summering efter fem månader

Så här känns det fem månader senare

Helt galet vad tiden går fort när en har roligt! Det är nu (om en vecka) fem månader sedan vi flyttade in i FrankieBoy och lämnade lägenheten och den traditionella livsstilen, med fast boende.

Vi hade ju 8 stycken Varför? helt klara för oss när vi tog det här beslutet att sälja allt och flytta in i en husbil. Här kommer en summering kring hur det ser ut med det efter 5 månader. Har det blivit som vi hoppats och förväntat oss?

Har våra förväntningar infriats?

Varje rubrik nedan länkar vidare till respektive inlägg om de åtta olika anledningarna till varför vi bytt livsstil.

Förändringen i sig

Vi älskar förändringar. Att befinna oss i nya sammanhang och upptäcka saker som vi aldrig hade stött på utan att genomföra en förändring. Vi gillar utmaningar och ny erfarenhet och kunskap.

De här 5 månaderna har vi lärt oss massor! Har upptäckt en ny värld, en community och många nya möten. Så om vi skulle sluta med det här livet nu, har vi ändå fått det bästa en förändring kan ge. Vänner, minnen och nya upplevelser.

Vill resa mer

Oj vad vi reser! Varje dag om vi vill. Eller så stannar vi lite längre. Beroende på vart vi reser så klart. Och vad vårt behov är. Just då. När vi flyttar oss kanske vi dessutom bara flyttar ett par mil. Vi gör som vi vill. Men reser hela tiden.

Vi har ju än så länge bara varit i Sverige. Om en vecka drar vi långsamt söderut genom landet och inom kort lämnar vi gränsen bakom oss. Känslan att kunna dra vidare till något nytt att upptäcka precis så ofta vi vill är så häftigt och mäktigt! Att kunna styra över var vi fysiskt befinner oss. Hela tiden. Går inte att beskriva.

Umgås istället för att förgås

Vi vill vara tillsammans. Ha mer tid bara vi två. Vi har valt varandra och vi trivs bäst när vi befinner oss i samma rum. Närheten till varandra ger oss så mycket energi, livslust och tillfredsställelse.

Under de här månaderna har vi verkligen fått mer tid tillsammans, särskilt på slutet då Roger sagt upp sig från sitt tidigare jobb och nu arbetar i mitt bolag VimleWebb.

Gå barfota mera

Detta varför handlar om att slippa svenska vintern, och den är ju inte här än så inget har hänt här. MEN jag har gått barfota mycket denna sommar, trots behov av stödstrumpor för att mitt sår ska läka (vilket det nu gjort!).

Leva i nuet hela tiden

Det här upplever vi ännu starkare nu efter 5 månader. Hur viktigt det är att vi faktiskt gör detta nu, när vi vill och när vi kan. Denna livsstil ger förutsättningar som vi inte kunde ana. Genom att acceptera, anpassa och accelerera kring det vi har så skapar vi det bästa för oss. Vi får det liv vi vill ha och behöver. Så tacksam för detta!

Spara pengar

Minska utgifterna, öka valmöjligheterna och leva rikare. För oss handlar att spara pengar inte bara om att lägga pengar på hög. Även om vi gärna gör det delvis också för oförutsedda framtida utgifter.

Vi har varit helt transparenta med vara månadsutgifter de här månaderna. Och vilken dag som helst kommer även utgifterna för augusti (och där sprängs alla budgetar rejält!). När vi drar ner i Europa börjar det bli riktigt spännande, då allt kostar annorlunda än i Sverige. Men vi har minskat våra utgifter för varje månad och vi lär oss vad som kostar vad. Vad vi kan spara på, vad vi gärna lägger pengar på och vad vi faktiskt kan strunta i. Medvetenheten över vad saker och ting kostar har ökat enormt.

Minimera mera

Vi vill äga färre saker, vill ha färre saker omkring oss som tar energi och kräver omvårdnad. Vår omvårdnad vill vi ge till varandra, familj, vänner, djur och växter. Och gärna också till vår värld, vårt jordklot. De prylar vi har tar vi så klart ta hand om.

Och inte har vi saknat något av allt det vi har sålt. Jo en kastrull, en liten äggkokarkastrull. Så det har vi faktiskt köpt en ny på Ullared när vi ändå var där. Det är inte jobbigt att inte ha prylar. Tvärtom.

Nyfikenheten

Vad händer när vi gör en sån här förändring? Hur påverkas vi och våra värderingar? Vad uppskattar vi i det traditionella sättet att leva? Vad saknar vi? Vi är också nyfikna på nya platser, sammanhang och människor. Och mycket mera.

Hittills har vi fått en del nyfikenhet stillad, men det finns massor kvar. Vi är fortfarande väldigt nyfikna på den här livsstilen, för oss har den ju bara börjat!

Summering

Inte en dag har vi ångrat oss. Inte en dag har vi längtat efter en fast bostad. Inget känns jobbigt. Vi är helt sålda på det här fortfarande och längtar tills vi får uppleva detta i Europa, vars vägar för oss ännu är oupptäckta (för bilsemestern 2001 är preskriberad). Så nej, vi har inga som helst planer på att sluta med denna livsstil!

Bilden är från Öckerö Hamn, en av våra favoritplatser runt Göteborg.

/Anna

Publicerat:

i:

18 svar till ”Så här känns det fem månader senare”

 1. Profilbild för Laila Hogström
  Laila Hogström

  Hej!
  Härlig läsning! Ni gör så rätt. Livet går inte i repris. Om ni tröttnar så småningom hittar ni med största sannolikhet en bra plats att slå er ner på.
  Vi som halvårsvis, ( 2-a i Jörlanda), bott i husbilen fem år vintertid i Spanien vet att det är funkar utomordentligt bra. Vi älskar att fricampa och med vår Frankia 8.40 klarar vi oss med våra två toatankar, vattentankar och solcell minst 1 vecka på samma ställe om det känns rätt för oss. Ni kommer hitta både i Portugal och Spanien bra ställplatser och campingar och också leva billigare än här hemma.
  Vi kör ombord på Kielfärjan 16 september och målet är Aguilas i Andalusien 8 dagar senare. Vi har ju börjat ” arbeta” igen på ålderns höst som jag tidigare har skrivit om. Välkomna att höra av er om ni är i närheten av vår distination. Vi finns i Frankiagruppen på Facebook.
  Lycka till på resan söderut! ??

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi fricampar gärna om vi hittar platser vi känner oss trygga på. Klarar oss länge oxå, om vi inte behöver ladda datorerna så mycket, det är där elen går åt. Vi kommer säkerligen förbi Águilas men nog först på våren. Flyg till Alicante funkar inte så bra från Gbg så blir nog Malaga över jul.

 2. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Kul att läsa era reflektioner efter en tid i husbil. Att helt övervintra utomlands lockar inte oss (för tillfället) och det är väl tur vi är olika. Däremot tänker vi verkligen ägna oss åt våra intressen och njuta av livet efter bästa förmåga när inget arbete pockar på. (Jag har 6 månader kvar som anställd).
  Det blir kul att följa med er söderut på blogg och Instagram.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kul att du gillar läsa vår blogg! Ja olikheter är dynamiskt och bra, glad att ni oxå njuter av livet 🙂

 3. Profilbild för Rolle o Carina

  Bobilslivet är ju sååå ljuvligt,bara att flytta runt till nya ställen!
  Men än har vi kvar huset,får se när vi jobbat klart!

  Ha det gott o njut….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja! Vi har det bra. Att sälja allt är ju inte rätt för alla 🙂

 4. Profilbild för Kristina

  Härligt! Gillar verkligen hur ni gör saker. Hoppas det fortsätter lika bra (annars är det ju bara att förändra igen).
  Cheerio!
  PS! Vill förstås gärna ses men tror inte jag pallar pinchos

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Exakt, bara ta nya beslut 🙂 Ses gärna, men när?!

 5. Profilbild för Kors och Tvärs

  Visst är det härligt när man känner att man hittat rätt!
  Efter drygt 2 månader i husbilen har vi idag klivit in i vår lägenhet och tänkt att stanna här några dagar. På tisdag är vi iväg igen 😀 Det jag slås av är att det är så stort här – man går ju vilse här i våra 77 kvm. Jag är den som mycket väl kan tänka mej att bo i husbilen på heltid, men min kära gubbe vill ha lgh kvar som fast punkt (läs förråd….) 😉

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   77kvm! Det är ju rena slottet! ? Han kanske behöver längre tid att processa.

 6. Profilbild för Lillan Kind

  Så härligt att era förväntningar har infriats så bra!?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja verkligen!

 7. Profilbild för Reiselinda

  Ni verkar verkligen ha tagit rätt beslut för er. Många av de samma sakerna var viktiga för oss på vår resa och är saker vi vill försöka ta tag i i vardagen också.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Fint att ni letar efter en vardag med samma värderingar som er långresa.

 8. Profilbild för Eva
  Eva

  Låter jättehärligt!
  Börjar verkligen fundera på detta!
  Hur har ni löst det med post?
  Hur gör man med folkbokföringen om man inte har fast adress?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi är folkbokförda hos Rogers föräldrar och dit går posten. Men vi har valt att lägga in den mesta posten i Kivra, som är en digital brevlåda. Sedan kan vi inte ha det så här i all evighet, vi är inte välkomna att vara skrivna i Sverige om vi ska vara utomlands varje år, mer än 6 månader. Vi har påbörjat dialogen med skatteverket och vi testar ju på att övervintra utomlands nu första året. Om vi vill göra det igen måste vi ansöka om att få vara skrivna i Sverige trots att vi är utomlands varje vinter. Systemet i Sverige är inte uppbyggt för att vara utomlands större delen av året.

 9. Profilbild för Helena Roth

  ”Det är inte jobbigt att inte ha prylar. Tvärtom.”

  Den du – den meningen går inte av för hackor. Håller med till fullo och önskar fler att nå den insikten. Den gör litet lättare på så många plan!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Mmmm.. ja vi lever verkligen i ett samhälle som uppmuntrar till köp, köp, köp…

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.