RSS – så följer jag andra bloggar & nyheter

Vad är RSS? Och hur kan en ha användning för det? Det är ett väldigt användbart sätt att följa bloggar. Idag berättar jag hur jag gör!

Jag följer ganska många bloggar, hos vissa läser jag allt och hos andra utvalda inlägg. Jag läser och kommenterar och får på det viset en inblick i andras liv, tankar och resonemang.

Men det går i vågor, ibland tycker jag inte att jag hinner eller ens tycker det är roligt och då låter jag bli så klart. Men en stund varje dag, gärna till frukosten, kollar jag mitt RSS flöde för att se vilka nya inlägg som kommit hos de jag valt att följa. Jag följer även tidningar som jag vill läsa genom RSS läsaren!

Vad är RSS?

Finns en utförlig beskrivning på Wikipedia. Men här en kort och tydlig beskrivning.

RSS är en teknik som möjliggör att användare kan prenumerera på webbflöden, det vill säga omedelbart bli underrättad när något nytt publicerats på webben, tillsammans med några rader text som sammanfattar publikationen och innehåller en länk till den kompletta texten.

Det är alltså en perfekt funktion för att prenumerera på blogginlägg! Och det är vad jag använder. De flesta sajter har RSS-funktionen inbyggd så det är enkelt att koppla på sina flöden med nya bloggar.

Vilken RSS app?

Först och främst behöver en ha en app i enheten där en vill läsa bloggarna. Jag använder mestadels datorn därför många bloggar jag läser använder blogg.se som plattform och den är inte alltid lätt att kommentera på via ”paddan”. Men jag läser via samma app i min iPad också. Finns för telefoner också, men där läser jag inga RSS-flöden.

Börja med att leta fram en app till din enhet. Sök på ”rss reader” och välj något som verkar bra. Det finns massor av gratis varianter men då får en oftast leva med reklam också. Så det är ju ett personligt val.

Jag kommer beskriva hur en använder RSS med appen Feedly. Den finns som gratis version (för upp till 100 flöden) och funkar i de flesta enheter så tänker den kan vara bra att börja med för de flesta.

Här är en länk till att skapa ett gratis konto hos Feedly

(Nej detta är inte någon betald reklam eller affiliate länk, jag vill bara berätta hur en kan använda RSS och vill använda ett exempel)

Skapa ett konto, välj den metod som du gillar. När du loggat in kommer du till vyn där du kan lägga till flöden. Men du behöver börja med att skapa en mapp, i gratis versionen har du möjlighet att skapa tre olika. Kanske du vill ha bloggar för sig och nyheter för sig t.ex.

Hur lägga till bloggar

För att lägga till en blogg (eller tidning eller annan webbplats som kommer med nytt innehåll som en vill ha koll på) så börja skriv in bloggens adress. När Feedly hittar en feed för den domänen så visas den under.

Kopierat min egen bloggadress och där under dyker den upp.
När jag klickar på bloggnamnet så kommer den här rutan upp och jag kan läsa lite mer om bloggen och sen välja att ”Follow”. Den hamnar då i min flöde av nya inlägg.

Hur läsa via Feedly

Och när jag sparat ner en del bloggar och tidningar som jag vill ha koll på, hur läser jag då? Jo jag har en rutin att gå in på Feedly-appen varje dag och se vad som hänt sedan jag sist var här. Flödet uppdateras automatiskt med det senaste som hänt på de bloggar som jag lagt till! Så smidigt!

En lista på alla artiklar som finns olästa kan jag nu bara börja ta mig igenom. Klickar på rubriken och ser en del av inlägget eller hela. Vissa bloggar har valt att visa allt innehåll i RSS flödet andra kräver att du klickar dig in på bloggen. Ska du kommentera (vilket alla bloggare blir glada för) så behöver du klicka dig vidare till bloggen.

Vid varje artikel finns ikoner som du kan klicka i för att hantera artikeln. Dra musen över ikonerna så kommer en förklaring upp.

 • Spara för att läsa senare.
 • Lägg till ”board”.
 • Markera som läst/oläst
 • Markera som läst och göm.

Krysset är det jag oftast använder. Men även spara för att läsa senare är bra. Möjligheten att skapa Boards med samlade inlägg kan ju vara användbart. T.ex. om jag hittar inlägg med mönster för en makramé hängmatta (tack för tipset Ditte!) så kan jag lägga dem i en board så har jag alla artiklar om det samlade när jag väl ska börja göra den.

Inställningar i Feedly

Det finns massor av inställningar att göra om en vill, jag går inte igenom dem det får var och en leka med. Finns ju en hjälpreda i appen också.

Men den viktigaste inställningen för mig är att när jag klickar på en artikel så vill jag att den ska öppnas direkt i webbläsaren. Den inställningen görs antingen för alla ens flöden på ens egna inställningar eller per blogg/flöde via de tre prickarna till höger när bloggen är markerad i listan till vänster.

Vill du följa min blogg och få notiser men inte vill ha en RSS läsare så är det enda alternativet att prenumerera på mitt söndagsmejl där alla veckans inlägg finns länkade.

Hoppas att du som vill prova RSS-läsare kan komma igång med denna lilla guiden. Fastnar du med något får du gärna skriva en kommentar så ska jag försöka förklara bättre.

Hur gör du för att hålla koll på de bloggar du vill följa?

Publicerat:

i:

16 svar till ”RSS – så följer jag andra bloggar & nyheter”

 1. Profilbild för Ditte

  Tack för bra tips! Något jag absolut ska titta närmare på.
  Har tidningarna jag tar del av separat på datorn under bokmärken och det har fungerat bra, men jag ska testa ditt förslag även för dem.
  bloggarna har jag en lista på men detta känns enklare.
  Vad roligt att du uppskattade förslaget om hängmattan! Kan nästan se den där i ert fina hus i Portugal.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker det funkar så himla bra och appen i datorn (som jag vet du använder) är överskådlig och väldigt bra. Går säkert att ställa in notiser oxå, men det har jag valt bort.

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  Tack för utförlig beskrivning!
  Jag känner till RSS sedan tidigare och har också använt den länge.
  Däremot läser jag så gott som aldrig bloggar via min telefon, det händer men väldigt sällan och det beror förstås till stor del på att jag har en annan tid än t.ex vad du har, som fortfarande är aktivt med i yrkeslivet.
  Jag använder datorn i första hand och kan ge allting en annan tid nu än då jag själv också var företagare.
  Men likväl så ska jag ta till mig ditt tips och läsa på lite extra. Mitt i allt så ”appar” jag till livet lite grann 🙂
  Jag prenumererar på dig sedan en tid och får förstås prenumerationen via mejl som jag kan läsa i telefonen men som sagt, jag tar till datorn i alla fall. Annat är om jag är på resa t.ex.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag använder mestadels datorn men kombinerar med ipad. Det är appar både till datorn och andra enheter 🙂 Himla bra med synkning så jag enkelt kan växla enheter. Telefon läser jag aldrig via heller, alldeles för otympligt och stört omöjligt att kommentera på flera bloggar. I datorn ser jag bilderna bättre och jag tycker det är viktigt, så håller absolut med dig. Så du kan med andra ord ha Feedly som app på din dator, precis som jag.

 3. Profilbild för Veiken

  Oj så himla bra, men skulle jag in och röra något försvinner väl alltihop. Jag är helt värdelös tekniskt sett. Och jag kan läsa., även om du förklarar bra skulle jag nog röra till det i alla fall!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du skulle bara förstöra för dig själv i så fall, så varför inte prova. Du kanske överträffar dig själv 🙂

 4. Profilbild för Sina Farhat
  Sina Farhat

  Jag har använt feeder.co ett par år och finner hela rss funktionaliteten så fin!
  Så enkelt att finna folks inlägg och nya poster!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja rss är grymt, enda nackdelen är att det kan bli fööör mkt feeds.

 5. Profilbild för Susjos

  Har alltid undrar vad RSS är för något! Tack för en utförlig info om detta, det ska jag titta närmare på!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du nu vet vad det är!

 6. Profilbild för Micke

  Har tittat lite på sådant där och en gång i tiden nyttjat något liknande för att följa bloggar.
  Numera läser jag bara nya bloggar som jag ibland hittar hos er som läser min blogg.
  Det fungerar det med att gå runt och kolla hos er.

  Ha en underbar kväll nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja använder en den funktionen så är det ju samma sak egentligen, den hämtar oxå in via rss 🙂

 7. Profilbild för BP

  Tack för intressant info! Överkurs för mig, tyvärr, men så läser jag inte som himla många bloggar heller. De som jag följer ser jag ju i min blogglista när de har uppdaterats, så inga problem.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den funkar ju oxå bra!

 8. Profilbild för Carita

  Det här var intressant info! Jag tycker själv ibland det är jobbigt att behöva skriva in så mycket info då jag kommenterar på olika bloggportaler, de kommer inte ihåg att jag varit där förr och allt ska skrivas in gång på gång. Lättast är det ju att kommentera hos dem som har WordPress såsom jag.
  Säger ändå också som BP att det blev LITE överkurs – eller låt säga så, att det är sånt jag inte riktigt hinner sätta mig in i 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det kanske ser avancerat ut, men det är faktiskt ganska rakt på sak när en väl installerat appen. Om du vill prova är jag inte längre bort än ett mejl, hjälper gärna om jag kan.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Växlande molnighet
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.