dusch ställplats

Vad ställplats- & campingägare faktiskt inte fattat

Trots att vi inte besökt så många ställplatser och campingar än ser vi ett genomgående problem. Vi har upptäckt något som näst intill alla ägare av dessa anläggningar faktiskt missat.

För dig som inte känner mig, Anna, så kan jag berätta att jag har jobbat på hotell i flera år. Service är en del av mitt blod och hotell är ett stort intresse, både att bo och jobba på. Även om det nu är många år sedan jag jobbade i branschen. Dock gör denna bakgrund mig till en annan typ av gäst än gemene man. Kanske. Kanske inte.

I ett hotellrum

I ett hotellrum finns det oftast en dusch och en toalett. De används av hotellgästerna dagligen, vi räknar med att det bor två personer i rummet – vilket är i överkant då de flesta hotellrum används av en person/natt. Vi räknar med att det blir 6 toalettbesök och 2 duschar per dag i hotellrummet. Det rummet städas noga varje dag och hotellen har ofta storstädningsdagar under juletid då allt skrubbas extra rent. Förhoppningsvis har de fler såna dagar, men på de hotell jag jobbade så var det just vid julstängningen som hela hotellet blev ordentligt skinande rent.

På en ställplats/camping

På en ställplats eller camping finns det ofta ett hus med serviceutrymmen med ex. dusch och toalett. Säg att det är en ställplats för 20 husbilar/husvagnar, och det bor i snitt 2 personer i varje husbil. Det finns två toaletter och en dusch i serviceutrymmet. Om vi ska använda samma uträkning som för hotellrum så ser utnyttjandet ut så här:

Toaletten används 3 ggr per dag och duschen 1 ggr per dag av varje person. Och vi har räknat med att det är 40 personer på plats. Det skulle betyda 120 st toalettbesök och 40 duschar per dag. Nu använder ju inte alla husbilsägare de där allmänna serviceutrymmena eftersom vi har allt med oss i bilen, men jag uppskattar till att hälften gör det. Och då blir det 60 toalettbesök och 20 duschar. Varje dag!

Det skulle med andra ord betyda att dessa serviceutrymmen på ställplatser och campingar skulle städas 10 ggr/dag för att hålla samma renhet som ett hotellrum. Och då skulle det även totalrengöras ca en gång i månaden.

Nu vill jag understryka att jag faktiskt bott på många hotell där det var snuskigt i duschen, trots daglig städning, så helt jämförbart är det så klart inte, jag förstår det, men det är ett i alla fall ett perspektiv.

Jag är så tacksam för vår egen dusch och toalett!

Med tanke på vad jag upplevt de här dryga 5 månaderna så sker inte städning i den utsträckning som det behövs! Det är så vidrigt smutsigt i de flesta duschar, kladdiga kakelfogar, hår och tvålavlagringar överallt och dessutom mögel i de flesta duschar. Visst, jag är kritisk och kräsen, men jag fortsätter i alla fall att duscha i husbilen, om det inte är exceptionellt rent i duschen.

Och i natt har vi stått på den campingen som helt klart har de renaste sanitära utrymmena jag upplevt, så här har jag njutit av dusch. De stänger duscharna 3 timmar per dag – för rengöring! Tack MeerGrüne för mycket välskött camping!

Hur gör och resonerar du?

/Anna

Publicerat:

i:

20 svar till ”Vad ställplats- & campingägare faktiskt inte fattat”

 1. Profilbild för Annica Rosander

  Jag håller med om att det verkligen finns en del att önska när det gäller hygienutrymmen.
  Vår lösning är denna.
  1 . En toakasse med babyservetter och en toarulle, då kan man tvätta av toastolen och är
  garanterad att det finns toapapper.
  2. Vi läser noga om campingen,recensioner, som man ibland får ta med en nypa salt.
  Men står det att det är rent men gammalmodigt är det ok. Vi har goda erfarenheter från en del små campingar i Frankrike där det städas och fejas. Senast i Arromanches där det städades 2 gånger om dagen.
  3. Om det är dåligt åker vi vidare, ibland när det är fint stannar vi en extra dag för att njuta av bra toaletter och fina duschar.

  Vi har en 12 år gammal Husbil så vi nödduschar bara i den. Toan använder hela tiden men kissar mest i den. Bättre med vanlig toalett för att bajsa tycker vi.

  Men standarden på campingar nu är så mycket bättre generellt än när vi kuskade runt med barnen i Europa för 30 år sedan så vi är rätt nöjda med en hyfsad toa och en dusch där man kan reglera värmen.
  Annica

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad bra att ni hittat lösningar som funkar för er. Vi är alla olika 🙂

 2. Profilbild för Backe
  Backe

  Håller i stort sett med dej. Vi brukade vara på en camping i Österrike över nyår och de stängde två gånger per dygn för att städa. alltid superrent där. många ställer törs man inte ens gå in i duschen på. hoppas ni får det bra under resten av er resa.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja jag struntar i att gå till servicehuset helt ganska ofta 🙂

 3. Profilbild för Kors och Tvärs

  Jag tror det bara är på ett par ställen som det inte ens gått att gå in i servicehuset, av alla campingar/ställplatser vi besökt under åren. Däremot är de är mycket skiftande standard. På ett ställe i Spanien städade de så ofta att jag nästan kände mej vägen när jag gjorde ett besök där… Och på nåt annat, finns det inte sittringar (dock vanligt ur hygiensynpunkt) Jag gillar att kunna få hålla duschmunstycket i handen och reglera värmen själv. Ibland går inget av det… Men visst är det skönt att vi har vårt eget med oss 😀

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Visst är det märkligt att de ens har servicehus när de inte har resurser att hålla det rent. Jag älskar vår egna dusch nu när jag vant mig vid att det är trångt 🙂

 4. Profilbild för Emma

  Nä de är service hus så bordade finnas mer hygienutrymmen tycker jag iallafall. Håller med dig i de du skriver.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag tycker inte det behöver finnas mer servicehus, snarare färre.. för om de ändå inte kan hålla dem fräscha varför ens erbjuda det. Sänker ju upplevelsen direkt.

 5. Profilbild för Rolle o Carina

  Visst vill man använda service hus som är rena o fräscha bara!
  Tur vi har husbilens härliga annars 🙂
  Vi fricampar mest och badar i sjöar om det är varmt i vattnet!

  Ha det gott….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hade gärna fricampat mer. Och bada i sjöar är ju fantastiskt!

 6. Profilbild för Helena på S/Y Wilma

  Hej hej, lika för båtägare i de hamnar vi besöker. Men på sina ställen i Medelhavet vill de ha mellan 1000-3000 kr per natt att ligga i hamn. Då ingår ingen frukost eller stängning som på hotell, du klara dig helt själv. Sen tycker de uppenbarligen att det är prisvärt att bjuda på mögel i duschen, dåliga temperaturer på vattnet där du som regel inte kan styra själv samt att duschutrymmena är undermåligt städade. Vi använder hellre havet och vår handdusch (en plastflaska med stril) för att tvätta oss. Pris för att ankra 0 kr och då känns det både fräschare o mer prisvärt. Intressant läsning, tack ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Helt galet att de ens ska erbjuda sånt när det inte skötts. Fy tusan vad dyrt att ligga i hamn! Vi betalar 0-200,-/natt men mer om det är camping. Ja att ha med sig egna lösningar är bra, vi har ju oxå tillgång till hav och sjöar, så jag tvättar mig gärna där när tillfälle ges.

 7. Profilbild för Nils-Åke Hansson

  Vi använder inte servicehus ofta Birgitta aldrig men ja kan gå och använda duscharna och annat. Mera för min del när vi köpte mindre bil Plåtis men aldrig frun.och stannar i bilen.
  Men varför ska camping gäster grisa ned jag har sett det mesta sedan 2000, men så är det.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jättetråkigt att det ska vara så grisigt.

 8. Profilbild för Eva
  Eva

  Lite svårt att jämställa ställplats med hotell. Ska det städas i samma utsträckning krävs mer personal kanske. Dessa ska då avlönas vilket sen slår tillbaka på priset till gästerna. De flesta husbils ägare som jag pratat med säger att de inte behöver service då dom har allt med sig. Men i nästa sekund ska det ändå gnälla. Själv tycker vi att i förhållandet till pris gör många ett bra jobb ändå. Kan däremot förundras över hur vuxna ansvarstagande gäster kan använda servicehus som dom gör. Hur svårt är det att ta rätt på sitt eget ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Välkommen hit Eva och tack för din kommentar.

 9. Profilbild för Hasse

  Hyr ut ställplatser med tillgång till duscv och wc.. Gästerna ska lämna utrymmena som de vill ha dom när de ska användas.. Städutrustning står tillgängligt och används flitigt… De flesta håller rent…

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är en grundvärdering jag har. Men likväl så fungerar det bevisligen inte på många ställen. Men även om det lämnades rent och fint så måste ju duschar och toaletter städas noga för att få bort kalkavlagringar t.ex.

 10. Profilbild för Hasse

  Aa… Glömde tillägga att det står liten högtryckstvätt tillgänglig… Den används flitigt å är garanterat bästa verktyget för rena fogar…spruta finns för biobact å skrubborste… De som hyr gillar de kan göra rent själva.. Då alltid fräscht oavsett om städerskan är där flera ggr /dag.. Sett de som moppar klinkersgolv… Då lämnar man verkligen kvar all skit i fogarna…
  Oavsett om man sköter städning så borde det finnas utrustning för de som vill ha rent.. Samt alla som använder våtutrymmen ska använda egna badtofflor för ej sprida fotvårtor, nagelsvamp mm
  Mvh GodJul ?å gottnytt??

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härlig inställning Hasse! Tack för att du delar med dig och ja mopp är nog det vanligaste städverktyget på klinkergolv dessvärre.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 12°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.