vårt hus

Saknar ni husbilen?

Självklart är detta en fråga vi får ofta. Vi bodde i husbil på heltid i tre år och stortrivdes med det.

Det var det bästa beslut vi tagit, sa vi då när vi var mitt i det. Nu säger vi att det är det näst bästa 🙂 Visst är det häftigt att något kan kännas så fantastiskt och att det ändå finns något som faktiskt är ännu bättre runt hörnet, när tiden är den rätta och om en är mottaglig för det.

Nu bor vi i ett hus med trädgård i Portugal och äger inte ens en husbil eller van längre. Vårt liv är föränderligt och vi ångrar väldigt sällan något eftersom vi har förmågan att ta nya beslut. Det betyder att om vi skulle sakna en husbil så skulle vi köpa en. Och det har vi inga planer på. Pandemin är en orsak till att vi hoppade av husbilslivet tidigare än vi tänkt.

Så även om vi kan se tillbaka på tre fantastiska år med både FrankieBoy och Vega så saknar vi inte det livet. Jag ska inte säga aldrig, men det känns inte alls aktuellt för mig att köpa en husbil igen. Känner mig väldigt klar med det. Men åren med husbilen har gett oss nya perspektiv, så tacksamheten är stor. Jag ska försöka summera resonemanget ”been there, Done that”.

Camping inte för mig

Jag gillade aldrig att bo på camping. Särskilt inte på sommaren i Sverige. För vi bodde på heltid i vår bil, det var inte semester när vi var på campingen. Vi var inte på festhumör hela tiden (väldigt sällan faktiskt). Vår vardag krockade ständigt med alla semesterfirare. En annan sak som jag inte tycker om med camping, oavsett tid på året eller land, är trängseln och närheten till andra människor hela tiden.

Jag är hemma nu

Under våra tre år på hjul fascinerades jag över att jag kände mig hemma hela tiden, oavsett var vi befann oss eftersom vi hade hemmet med oss. Fast nu känner jag mig mer hemma än jag gjort på länge. Tror det har med trädgården att göra, med sammanhanget och människorna omkring oss. För vad jag än intalade mig så var vi ju turister överallt där vi var. Nu är jag hemma, vi bor här. I Portugal. Och jag får nypa mig själv i armen ofta för det känns så fantastiskt och häftigt.

Vega inte bra för heltidsboende

Med facit i hand och med hårda covid-restriktioner så kände jag att Vega inte var lämplig för heltidsboende. Även om vi i vår jämförelse tyckte Vega var bättre än FrankieBoy på många områden så tycker jag så här i efterhand att FrankieBoy var en fantastisk husbil, trots problemet med sängarna. Han hade inte fungerat på de turer vi behövde göra här när vi letade hus och område. Men som boende var FrankieBoy avsevärt trevligare.

FrankieBoy parkerad vid Skåvsjöholm
Vega van
Vi tycker Vega är så läcker!

Våra intressen

När vi bodde i husbilen tillfredsställde vi vårt stora intresse att resa och upptäcka samt att jag bloggade. Men våra andra intressen fick stå tillbaka. Nu kan Roger renovera hus, bygga och gå all-in i olika projekt. Vi försöker också hitta en lösning för hans andra stora intresse, att meka & smeka bilar.

Jag utvecklade ett matintresse under husbilslivet, nu har jag ett ordentligt kök och här finns i inga begränsningar för matlagning och bakning. Dessutom har jag återupptagit mitt intresse för trädgård och odling.

Friheten finns kvar

Friheten är otroligt viktig för oss. Friheten att ta nya beslut. Det behovet finns kvar. Vi renoverar och anlägger vår trädgård med det i åtanke. Vår tomt ska vara så underhållsfri som möjligt utan att vara kal och tråkig. Våra vardagsutgifter är fortfarande låga så vi har samma ekonomiska frihet som tidigare. Att bo i vårt hus har inte på något sätt försämrat vår frihet, snarare tvärtom faktiskt. Jag känner mig friare än nånsin!

Livet rullar

Bara för att vi trivdes med husbilslivet så behöver vi inte sakna det. Inte heller behöver det fortgå i all evighet. Livet rullar med olika stadier, olika behov och olika livsstilar. I alla fall är vårt liv sådant. Vi gillar att prova nytt. Just nu är det väldigt nytt för oss att bo i Portugal. Att vara skrivna här med allt vad det innebär. Massor att upptäcka, lära och insupa.

Fler inlägg i ämnet

6 svar till ”Saknar ni husbilen?”

 1. Profilbild för Peter & suss
  Peter & suss

  Varje tid har sina beslut, alla beslut är rätta beslut, när då dom tars.
  Inga beslut kan ångrars bara ändras.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det! Och vi tar ju nya beslut hela tiden, just nu av lite mindre omvälvande saker, men det ska bestämmas något varje dag 😀

 2. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Allt kan bli ”vardag” havsutsikt m.m camping är tjusningen när vardagen med odling och gräsklipparen är för påtaglig och gör inte din hobby till ditt vardagliga arbete då har du ingen hobby ????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Förstår vad du menar, men faktum är att jag jobbar med en av mina tidigare hobbies. Eftersom jag är en passionerad person är det ganska naturligt att jag går all-in i det jag gillar. Går ju skaffa sig andra hobbies om en hobby blivit vardag tänker jag.

 3. Profilbild för Lisa

  Förstår precis ert resonemang – var sak har sin tid. Så häftigt att man kan tänka nytt och ta en ny riktning när man är klar med något. Ha det fint! Lisa

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Lisa, ja så är det. Du med!

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.