römö soluppgång

Rømø – är det ett sommar­paradis?

Kanske Rømø är ett sommarparadis, men en sak är i alla fall säker – Rømø är inte ett paradis när regnet öser ner och det blåser. 

Å andra sidan är det inte många platser som är ett paradis när vädret erbjuder sin sämsta sida. Men faktum är att Rømø är en ö på Danmarks västkust, nära tyska gränsen, där hela västersidan är en stor sandstrand och det lockar så klart mer på sommaren! Stranden blir full av olika sommaraktiviteter har vi förstått när vi läst om ön.

Hur ser det ut på Rømø?

Bebyggelsen består alltså mestadels av sommarbostäder som hyrs ut av bland annat Novasol och DanCenter, det står skyltar vid varje hus nästan och googlar en Rømø så är det Novasol som kommer på första plats, även före Wikipedia. En hinner inte ens mer än komma på ön, efter den långa vägförbindelsen med fastlandet, förrän båda uthyrningsföretagens kontor dyker upp.

Det finns både äldre och moderna boendevarianter att hyra. Totalt ska det vara 700 bofasta på ön, exakt var de bor är inte tydligt, men en del driver så klart lantbruken på ön.

Resten av ön är ganska karg med mycket hästhagar, grusvägar kantade av barrträd samt ängar och betesmarker med växtlighet som trivs på sanddynorna.

Rømø Danmark

Rømø

Rømø

Rømø

Rømø

Frukost på stranden

Vi hade tänkt att cykla runt på ön för att utforska, men det blev bara en kortare tur på cykeln första morgonen då vi cyklade till stranden med frukosten som matsäck. Först cyklade vi till bageriet i närheten av ställplatsen och där köpte vi frallor (de hade även glutenfria!) och sen hem för att göra kaffe och bre mackorna. När vi kom till stranden var det röd flagg, alltså militärövning. Vi hittade i alla fall en ände på södra stranden där vi kunde slå oss ner på, men det blåste otroligt och det blev snabbt för kallt. Frukosten hann vi äta och kaffet smakade riktigt gott! Däremot var den vackra bilden med frukost uppdukat på stranden bara att glömma. Vi cyklade vidare till Havneby, där färjan går till Sylt. Men på grund av vädret så struntade vi att åka över, vi cyklade istället tillbaka till FrankieBoy och jobbade i några timmar.

Rømø

Rømø

Rømø

Rømø

På eftermiddagen tog vi ut FrankieBoy på äventyr i ösregnet. Vi lämnade Oasen, som ställplatsen heter, och körde mot huvudorten Lakolk. Där finns nerfarten till den stora stranden, en stor camping och de stora områdena med fritidsbostäder som hyrs ut. Där fanns också några affärer och en parkering. Vi körde så klart ner på stranden, trots att vi väger 5 ton. Gick bra, vågade oss inte ut i sanddynorna så klart! Sen körde vi igenom fler områden med sommarhus och upp till norra delen av Rømø. Där uppe fanns en väderstation samt en del lantbruk. Men inte så många sommarhus.

Rømø

Återvänder vi till Rømø?

Rømø är en ö för sommarnjutning. Sand, sol, salta vindar och bad. Tror även att vissa fågelskådare kan ha kul här då det är en del vadarfåglar i vattenbrynet, som hela tiden ändrar skepnad på grund av ebb och flod.

När vi lämnade ön tidigt på fredagsmorgon fick vi uppleva en fantastisk soluppgång, det är vi tacksamma för! Annars känner vi oss färdiga med Rømø och kommer nog inte återvända, ens på sommaren. Beror nog mest på att vi inte är några strandmänniskor 🙂

Har du varit på Rømø? Vad tyckte du?

Flygbilden är från Wikipedia. 

/Anna

Publicerat:

i:

12 svar till ”Rømø – är det ett sommar­paradis?”

 1. Profilbild för Linnea - Lanclin.con

  Har aldrig varit på den ön men det låter onekligen fint 🙂 Men med tanke på hur det blåste i södra Sverige (kanske övriga också?) så måste det blåst rejält på er!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det blåste rejält, men vi hann lämna ön innan Knud nådde sin fulla kapacitet. I natt har vi stått tryggt mellan andra bilar i Flensburg 🙂 Gillar du sol och bad kan Rømø absolut vara en plats att besöka.

 2. Profilbild för Husisblogg

  Jag fick besöka Rømø på min resa genom Danmark förra året. Hade hyfsat bra väder så ägarna cyklade runt en stor del av ön och känner igen många av era bilder. Nu älskar ju mina ägare sommar, sol och att få ligga på en strand så de gillade denna ö. En fin ställplats men ett litet krångligt betalningssystem.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja gillar man strandliv förstår jag att denna ö ligger i smaken!

 3. Profilbild för Kors och Tvärs

  Skönt att ni inte stod kvar när Knud kom på besök! Fö verkar Römö lite småtrevligt om man är på väg nånstans. Skulle nog inte bara åka dit och sen hem igen.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Mkt glada att vi ”missade” Knud! Om ni åker dit, gör det när det är badväder 🙂

 4. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Vi är inte några strandmänniskor så ett resmål måste ha en hel del annat att erbjuda för att det ska locka. Möjligen kan det bli ett besök på väg hem eller bort….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag är glad att ha sett det, och särskilt den fantastiska soluppgången!

 5. Profilbild för Matts Torebring

  Bageriet på Römø gillade vi skarpt och besökte två-tre gånger i somras. Den användarfientliga, helautomatiserade ställplatsen Oasen, kommer aldrig mera att fä mig som gäst. Håll i hatten & Må gott!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi tyckte det var lätt system, gick hur fint som helst. Vad olika vi är – det berikar!

 6. Profilbild för Yvonne Bjerregaard

  Har aldrig varit på ön. Men man ska nog vara där på sommaren verkar det som. Fast jag älskar att sitta i en varm husbil när det viner utanför ?. Trevligt med så ingående redogörelse för ön ?.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja sommaren är det som gäller helt klart!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.