odlingsbädd portugal

Projekt: Upphöjda odlingsbäddar

Dagarna efter att jag skrev inlägget att odlingsbäddarna får vänta så hände det grejer!

För att kunna odla en stor variation av grönsaker behövs ny jord hos oss. Alternativet att lägga kraft på att försöka förbättra den befintliga kompakta lerjorden (du kan se på bilden ovan hur ljus och ohanterlig marken är) med en stor risk att det inte blir som önskat, känns inte bra. Jag vill istället ha upphöjda bäddar.

Vi fokuserar på insidan av huset, men i väntan på material så har vi in emellan börjat göra sålådor. Det ska bli åtta stycken till att börja med!

Upphöjda bäddar

Vi gör höga bäddar (ca 50cm) eftersom vi vill kunna odla även sådant som har djupgående rötter utan att riskera att de tröttnar efter tag då lerjorden säger stopp. Det finns både för- & nackdelar med upphöjda bäddar, men fördelarna väger över för mig.

+ kontroll på jorden
+ vilket bör ge bättre skörd
+ bra arbetshöjd
+ jorden värms upp snabbare på våren
+ tydlig struktur i köksträdgården
+ tydliga odlingsplatser underlättar planeringen
+ sparar rygg och knän

– torkar ut snabbare
– går åt mer vatten

Båda dessa nackdelar hoppas jag vi kan lösa på sikt med automatiskt dropbevattning av eget samlat vatten.

Det går ju att ha upphöjda odlingsbäddar utan eller med ram. Jag gillar med.

Här är bädden på plats men jag har inte fyllt den än.

Träram runt bäddarna

Tankarna gick varmt på vilken typ av ram vi skulle ha. Vi har gammalt tegel jag kunde ställa på högkant runt jorden. Men det kändes inte stabilt eller tillräckligt högt. Har också sett många murade bäddar, men det känns för permanent eftersom vi inte ännu har exakt plan för köksträdgården klar. Och tar lång tid att bygga.

Vi valde träramar (så kul att arbeta i trä igen efter allt betong- & kakelarbete. Hittade en firma i kommunen som har både plankor och stolpar av obehandlat virke och som kan köra ut till oss. Vi använde oss av virkets storlek för att bygga lådorna, för minsta spill. Varje låda blir 2500x1000mm i rektangel samt 520mm höga, med hörnstolpar som vilar på marken och mittstolpar på långsidorna som är nerslagna 150mm i marken.

+ lätt montera på extra funktioner (bågar, fönster, ärtstöd, nät, fiberduk etc..)
+ mindre risk att bädden flyter iväg vid kraftigt regn
+ lättare kontrollera snigel- & myrangrepp
+ går snabbt att bygga
+ flyttbara (även om det är jobbigt att flytta all jord)

– vet inte hur länge de håller i det här varma och torra klimatet (obehandlat tallvirke)
– kan bli angripna av termiter el andra jobbiga insekter

Virket vi köpt 260x25x2500mm & stolpar 45x75x4000mm

Jord till bäddarna

Jord är en bristvara här. Alltså bra jord. Att köpa jord i säck eller i m3-säckar blir orimligt dyrt. Men efter att ha sökt en del på nätet så dök det upp en annons på Marketplace på Facebook. En bonde sålde gammal kodynga med minsta beställning på 10 ton. Jag beställde och fick 13-14 ton för det är en del sten i högen.

Först tänkte jag att jag skulle bottna med sly och större trägrenar men såg på Trädgårdstider på SVT att det kan bli ett riktigt snigelhotell. Därför struntade jag i det, dels för singlarna, men också för myrorna som kanske kan hitta en torr hörna att bygga bo i. Det verkar vara de största hoten mot våra grönsaker just nu och jag vill inte skapa en trivsam miljö för dem.

Bottnar med IKEA-kartonger och kartong från kakelförpackningarna. Sen blir det de stora kakorna av bajs som inte riktigt förmultnat i högen, därefter fyller jag på med med fin jord/kompost.

Toppar med något täckmaterial som inte sniglarna gillar när plantorna kommit upp för att hålla jorden fuktig.

Kostnader inkl. utkörning

Trä och skruv till 8 sålådor: € 455,-
13-14 ton jord/kompost: € 200,-

Publicerat:

i:

2 svar till ”Projekt: Upphöjda odlingsbäddar”

  1. Profilbild för Lisa

    Kul följa ert trädgårdsarbete. Vi odlar i pallkragar – för att spara virket har vi häftat fast en presenning på insidan sen målat utsidan med slamfärg. Har hållit/funkat riktigt bra.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul du hänger med Lisa! Ja så gjorde vi i Sverige oxå, funkade fint. Men här nere tänker jag sol och torka är det största hotet mot träet.

Vädret

Ourique, PT
18°
Växlande molnighet
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.