Kanske Rømø är ett sommarparadis, men en sak är i alla fall säker – Rømø är inte ett paradis när regnet öser ner och det blåser. 

Å andra sidan är det inte många platser som är ett paradis när vädret erbjuder sin sämsta sida. Men faktum är att Rømø är en ö på Danmarks västkust, nära tyska gränsen, där hela västersidan är en stor sandstrand och det lockar så klart mer på sommaren! Stranden blir full av olika sommaraktiviteter har vi förstått när vi läst om ön.

Hur ser det ut på Rømø?

Bebyggelsen består alltså mestadels av sommarbostäder som hyrs ut av bland annat Novasol och DanCenter, det står skyltar vid varje hus nästan och googlar en Rømø så är det Novasol som kommer på första plats, även före Wikipedia. En hinner inte ens mer än komma på ön, efter den långa vägförbindelsen med fastlandet, förrän båda uthyrningsföretagens kontor dyker upp.

Det finns både äldre och moderna boendevarianter att hyra. Totalt ska det vara 700 bofasta på ön, exakt var de bor är inte tydligt, men en del driver så klart lantbruken på ön.

Resten av ön är ganska karg med mycket hästhagar, grusvägar kantade av barrträd samt ängar och betesmarker med växtlighet som trivs på sanddynorna.

Rømø Danmark

Rømø

Rømø

Rømø

Rømø

Frukost på stranden

Vi hade tänkt att cykla runt på ön för att utforska, men det blev bara en kortare tur på cykeln första morgonen då vi cyklade till stranden med frukosten som matsäck. Först cyklade vi till bageriet i närheten av ställplatsen och där köpte vi frallor (de hade även glutenfria!) och sen hem för att göra kaffe och bre mackorna. När vi kom till stranden var det röd flagg, alltså militärövning. Vi hittade i alla fall en ände på södra stranden där vi kunde slå oss ner på, men det blåste otroligt och det blev snabbt för kallt. Frukosten hann vi äta och kaffet smakade riktigt gott! Däremot var den vackra bilden med frukost uppdukat på stranden bara att glömma. Vi cyklade vidare till Havneby, där färjan går till Sylt. Men på grund av vädret så struntade vi att åka över, vi cyklade istället tillbaka till FrankieBoy och jobbade i några timmar.

Rømø

Rømø

Rømø

Rømø

På eftermiddagen tog vi ut FrankieBoy på äventyr i ösregnet. Vi lämnade Oasen, som ställplatsen heter, och körde mot huvudorten Lakolk. Där finns nerfarten till den stora stranden, en stor camping och de stora områdena med fritidsbostäder som hyrs ut. Där fanns också några affärer och en parkering. Vi körde så klart ner på stranden, trots att vi väger 5 ton. Gick bra, vågade oss inte ut i sanddynorna så klart! Sen körde vi igenom fler områden med sommarhus och upp till norra delen av Rømø. Där uppe fanns en väderstation samt en del lantbruk. Men inte så många sommarhus.

Rømø

Återvänder vi till Rømø?

Rømø är en ö för sommarnjutning. Sand, sol, salta vindar och bad. Tror även att vissa fågelskådare kan ha kul här då det är en del vadarfåglar i vattenbrynet, som hela tiden ändrar skepnad på grund av ebb och flod.

När vi lämnade ön tidigt på fredagsmorgon fick vi uppleva en fantastisk soluppgång, det är vi tacksamma för! Annars känner vi oss färdiga med Rømø och kommer nog inte återvända, ens på sommaren. Beror nog mest på att vi inte är några strandmänniskor 🙂

Har du varit på Rømø? Vad tyckte du?

Flygbilden är från Wikipedia. 

/Anna