bygga kompost

Projekt: Bygga kompost

En kompost för trädgårdens avfall behövdes så nu har vi byggt en! Vi har använt pallar som material.

För kökets avfall använder vi Bokashi, men jag behövde verkligen en plats att samla gamla växter, löv och annat avfall från trädgården. Så utmed staketet står det numera en kompost, gjord av pallar. Det finns ett utrymme mellan staket och kompost, tanken är att jag där ska plantera en klätterväxt, gärna något som doftar och blommar och som skuggar komposten.

Hur en kompost kommer funka här i varma Alentejo vet vi inte. Kanske det tar många år innan det förmultnar. Men oavsett hur lång tid det tar så behöver jag någonstans där jag kan lägga ogräs och annat jag rensat i trädgården. Jag tänker att jag nog får vattna komposten på sommaren, så mikrolivet fortsätter att leva och arbeta. Några maskar har jag inte sett alls i trädgården, men det går ju att köpa på nätet för att på skynda processen.

Med den nya komposten kan jag också minska avfallet som läggs i Bokashin, t.ex stora kålblad och apelsinskal som jag kan lägga direkt i komposten istället. Det gör att mina två Bokashihinkar inte fylls så fort.

Skåra för framsidans plankor
Endast pallar och några reglar för hörnen har vi använt i bygget

Kompost av pallar

I takt med att vi fått leveranser av olika byggmaterial har vårt förråd av pallar växt. En del pallar har vi fått betala för via fakturan för det vi beställt, men ibland har de varit gratis i samband med leveransen. Det finns allltid möjlighet att returnera pallarna till byggmaterialfirman här i Ourique, som ett pantsystem, men vi visste att vi behövde ett gäng till komposten så har inte returnerat några.

Stommen av komposten är hela pallar samt överblivna reglar (för hörnen) och sedan har vi använt plankor från isärplockade pallar till att täta yttersidorna med. Ju tätare utrymmet är desto mer fukt bevaras tänker jag. I framkant har vi gjort spår för att kunna trä på plankor i takt med att komposten fylls. Det gör det också lättare att tömma komposten när den är färdig. Eller om jag kanske måste vända den för att snabba på processen, vi får se.

Vi fick bara plats med två fack i komposten, men vi har material så vi kan bygga en till med ytterligare två fack. Det borde räcka både vad gäller behov och material att bygga med. Det gick åt 6 pallar till denna 2-facks kompost.

Det var skönt att kunna klippa ner all blast från sötpotatisen och alla chiliplantor jag slitit upp ur sålådorna. Det har bara legat i en hög runt ett olivträd fram till nu. Sedan toppade jag med lite kogödsel som inte brunnit klart.

Edit: Nu har vi byggt två sådana här komposter.

Publicerat:

i:

4 svar till ”Projekt: Bygga kompost”

 1. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Förmodar att du vet att du kan använda guldvatten i komposten.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jajamen. Har en massa Bokashivatten, som jag använder lite överallt istället för guldvatten.

 2. Profilbild för Jan-Erik
  Jan-Erik

  Kom ihåg att låta lokala arter av mask göra jobbet. Ej inportmask.
  Jan-Erik

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack det ska jag vara noga med!

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.