Så skönt att komma hem

Borta bra men hemma bäst, jomen det är ju allmänt känt. Men efter att ha bott i en husbil på heltid i tre år så fascineras jag fortfarande av hur underbart det är att komma hem, när vi varit borta.

I husbilen hade vi ju vårt hem med oss hela tiden så känslan av att vara borta existerande inte under de åren. Däremot hade vi behov av stå stilla en månad emellanåt, för att minimera intrycken. Men hemma upplevde vi att vi var hela tiden.

Nu när vi har vår fasta plats igen så har känslan av att vara hemma blivit mycket starkare och dessutom så längtar jag alltid hem när vi är borta, om så bara i Algarve en dag.

Men ett miljöombyte emellanåt är roligt och ibland nödvändigt, oavsett hur mycket vi älskar att vara hemma.

Blommor fanns det gott om på Madeira. De här gula vallmoblommorna lär återkomma på bloggen, blev många bilder på dem

Första lördagen hemma

Även om vi var bra på att ta det lugnt på Madeira (särskilt på grund av vädret, men också för att det var ganska utmattande med alla människor överallt) så var första lördagen hemma helt ljuvlig.

Började med en långsam frukost, sen tog jag en promenad där jag upptäckte ett par fotomotiv som jag ville fånga med systemkameran, en annan dag.

Kollade när både herr- & damlaget tog brons i stafetterna i skidskytte-VM. Sen lagade jag en wok lunch i wokpannan jag nyligen köpt, för första gången jag tillagade i en sådan. Blev väldigt gott!

Eftermiddag i trädgården där jag genomvattnade sålådorna där det växer grönsaker (bara några stycken just nu). Sen rensade jag en del ogräs. Gödslade blåbärsbuskarna och klippte bort köldskadade blad på mina kalla-plantor.

innan jag gick in för kvällen satt jag på verandan och kollade alla svalor som flög omkring i trädgården. En svala gör ingen sommar… Nä, sommaren är inte här än, men många svalor har vi i alla fall.

Lördagsmiddagen blev en sallad med smakrik ost och så gjorde jag Kaffe Amaretto till efterrätt. En lång och varm dusch innan jag kröp ner i renbäddad säng.

Kuddar, täcke och överkast i studion vi hyrde. Lekte med kameran i solljuset som kom in genom altandörrarna.

Varför gött att komma hem?

Det är ju olika saker som gör att det känns gött att komma hem, beroende på var jag varit. Just efter den här trippen till Madeira så reagerade jag över nedan grejer:

 • Slippa ett fuktigt klimat inne, studion hade ingen avfuktare och det blev mycket kondens på fönster
 • Luktar gott när vi öppnar dörren, doften av vårt hem gillar jag!
 • Egen toalett & dusch – det är verkligen något jag alltid uppskattar att komma hem till.
 • Uppskattade vårt nymalda kaffe på verandan i sköna 20 gr kl 18 när vi kom hem!
 • Där vi igen upplevde det fantastiska fågellivet vi har i trädgården. Har inte sett så mycket småfåglar på Madeira.
 • Tacksam över att det varit kalla nätter här hemma, så ogräset inte vuxit nämnvärt.
 • Mitt täcke har jag längtat efter, sängen var skön på Madeira men inte täcket.
 • Att ha de där ljuskällorna jag är van vid, en sån liten detalj men något jag direkt reagerade över när jag kom hem.
 • Laga mat av egenodlat igen – det är verkligen något helt annat än köpt!
 • Och att ha min egen vassa kniv som ligger rätt i handen samt tillgång till de kryddor jag vill använda.

Jag älskar vårt hem och att kunna vara hemma mycket är något jag verkligen uppskattar. Bilden på vårt hus är från dagen innan vi åkte till Madeira.

Publicerat:

i:

30 svar till ”Så skönt att komma hem”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Instämmer miljöombyte är inte fel men hemma är bäst =)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tänk så bra en har det som kan få uppleva mycket borta och mycket hemma 🙂

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  Det är en glädje att känna när man är hemma och var man mår bäst. Om man inte gör det så tror jag att det är dags att flytta. Och som alltid, borta bra men hemma bäst. Hemma är hemma och man upplever det än starkare när man har varit borta ett tag.
  Småfåglar finns det i Funchal, men inte så mycket som det säkert finns där ni bor på landsbygden. Nu vaknar jag till fågelkvitter varje morgon redan innan ljuset har ”tänts”. I mörkret kvittrar de nymornade finkarna och trastarna, ett kännspakt vårljud, efterlängtat.
  Luftfuktigheten är hög här, ett faktum och naturligtvis måste det vara skillnad på att befinna sig långt ute på en ö i oceanen än att vara på landsbygden på fastlandet. Jag förstår dig väl att det hemma hos er är betydligt mycket skönare än att vara i en lägenhet på högre höjd utan avfuktare. Jag skulle inte heller vilja ha det så fuktigt inomhus som ni tycktes ha haft det. Nog väldigt vanligt här bland befolkningen. De har vant sig på något märkligt sätt. Det är ju Madeira, hörs överallt och det är liksom förklaring nog.
  Efterrätten du fixade lät som en liten bit av himlen.
  Ha det gott ni båda med många hälsningar härifrån.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det har du rätt i, vi har inga planer på att flytta och det bekräftades när vi kom hem, här trivs vi så himla bra. Småfåglarna behöver kanske överrösta omgivningen för att jag ska höra dem. Här hemma överrumplar de mig jämt. Visst är det skillnad, men tack vare fukten har ni ju också massor av blommor och en ljuvligt grön ö. Men jag uppskattade verkligen att komma hem till ett torrt klimat, även om det utomhus är fuktigt här också på vintern. Det var inte alls fuktigt inne hos er! Ja, vi förstod det på ägarna att kondensen inte var konstig, det är ju Madeira, precis som du säger. Men det går ju att göra något åt det, om en vill. Kram till er också!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  så är det väl, Home is where you make it.__ ”Var du än bor, lär du dig älska det,” japanskt ordspråk.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Home is where you park it, hade vi i husbilslivet 🙂 Hemma är en mycket stark känsla hos mig numera.

 4. Profilbild för Ingrid

  Visst är det nyttigt med lite miljöombyte. Då inser man verkligen hur bra man har det hemma.
  Glad måndag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det absolut, detsamma!

 5. Profilbild för Marianne

  Ombyte förnöjer heter det ju, och det ger lite livsenergi att åka bort ibland, sen det där med att komma hem igen, där håller jag med dej. Borta bra men hemma bäst! Vilken härlig Lördag du hade, det kallar jag att ta hand om sej själv på bästa sätt.
  I Canico där vi bodde såg jag fullt med småfåglar och jag brukade vakna av deras sång på morgnarna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi gick till Canico när vi skulle besöka Jesusstatyn (inlägg i morgon). Kan inte påstå jag såg mycket småfåglar där heller. Men kanske jag inte var tillräckligt observant på just det då. Ja det var en mycket skön lördag, och även söndag (då det blev två guldmedaljer)

 6. Profilbild för Znogge

  ”Borta bra men hemma bäst” eller ”Ditt hem blir där jag hänger min hatt”. Det är en viss känsla med att komma hem även om jag gillar miljöombyte och förmodligen beror det på att jag trivs där vi bor. Sedan kan man ha mer än ett hemma för när vi är ute med husvagnen blir den snabbt vårt hemma den med. Hemma är för mig en trygg bas att utgå ifrån när man vill upptäcka nytt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Får kanske sno Krakas uttryck ”hemma-hemma”. För mig är hemma verkligen hemma. Sen kan jag må bra och ha det alldeles förträffligt i en tillfällig bostad men hemma är jag bara hemma. Eller hemma-hemma då 🙂

 7. Profilbild för Kraka

  Visst är det skönt att komma hem.

 8. Profilbild för Anita

  Ibland måste man åka iväg någonstans för att komma ihåg hur bra det är hemma. Vi har rest mycket och njöt alltid av resorna men när det började bli dags för hemresa, då var vi liksom nöjda och det var så otroligt skönt att komma hem. Du beskriver det så härligt också. T.ex. den långa varma duschen innan du kröp ner i den renbäddade sängen.
  Fortsätt njut av dagarna hemma …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tror också att en behöver åka iväg för att uppskatta sitt hemma mer. Vi njuter för fullt, älskar verkligen vår lilla plats här.

 9. Profilbild för Anki

  Visst är det trevligt att resa iväg några dagar, men uttrycket ”Borta bra, men hemma bäst” stämmer verkligen.
  Önskar dig en fin fortsättning på måndagen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst stämmer det utmärkt! Tack, detsamma!

 10. Profilbild för Anette

  Visst är det viktigt att känna sig hemma. Ha en plats där man trivs och hämtar krafter.
  Man kan, i alla fall jag, känna sig hemma på fler än ett ställe. Vi har ju tre hem och jag skulle inte vilja vara utan något av dem, i nuläget. Dessutom känner jag mig alltid som att jag kommer hem när jag kommer till min barndomsstad, Karlskrona.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tror också en kan ha flera platser där en känner sig hemma. Men hemma-hemma har jag bara på ett ställe, i alla fall nu. Men visst känner jag mig hemma även i Alingsås till exempel där vi bodde senast innan vi flyttade in i husbilen. Karlskrona har jag ännu inte varit i 🙂

 11. Profilbild för Susjos

  En jättefin bild på ert hus! Tänk när vi bodde i radhuset och varit borta på semester så längtade jag inte hem, vårt kök behövdes renoveras…och hem till det vardagliga rutinerna igen med jobb, tvätt och handling…nej…inget kul!
  Men nu när vi bor i en ganska fräsch lägenhet, så tycker jag att det är skönt att komma hem, absolut!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju en skön känsla också tänker jag, att ni vet ni hittat hem i lägenheten. För att längta hem till en massa krav skulle jag inte heller göra.

 12. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Oj så fort den här dagen gick! Nu är det dags att krypa till sängs och äntligen blev det lite tid till bloggkommentarer.
  Vi tycker så mycket om att resa, men varje gång är det lika skönt att komma hem, speciellt nu när vi bor i lägenhet utan några måsten.
  När mina föräldrar levde åkte jag hem till Essunga när jag åkte till dem och sedan åkte jag hem till Varnhem…
  Kanske kan man ha flera hem, men bara ett ”hemma-hemma”.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tror säkert att ”måstena” påverkar känslan av att komma hem. Håller med, bara ett hemma-hemma!

 13. Profilbild för Lillan Kind

  Ja det är något speciellt med att komma hem när man har varit borta ett tag. Det första jag brukar tänka på är doften av det egna hemmet. Jag tycker om att känna den.
  Vi har aldrig varit borta så länge som ni var med våran husbil, men jag känner igen känslan att man alltid är hemma var man än befinner sig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är doften av hemma speciell. Likaså doften av sin partner, dessa dofter är en trygghet för mig. När en boat in sig i husbilen/husvagnen så är det ju ett personligt hem.

 14. Profilbild för Tove toviska

  Det finaste med resan är hemkomsten!
  Den gula vallmon och bilden på sängkläderna är ögon- och sinnesfröjd; skönt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kanske inte det finaste men absolut det skönaste 🙂 Roligt att du gillade bilderna även här.

 15. Profilbild för Carita

  Doften av ett hem är något speciellt, och så bra om man trivs med den.
  Husbil, husvagn – jag drömmer. Men jag vet att tillvaron inte heller då är enbart en dans på rosor 🙂
  Fuktigt klimat. Glömmer nästan hur det är men vi har ju en del dagar sommartid då det är så, även om det inte kan jämföras med t.ex. Thailand 🙂
  Folkmängder, trängsel. Sånt är utmattande för mig i dag. Behöver mycket lung o ro, inget blink och skrik och oväsen 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Gillar inte alls fuktigt klimat och inte heller längre folkmängder.. jag vill ha lugn och ro så mycket som möjligt.

Vädret

Ourique, PT
19°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 10°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.