Trots att vi inte besökt så många ställplatser och campingar än ser vi ett genomgående problem. Vi har upptäckt något som näst intill alla ägare av dessa anläggningar faktiskt missat.

För dig som inte känner mig, Anna, så kan jag berätta att jag har jobbat på hotell i flera år. Service är en del av mitt blod och hotell är ett stort intresse, både att bo och jobba på. Även om det nu är många år sedan jag jobbade i branschen. Dock gör denna bakgrund mig till en annan typ av gäst än gemene man. Kanske. Kanske inte.

I ett hotellrum

I ett hotellrum finns det oftast en dusch och en toalett. De används av hotellgästerna dagligen, vi räknar med att det bor två personer i rummet – vilket är i överkant då de flesta hotellrum används av en person/natt. Vi räknar med att det blir 6 toalettbesök och 2 duschar per dag i hotellrummet. Det rummet städas noga varje dag och hotellen har ofta storstädningsdagar under juletid då allt skrubbas extra rent. Förhoppningsvis har de fler såna dagar, men på de hotell jag jobbade så var det just vid julstängningen som hela hotellet blev ordentligt skinande rent.

På en ställplats/camping

På en ställplats eller camping finns det ofta ett hus med serviceutrymmen med ex. dusch och toalett. Säg att det är en ställplats för 20 husbilar/husvagnar, och det bor i snitt 2 personer i varje husbil. Det finns två toaletter och en dusch i serviceutrymmet. Om vi ska använda samma uträkning som för hotellrum så ser utnyttjandet ut så här:

Toaletten används 3 ggr per dag och duschen 1 ggr per dag av varje person. Och vi har räknat med att det är 40 personer på plats. Det skulle betyda 120 st toalettbesök och 40 duschar per dag. Nu använder ju inte alla husbilsägare de där allmänna serviceutrymmena eftersom vi har allt med oss i bilen, men jag uppskattar till att hälften gör det. Och då blir det 60 toalettbesök och 20 duschar. Varje dag!

Det skulle med andra ord betyda att dessa serviceutrymmen på ställplatser och campingar skulle städas 10 ggr/dag för att hålla samma renhet som ett hotellrum. Och då skulle det även totalrengöras ca en gång i månaden.

Nu vill jag understryka att jag faktiskt bott på många hotell där det var snuskigt i duschen, trots daglig städning, så helt jämförbart är det så klart inte, jag förstår det, men det är ett i alla fall ett perspektiv.

Jag är så tacksam för vår egen dusch och toalett!

Med tanke på vad jag upplevt de här dryga 5 månaderna så sker inte städning i den utsträckning som det behövs! Det är så vidrigt smutsigt i de flesta duschar, kladdiga kakelfogar, hår och tvålavlagringar överallt och dessutom mögel i de flesta duschar. Visst, jag är kritisk och kräsen, men jag fortsätter i alla fall att duscha i husbilen, om det inte är exceptionellt rent i duschen.

Och i natt har vi stått på den campingen som helt klart har de renaste sanitära utrymmena jag upplevt, så här har jag njutit av dusch. De stänger duscharna 3 timmar per dag – för rengöring! Tack MeerGrüne för mycket välskött camping!

Hur gör och resonerar du?

/Anna