samla regnvatten

Projekt: Samla regnvatten

Lagom till höstens första ordentliga regn fick vi (Roger) klart systemet för att samla regnvattnet!

Idag och ytterligare en dag eller två ska det regna. Tydligen upp till 20mm enligt yr.no. Efterlängtat och väldigt nödvändigt. Vi är så glada att vattensamlingen är klar och vi hoppas allt funkar som vi har tänkt, om det inte gör det lär jag blogga om det 🙂

För att kunna samla regnvatten behövdes först och främst takrännor och stuprör. Det gjorde Fernando klart för ett tag sedan. Resten fixar Roger själv.

Varför samla regnvatten?

Vi har ju vatten från kommunen till vår tomt, faktiskt ganska gott dessutom. Varför lägger vi då ner tid och pengar på att samla vatten i tankar?

 1. Vill inte att regnvattnet bara ska rinna iväg och inte göra någon nytta.
 2. Vattnar en del och det bästa vattnet för växterna är just regnvatten
 3. När vi ska plantera träden på ängen kommer det gå åt massor av vatten under 2-3 år innan de är etablerade. Med tankarna kan vi samla när det regnar mycket och därmed ha för bevattning när det inte regnar. Gäller så klart bevattningen i köksträdgården också, men det blir enklare att nyttja tankarna till träden då träden ligger lägre än tankarna. Någon pump har vi inte, så annan bevattning från tankarna behöver göras med kanna.
 4. Långsiktigt känns det bra att kunna samla eget vatten. Vi vet inte hur världen ser ut framöver och det är redan vattenbrist i Portugal. Genom att samla regnvatten bidrar vi till mindre förbrukning av byns uppsamlade vatten.

Så ja, vi gör en investering men minskar våra rörliga kostnader för vatten framöver. Men nej, de kommer inte räcka för sommarens bevattning, men de är en buffert under sommaren.

IBC tankar

Nästa steg var att köpa tankar för vattnet. Det finns massor av varianter på tankar, nya och begagnade. För att gräva ner eller för att ha ståendens på marken. Vi bestämde oss för att sätta dit 6 stycken IBC-tankar som alltså ger oss en totalt vattenmängd på 6000 liter.

När en köper IBC-tankar för att ha till bevattning är det viktigt att de är livsmedelsgodkända. Våra har använts till ättika. Vi köpte av en person som annonserade på MarketPlace på Facebook. Han levererade i omgångar och fick även göra en tilläggsleverans på två lock då de flugit av när han kört med tankarna på släpkärra. Det tog tid att få locken, men vi fick dem till slut i förra veckan. Så Roger kunde avsluta jobbet. Det finns billigare men dessa levererades till oss, vilket är nödvändigt då vi inte har en bil med flak.

Placering & ihopkoppling

Vi valde att ställa tankarna på baksidan av huset. Så innan tankarna kunde ställas på plats behövde väggen putsas och målas.

Takets framsida är kopplade till att samlas i tre av tankarna och takets baksida till de andra tre tankarna. Varje set av tankar (3 st) är kopplade sinsemellan med en slangbit. Dessutom murade Roger betongblock att ställa tänkarna på så de står i olika höjd så vattnet automatiskt rinner vidare till nästa tank när den föregående är full. Förtydligar med bilder.

Putsning av vägg
Gjuta betongblock i olika höjder, men så varje tank står i våg.
Ställa tankarna på plats
Borra hål för koppling och slang
Kopplas ihop
Stuprören kopplas till den första av respektive tankset.
Hålet i locket borrades något mindre än röret. Perfekt passform.
Klart!

Kostnader

6 st. IBC-tankar € 480,-
8 st. kopplingar € 20,29
slang, fanns bara i 25m längd € 27,51
24 st. betongblock € 23,32
4 st. rörböjar € 9,69

Totalt: ca. € 560,-

Cement och sand till att gjuta fast betongblocken är inte med i kostnadsredovisningen.

Nästa steg är att klä in tankarna med tak och väggar. Dels för att solen inte ska stimulera till att alger börjar växa i vattnet och dels för att det inte är snyggt att se de där tankarna. Men det är ett annat projekt!

Publicerat:

i:

2 svar till ”Projekt: Samla regnvatten”

 1. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Ser bra ut det där blir intressant o se lösningar på inbyggnad, det kommer säkert bli kanon fint när det är klart ✌️

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja det blev bra. Ja vi får se hur Roger fixar till inbyggnaden.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
27°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 15°C
38°C / 20°C
40°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.