sex på lördagar

Sex på lördagar (v4)

Dags igen för ett inlägg med fokus på trädgården, enligt Six On Saturdays kommer här sex saker om trädgården just nu.

1. Sållar jord

Det jag mest sysslar med just nu är att sålla jord. Alla byggda (en kvar att bygga) bäddar är fyllda med gödsel och översta lagret, typ 15 cm lägger jag sållad kompost så jag inte får med stora klumpar av obrunnet material där.

Dessutom lägger jag sållad jord överst i de gamla bäddarna i förberedelse för nästa sådd / utplantering. Problemet är dock att det växer något i de flesta bäddar så det blir en sväng med mer sållning igen när pågående odling är skördad.

Just den här bädden fixade Å & K på arbetslägret, men jag har fortsatt med andra lådor.

2. En tjuv i bäddarna

Bidde bara två plantor av kikärtorna och 8 av bondbönorna! Jag direktsådde fröna och de är borta, troligen har en tjuv ätit upp fröna! De grodde aldrig och jag hittar dem inte ens i jorden. Tänkte de kanske ruttnat, men när det har hänt med andra frön så har jag allltid hittat dem geggiga där i jorden. Nästa år blir det att förså istället.

Närbild på bondbönans planta

3. Narcissen blommar

Det är en fantastisk variant av narciss vi har i trädgården. Alla blommorna på bilden är på en blomstängel. Blommorna är små, kanske 3cm i diameter och de har kommit upp trots att vi använt ytan för byggmaterial och massor av blandad betong har hamnat på marken. Men det verkar inte bekomma den och jag är så tacksam för det, för just nu är det inte mycket som blommar i vår trädgård.

4. Bina gillar rosmarinblommorna

Finns en annan blomning just nu och det är rosmarinsbusken som jag misshandlade mitt i torra sommaren då jag beskar den kraftigt då. Men den verkar må bra och jag är väldigt tacksam att bina har något att hämta nektar från nu när vi grusbelagt så mycket och inte hunnit plantera mer än ett fåtal nya växter åt dem.

rosmarin
Tyvärr ingen skärpa på biet..

5. Skydd mot kålfjäril

IKEAs ”Lina”-gardin är utmärkt för att ha över sålådorna med kål. Förra året så hade jag gjort så att en gardinlängd täckte en halv sålåda. Men i veckan gjorde jag om lite med VPR-rören så en gardin nu räcker till en hel upphöjd bädd. Flyttade även tillsammans de plantor som varit utspridda i flera lådor när jag lagt ett tjockt lager med sållad kompost överst. I den ena lådan är det dessutom ett lager fiberduk utanpå gardinen för det är ynkliga plantor därunder så de får lite extra skydd mot de kyliga nätterna.

Nu räcker gardinen över hela sålådan.

6. Rosepeppar – ett träd jag ska köpa

I byn finns det massor av träd med klasar av rosépeppar just nu. Redan tidigare hade jag bestämt att det ska bli ett sådant träd på vår äng bakom huset. Det är ett maffigt träd med gula blommor. Och nu när jag vet att det växer i byn så känner jag mig trygg i att det kommer trivas i vårt klimat.

Schinus molle – rosépepparträd

Vill du läsa andra bloggar som skriver om Six On Saturdays så hittar du många som kommenterat med länkar på varje inlägg som The Propagator gör.

Bilden visar min köksträdgård, sedd från huset.

Publicerat:

i:

,

6 svar till ”Sex på lördagar (v4)”

 1. Profilbild för fred
  fred

  What your broad beans are ahead of mine! … Portugal offers great advantages (I will discover it in March…Lisboa)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Its a bit warmer here 🙂 Hope you’ll enjoy. Lisboa, I have made some posts about our visits, you can find them here – hopefully something you can use.

 2. Profilbild för Rosie

  So lovely to see flowers in bloom and insects active.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Glad you enjoy it as much as I am 😀

 3. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Vilket ljus i den översta bilden! Jättefina blombilder och den härliga rosepepparklasen!
  Du är duktig du, som kan planera, så och skörda!
  Lycka till med ditt fortsatta arbete med odlingen! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det är roligt att både fota och odla. Kram

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Fair
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.