månadsutgifter

September månads utgifter

Vi har redovisat våra utgifter månadsvis för maj, juni, juli och augusti. Vi börjar tycka det är tjatigt att göra samma sak och på samma sätt.

Så, nu gör vi på ett annat sätt. Vi berättar istället vad vi upptäckt, vad vi lärt oss och hur det påverkat våra utgifter istället för att specificera kronor.

Vi har kört 211 mil den här månaden, från Alingsås i Sverige till Oostkapelle i södra Nederländerna. Vi passade på att tanka diesel och LPG-gasol i Tyskland där det är billigast, hittade en bra station alldeles vid gränsen med rätt priser.

Storstäder blir dyrt

Det är ju ingen överraskning egentligen, men det blir väldigt tydligt nu. Vi betalade nästan 400,-/natt i Köpenhamn. Vi köpte i princip inget alls, bara varsitt glas vin och lite jordnötter. Spenderade pengarna på att bo. Kylskåpet var fyllt i Sverige så vi hade mat tack och lov.

Amsterdam var också dyrt, där valde vi att bo på CityCamp som kostade 20€ per natt nu i lågsäsong, men vi åt inne i Amsterdam en del. En middag bestående av pannkakor, en frukost med varsin bagel, ett glas vin till mellanmål och pommes ett annat mellanmål – 1000,- kostade det allt som allt! Inte billigt. Men gott.

Amsterdam Amsterdam

Broavgifter & besiktning

När vi drar på oss kostnader för broavgifter och besiktning samma månad blir ju ökningen ganska stor procentuellt. Det blev en ökning med nästan 15% bara på grund av det.

Mat & restaurang

Vi har lyckats sänka våra matkostnader! Något vi faktiskt jobbat aktivt med. Så det känns jättekul! Och då har vi ju ännu inte kommit till de länderna som har billig frukt och grönt. Vi har ätit och druckit ute lite mer än vanligt, ett glas vin här, en kaffe där, och så hej-då-middagen innan vi åkte från Sverige samt njutningsmåltiderna i Amsterdam. Så totalt med mat och restaurang så blev det ganska mycket i september, men även om vi inte ätit ute så hade matkostnaderna varit mycket lägre än tidigare!

Inga nöjen och mindre extra gött

Vi har inte haft några andra nöjen den här månaden. Jo, vi betalade €3 var för att gå ut på en strand i St Peter Ording. Dessutom finns det bra mycket finare stränder, som inte kostar något.. Sicket nöje 😀 Men vad vi har haft det bra. Vi har strosat och cyklat. Upptäckt och upplevt.

Visst har våra kafé och restaurangbesök varit härliga nöjen! Vi köpte lite billigt gott på Citti Flenburg, det har räckt länge så det har inte blivit så mycket mer av chips, vin och annat gött än det vi redan har i bilen. Och det räcker lite till.

Ja, det blev lite utgifter i september också och det lär bli det i oktober med. Hoppas du tycker det var roligt att läsa fast jag la upp det på ett annat sätt denna månaden. Hur vi gör framöver får vi se 🙂 Berätta gärna vad du vill veta!

/Anna

Publicerat:

i:

10 svar till ”September månads utgifter”

 1. Profilbild för Kors och Tvärs

  Det är alltid intressant att läsa hur andra husbilister gör och tänker, man lär sig nåt av varandra. Men det jag undrar lite över är när du skriver att ni sänkt era matkostnader. Hur då? Har ni ätit mera sallader? Har ni bara druckit vin istället? Eller har ni inte ätit alls :p Eller är det så att livsmedelspriserna ändå är billigare än i Sverige, trots så svag krona?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Helt klart en relevant fråga! Vi har ändrat vad vi äter lite. Vi äter frukost, mellanmål och middag. Har tagit bort lunchen och ersatt den med sen frukost och mellanmål och tidigare middag. Mer vin har det blivit, men det ligger inte på matkontot 🙂

 2. Profilbild för Christel

  Väldigt bra att läsa om era tankar kring utgifterna tycker jag, det är intressantare än kronor och ören. Det är ett viktigt ämne och känns lite tabu att prata pengar, kanske beror det på att många husbilsägare har obegränsat med pengar? Inte vet jag, men för oss och säkert många andra betyder det allt, att kunna vara ute och köra och kunna klara sig på de pengar som finns. Tack för att ni tar upp detta!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Med vår transparens kring allt hoppas vi bygga kunskapen kring den här livsstilen. Och eftersom vi arbetar samtidigt så finns ju en inkomst, men det är ju på minskade utgifter vi vinner vår frihet. Tack för din kommentar!

 3. Profilbild för Charlotte

  Jag tänker också mycket på den svaga kronan. och Danmark som du berättade om tidigare. 1,5o kr! Tänk så mycket vi är beroende av hur vår valuta värderas. Ibland undrar jag vad som hade hänt om vi hade sagt ja till euro.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag svaga kronan påverkar så klart prisupplevelserna. Jag tycker alla länder ska ha gemensam valuta och gemensamt språk. Snacka om gränsöverskridande 🙂

 4. Profilbild för Alexandra

  Intressant! Min erfarenhet av att campa är att det blir typ alltid dyrare än vad jag hade tänkt mig… men såklart är det skillnad när man bara är på semester några veckor och kan låta sig spendera lite mer jämfört när man som ni, bor permanent. Då måste man ju tänka lite mer på var pengarna går.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är nog lite annorlunda då det inte är semester för oss. Men samtidigt så tillåter vi ju oss att spendera mer pengar i vissa sammanhang. Som i Amsterdam. Eftersom vi vill leva ett liv utan behov av semester så blir det ju ”semester-utgifter” varje månad 🙂

 5. Profilbild för Rolle o Carina

  Visst kostar det att ligga på topp ibland! 🙂

  Ha det gott…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Eller hur 🙂

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
32°C / 14°C
36°C / 18°C
38°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.