odla tomater

Så mycket tomater!

Det blev inte så många plantor med tomater, och jag valde inte heller frö med omsorg, utan ryckte bara åt mig en fröpåse på en bygghandel.

Så jag hade inte så höga förväntningar eftersom jag inte heller visste om jag skulle få klart några bäddar att plantera dem i. Fröodlingen gick utmärkt och jag planterade ut ett gäng i lerjorden. Rensat och uppluckrat, men fortfarande i lerjorden. Bäddarna hade vi inte kommit igång med då.

Dessutom blev det kalla nätter, och tomater gillar ju värme. Så det var ingen bra kombination. Flera av plantorna dog innan jag hann flytta dem till en annan plats där jorden var lite mer uppluckrad och förberedd med kompost från bygghandeln.

Jag sådde fler frön och fick plantor att plantera ut när vädret var lite mer lämpligt. Det växer nu tomater på tre ställen. I upphöjd sålåda har jag fem plantor, i kompost från bygghandeln har jag tre plantor och i lerjorden kämpar fortfarande 4 plantor.

Stackarna som bor i lerjorden ger inte så mycket, men det blir ändå lite skörd från dem. Plantorna i komposten ovanpå lerjorden ger massor av tomater just nu. De senaste plantorna i den höjda bädden är senare planterade än de andra men har ändå börjat ge en del.

Vad gör jag med tomaterna?

Jag äter färska tomater varje dag, till exempel på mackan på frukosten. Men jag tar gärna en direkt från plantan, riktigt mogen och solvarm när jag grejar i köksträdgården. I sallader av olika slag njuter vi också av färska tomater.

Soltorkade i solen har jag också gjort, passade på när det var över 40 grader.

De flesta har jag dock gjort tomatsås av. Det går åt många tomater och det tar tid att skålla och skala bort skalet. Men det är så värt det, smaken är ljuvlig och känslan att äta sånt som jag vårdat ömt är fantastisk. Dessutom vet jag exakt vad det är i burken och därmed vad jag stoppar i mig.

Tomatsås på färska tomater

Så här gör jag tomatsåsen på färska tomater.

Jag har inga mängder angivna i detta receptet, utan jag går på känn då mängden tomater varierar för varje gång.

Jag börjar med att ta fram burkarna som såsen ska förvaras i. Kokar upp vatten och doppar burkar och lock, använder vårt grillverktyg som är belagt med silikon i änden vilket gör att burkarna inte glider av. Återanvänder det kokande vattnet genom att hälla det över tomaterna och låter det stå i 5-10 minuter.

Under tiden hackar jag lök och vitlök och lägger tillsammans med mycket olivolja i en stor kastrull. Om jag har stjälkselleri hemma hackar jag en bit och lägger i också. Väntar med att sätta på den tills jag är klar med tomaterna.

Skär ett grunt kors på undersidan av tomaterna och drar av skalet samt skär bort det hårda där tomaten suttit fast i plantan. Delar sedan tomaterna i mindre bitar, 2-6 bitar beroende på hur stora de är.

Fräser på lök och vitlök. Ungefär i 10 minuter på medelvärme. När löken gulnat läggs tomaterna i, salt och socker tillsätts och allt får puttra i minst 30 minuter. All vätska ska inte kokas bort men det ska inte vara vattnig konsistens.

Häll upp på burkarna. Tvätta rent kanterna med varmt vatten och rena händer. Inte hushållspapper eller handduk. Sätt på locken, tvätta rent burkarna på utsidan och ställ dem sedan upp och ner för att svalna.

Du kan självfallet använda en massa olika kryddor i din tomatsås, men jag väljer att göra min utan så mycket smaksättning för att jag då kan krydda upp den med den kryddan jag är sugen på när jag ska använda tomatsåsen i matlagningen. Jag väljer också att ha bitar, blir som krossade tomater ungefär, vill jag ha mer slät sås kan jag ju bara köra med mixern när jag öppnar burken.

Edit: Lagrades i rumstemperatur och håller minst ett år (tog sista burken i juni 2022)

Hur tar du hand om mängder av tomater?

Publicerat:

i:

,

6 svar till ”Så mycket tomater!”

 1. Profilbild för Kicki
  Kicki

  När jag skållad och skålar tomater så torkar jag skålen i ugnen. När de har fått en krispighet, utan att bli brända, så maler jag ner dem och använder som smaksättning i olika rätter.
  Kicki

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för tips!

 2. Profilbild för Eva Höjman
  Eva Höjman

  Jag gör en väldigt god marmelad! Väldigt god till en bit ost .

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mums, tack för receptet! Min tomatsås står i rumstemperatur

 3. Profilbild för Eva Höjman
  Eva Höjman

  Här kommer receptet ????

  Tomatmarmelad

  1 kg tomater
  2 stora citroner
  2 cm riven ingefära
  1 dl vatten
  1 kg syltsocker

  Halvera tomaterna och mixa ner dem med en stavmixer. Häll på vattnet, saften från citronerna plus det rivna skalet och den rivna ingefäran. Koka i 10 minuter!
  Häll i syltsocker och koka i ca 4 minuter. Skumma av väl och häll på rengjorda och varma burkar.

 4. Profilbild för Eva Höjman
  Eva Höjman

  Hur förvarar du med din tomatsås?

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
12°
Växlande molnighet
07:1218:19 WET
LörSönMånTisOns
15°C / 9°C
17°C / 9°C
13°C / 5°C
15°C / 4°C
17°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.