det växer verkligen så det knakar där hos er 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja med kärlek, värme och vatten knakar det bra 🙂

 3. Profilbild för Hannas krypin

  Alltså wow, blir så inspirerad av alla grönsaker som du får njuta av. Jag drömmer om en egen liten köksträdgård men prioriterar det inte just nu. En dag ska jag. Hoppas alla grönsaker tar sig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det är mycket njutning efter mycket arbete.

 4. Profilbild för Susjos

  Åh, jösses, det var inte dåligt med grönsaker ni har, imponerande!! Så spännande att se vad som ”tar sig”! Jag har fått tre tomatplantor….undrar om de överlever hos mej!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja det är alltid lika spännande att se vad det blir av det till slut. Men eftersom jag redan skördat så mycket är jag djupt tacksam oavsett vad det blir framöver. Klart de överlever, med kärlek, värme och vatten trivs tomater fint. Och lite bin som pollinerar då…

 5. Profilbild för Ditte

  Vad roligt nu att efter allt jobb verkligen få ”lön” för mödan. Rikliga skördar! Och jag förstår ju att du har ett stort nöje i att just odla. Perfekt att vara självförsörjande.
  Tänkte att just bevattningen kunde vara knepig men säkert är det lättare att få vattnet att stanna kvar i pallkragarna och man vet ju då också vad men bevattnar.
  Roligt med uppdateringar på vad du kan skörda.
  Din lista är ju diger.
  Hemma här på balkongen har basilikan som jag köpte i en liten kruka verkligen ökat på sig. Men i övrigt är det gräslök persilja , timjan och rosmarin som fungerar. Och ev. rabarber.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är underbart! Jaha, behöver vi lök.. går och hämtar en. Dill i squashbiffar? Ok, jag hämtar. Sugen på potatissallad? Jajamen, vi har både potatis, rädisor, gräslök etc.. vad vill du ha i? Så himla lyxigt! Färska kryddor är inte fy skam det heller!

 6. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  Underbart att läsa om dina odlingar och att n i stortrivs i ert hus.
  Tänkte på din Zucchini: Jag köper dem nere i Spanien eller här hemma. Syltar dem som man gör med gröna tomater. Jättegott till tex söndagssteken 🙂 Nä jag vet att du inte äter kött, men som exempel. Man kan variera med tex En kanelstång, torkad hel ingefära, senapsfrön, dillfrön, torkad chili som piri-piri, skivad pepparrot eller stjärnanis efter tycke.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi stortrivs. Vi äter ikapp zucchinin, så inga problem just nu. Jag har en massa recept så vi äter dem i varierad form och fryser in. Gjorde en zucchini chutney en gång som var god, så det kanske jag gör igen.

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.