Vi älskar att bada! Så att vi nu har passat på att njuta av termalbad i Tyskland är inte så konstigt, här finns ju massor att välja bland.

Okej, Roger älskar att bada i varmt vatten, men jag älskar alltid att bada, även om jag också föredrar varmt vatten. Och att då bada i härliga bassänger med över 34 grader är helt fantastiskt, särskilt när temperaturen ute kämpar för att hålla sig över 12 grader.

Båda de termalbad vi besökte har egna ställplatser, vilket var väldigt praktiskt.

Vad är termalbad?

Det är bad i termiskt vatten. Alltså vatten från en källa med hög halt av mineraler och/eller andra hälsofrämjande ämnen. Det är regnvattet som samlats efter att ha passerat många lager av berg och har en temperatur på över 20 grader. Det finns många kurorter med termalbad i södra Tyskland och de skrivs även ut som recept i Tyskland har jag läst, för det termiska vattnet har en avslappnande effekt på musklerna, stimulerar cirkulationen och lindrar med sina mineralkomponenter kroniska sjukdomar i lederna, men också reumatism eller allergier. Det verkar finns en organisation som reglerar vilka bad som får kallas termalbad i Europa, men jag tappade bort sidan och hittar den inte igen så jag kan länka. Ni får googla själva 🙂

Två termalbad i Tyskland

Det finns så många att välja emellan så det var inte så lätt. Men vårt val föll på de som har goda omdömen samt har egen ställplats.

Vita Classics, Bad Krozingen

Här var vår första kontakt med ett termalbad i Tyskland. Vi bokade oss främst på just denna ställplats för att få njuta av badet. Dessutom gratis inträde om vi bokade tre nätter, så det gjorde vi. Men det finns mer i Bad-Krozingen än terminalbad så vi förlängde vår vistelse och hann med två bad! Miljön på Vita Classics är gammaldags och genuin, dessutom finns en väldigt fin kurpark utanför att strosa/cykla omkring i.

Vita Classica kurort Tyskland

Lånad bild från Vita Classicas webbplats

Det var mycket rent och fräscht i badhuset. Det finns många pooler att välja mellan och två av poolerna gick även utomhus. Det fanns bubbel, strömmar och massagestrålar lite överallt i poolerna, alltid var det någonstans det bubblade eller sprutade. Den kallaste poolen var 29 garder och den varmaste 36. Det ska vara bra att variera mellan poolerna och de olika temperaturerna, så det gjorde vi första gången. Den andra gången höll vi mest till i de varmaste. Och det märktes efteråt, för jag var helt slut efter ett par timmar.

Inträdet gäller för hela dagen, inte för att gå ut och in under dagen, men väl inne kan en stanna tills de stänger, vilket de gör 23.00 alla dagar.

Det finns även en bastuavdelning men den besökte vi inte.

ställplats vita classica

Ställplatsen på Vita Classica

KissSalis, Bad Kissingen

På väg norrut ville vi bada igen. Vill så klart passa på när vi är området såklart. Vi googlade och fick veta att KissSalis minsann skulle vara ett av Tysklands bästa kurbad, så det testade vi igår! Men nej, vilken besvikelse.

termalbad-kiss-salis

Lånad från KissSalis webbplats

Här betalas inträdet per timme, minst 2 timmar (€13,-). När en står på deras ställplats erhålls en extra timme gratis. Vi köpte två timmar och fick alltså tre. Men efter två timmar var vi faktist ute igen. Miljön är modernare på KissSalis än på Vita Classics, men samtidigt är det mycket högre ljudnivå, för hela anläggningen är i ett stort rum i två våningar. På Vita Classica är det mindre rum med bassänger så det blir gemytligare och lägre ljudnivå där. KissSalis känns mer som en badanläggning än ett kurbad. Dessutom var det väldigt dåligt med rörelser i vattnet. Det fanns en del bubbelpooler, sprutvarianter och strömmar, men de var knappt igång så det blev långa stunder av bara väntan om en ville ”hitta på” nåt. Varmaste poolen är 38 grader och den svalaste 18. Duscharna är som i ett omklädningsrum, utom två bås som finns med lås.

I badhuset finns också en bastuavdelning samt en gymavdelning, vi besökte inte nån av dem. Inte heller restaurangen lockade, utan vi gick hem och åt middag istället.

ställplats kiss salis

Ställplatsen KissSalis

Vi lär inte återvända till badhuset KissSalis, men kurbadet Vita Classics åker vi gärna till igen! Där kände vi ett stort lugn och njöt av atmosfären.

Ingen av oss hade så klart med oss våra telefoner in i badhusen, så badbilderna har jag lånat från spabadens webbplatser. Ställplatsbilderna är våra.

Simma lugnt!

/Anna & Roger