Att äta efter säsong

Att anpassa vad vi äter efter vad som finns tillgängligt i våra odlingslådor och på träden är något jag vill bli bättre på.

Det är något vi redan gör, men samtidigt går det att utveckla så mycket mer när jag lärt mig vilka grödor som ska sås när och sedan veta hur länge det går att skörda. För varje dag lär jag mig mer om att odla här i Portugal och hur jag bäst fördelar grödorna under året. Vissa saker kan vi äta hela året, andra är det säsong för. Och även om jag konserverar och fryser in har vi begränsat med förvaringsutrymme. Dessutom tycker jag det är härligt att få längta efter något som det var längesen vi åt. Exempelvis så längtar jag redan efter de solvarma melonerna!

Nu är det bara en sålåda kvar att bygga, när den är klar och fylld med jord har jag alla förutsättningar klara för att kunna skapa en blomstrande köksträdgård. Nästa år blir så enormt lärorik och jag hoppas jag får besöka odlare i närheten för att se hur de gör och lära mig deras odlingskalender.

Det finns alltid små plantor att köpa på marknaderna, men jag vill driva upp egna från frö i den mån jag kan. Så när jag ser ex. purjolök på marknaden vet jag att jag borde sått det redan 🙂

Men jag ska göra min egen odlingskalender, som hjälper mig i att bli självförsörjande på många grödor. när vi äter efter säsong

Kryddor

Vitlök skördas en gång om året, men är lätt att lagra så det är inga problem att använda som krydda året runt. Koriander, persilja och gräslök har jag haft färsk hela tiden, mer eller mindre välmående, men det har alltid funnits i köksträdgården. Rosmarin finns en stor buske också, så även det finns färsk att hämta när jag vill ha. Den var lite trött på sommaren, men den fick å andra sidan inte en enda droppe vatten av mig i somras. Basilika har jag haft massor i sommar och sen fryst in när det blev lite kallare.

Chili har fyllt flera odlingslådor i sommar. Jag har fryst, färsk och inlagd chili så vi klarar oss i flera år, en medveten plan för att nu kunna fokusera på andra grödor. Dessutom har jag gett bort flera plantor och det står fortfarande ett gäng kvar i en låda.

Skördar basilika varje vecka på sommaren.

Grönsaker

Sallad av olika slag kan jag odla hela året, vill lära mig när det är dags att så nytt så jag alltid har tillgänglig. På sommaren har vi njutit av aubergine högt och lågt. Nästa sommar vill jag ha mer majs och gurka. Tomater också, vill konservera och torka mera, men också äta färskt mycket mer. Bifftomater på grillen och färgglada sallader.

Kål och rödbetor kan jag nog odla hela året, funkade utmärkt i somras och ingen av dem är frostkänsliga. Även med dessa grödor gäller det att hitta en balans på hur mycket jag ska odla och när jag ska så för att alltid ha tillgänglig.

Pumpa ska jag odla mycket mer. Det är så lätt att förvara. Potatis behöver jag få bättre kläm på, vill försöka få två skördar om det går. Och sötpotatisen, den skörden kan ju bara bli bättre!

Finns massor av andra grönsaker som jag redan odlar och nya som jag vill prova!

Auberginepaj med sallad på egen skörd

Frukt

Päron och plommon skördade jag samtidigt i somras, det vi inte åt färskt gav jag bort, gjorde inläggningar, bakade pajer och även plommonlikör har vi på gång.

Granatäpplena njöt vi av i sallader i början av december. Marmelo, en variant av kvitten, har jag gjort smulpaj och knäckpaj av i oktober och november. Fikon finns kvar i form av marmelad samt torkade.

Melonplantorna gav flera ljuvliga frukter i somras, det blir fler plantor och av varierade sorter nästa sommar.

I år har allt jag skördat varit en bonus. En del saker har gått väldigt bra och givit mycket skörd, andra saker har inte alls fungerat. Kommer fler inlägg om mina odlingserfarenheter. Här kan du läsa det jag hittills skrivit som att odla i Portugal.

Nu är huvudfokusen att hitta rätt period för att trycka ner fröna och lära mig om utvecklingstider och hur lång skördetiden är. För att kunna äta i säsong och på det viset vara självförsörjande så krävs mycket kunskap. Kunskap jag vill skaffa mig!

Översta bilden visar en kvällsmat bestående av ugnsbakad sötpotatis med kryddcreme. Basilika, gräslök och persilja från frysen och sötpotatis från förvaringen i hallen. Ljuvligt gott!

Publicerat:

i:

,

2 svar till ”Att äta efter säsong”

 1. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Så duktig du är! Hur förvarar du vitlök utan att den torkar. När jag köper ett nät med kanske 5-6 sololökar får jag slänga hälften då de torkar och blir ”tomma” innan jag hunnit använda dem. Jag förvarar dem i en nätskål i köket.
  Odlar inget annat än pelargoner på balkongen! Handlar numera på ICA via nätet och får allt hemkört! Toppen när man, som jag, går med två kryckor eller rollator
  God fortsättning och ett Gott (på flera sätt!) Nytt År!
  Kramar till er båda.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Jag har min lök i nätpåse i köket också. Nu börjar de torka, så jag tror hållbarheten bara är ca 6 månader på de jag drog upp som förra ägaren planterat. Det är säkert beroende på vilken sort en odlar/köper samt hur de torkats efter skörd. Kan för lite för att ge dig ett bra svar, sorry 🙂 Det är fantastiskt att du har pelargoner och helt underbart att ICA kör hem. Nyttjade det också när vi var i Sverige, även om vi inte hade kryckor. Detsamma till dig, kram!

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.