Sex på lördagar (v2)

Få inte hicka nu, detta handlar inte om sex. Det är en engelsk bloggare som har ett tema som heter Six on Saturdays, som handlar om att en ska berätta om sex saker från trädgården, på lördagar.

Jag kommer inte göra detta varje lördag. Men nån gång då och då tycker jag det kan vara roligt att fokusera på trädgården och berätta om sex saker som händer där. Blir ju lite som kategorin ”5 snabba” men med trädgårdsfokus.

1. Apelsinskörd

En av mina gamla drömmar har nu gått i uppfyllelse. Att kunna skörda mina egna apelsiner. De är så goda, inga kärnor och de blir sötare för varje dag! Det ger verkligen mersmak, vill ha ett par apelsinträd till! Njuter av att äta dess klyftor ur en frukt direkt från trädet eller pressa till en underbar juice.

egna apelsiner
Eget apelsinträd!

2. Beskärning av olivträd

I samband med skörd av oliver så brukar träden beskäras. Fast det ska absolut inte ske en regnig dag! Våra olivträd har nog beskurits väl av tidigare ägare förr, men de sista åren har de nog inte gjort det. Så jag går lös på grenarna, tar bort alla grenar som växer in i kronan och de som korsar en annan. Grenarna som växer rakt upp tar jag också bort, för de kommer ju krocka med grenarna ovanför så småningom.

3. Spetskålen växer dåligt

Både i våras och somras hade jag massor av spetskål. Men nu på vintern vill de inte alls. Jag tror jag tryckte ner fröna för sent (i för kallt klimat på balkongen) och planterade ut för små plantor. Även om vi har en mild vinter så här långt är nätterna kalla och det knäcker nog de där småttingarna. Dessutom är det någon annan som äter på plantorna, trots äggskal och fjärilsnät så är det gnaget på bladen. Savoykålen (översta bilden) och broccolin verkar klara sig bättre.

Den största av mina spetskålsplantor, som nu är uppäten av nån annan ;(

4. Trodde jag hade dill

Jag var helt övertygad om att jag hade planterat dill i september. Men det visade sig vara morot… När jag förra helgen skulle gå ut och hämta dill till langos jag gjort så tyckte jag den inte såg ut som den brukar. Och när jag smakade på den visade det sig vara morötter. Jaha, så kan det gå. Gick direkt in och hämtade de sista dillfröna jag hade och planterade dem!

Trodde det var dill där till vänster.. men så är det inte!

5. Ogräsbekämpning

Vi har mycket grusbeläggning i vår trädgård för att vi vill den ska vara lättskött. Fokus vill jag lägga på odlingarna. Dessutom vill vi resa igen så småningom och då hoppas vi den klarar sig längre utan omvårdnad. Men visst ogräs kommer upp genom fiberduken och lagret med grus.

Jag köpte en elektrisk brännare för att på ett ekologiskt sätt bränna bort ogräset. Men den drar väldigt mycket ström och den är dessutom otroligt tidsödande att använda. En annan nackdel är att jag måste bränna länge för att nå ner i rötterna på växten och då bränner jag sönder fiberduken.

Sen kom jag på att ättika ju är en annan väg att gå. Och väldigt mycket bättre! Här köper jag 5-liters dunkar med 12% ättika för inläggningar av olika slag. Nu har jag köpt några dunkar till (handlar den här ättikan online på Planeta Huerto) och börjat bespruta grusgångarna och det funkar utomordentligt!

6. Zucchini i januari

Den första oktober tryckte jag ner två zucchini frön. Jag hade plats och tänkte det kan ju bara gå åt fanders eller bli någon frukt. Alltid kul att prova. Tack vare soliga och varma dagar så har jag kunnat skörda tre frukter. Men nu har frosten kommit ett par nätter och knäckt plantorna. Men det var kul så länge det varade.

En större och en lite mindre, tog in dem innan en frostnatt.

Vill du läsa andra bloggar som skriver om Six On Saturdays så hittar du många som kommenterat med länkar på varje inlägg som The Propagator gör.

Publicerat:

i:

6 svar till ”Sex på lördagar (v2)”

 1. Profilbild för Cathinka

  Bra tips med ättikan. Sprutar du på med spritflaska eller är det större mängder som krävs?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det går med vanlig sprutflaska, men om det är ett större område så underlättar det med en större spruta.

 2. Profilbild för Rosie

  Enjoy those oranges they do look and sound delicious.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Thank you, I really do!

 3. Profilbild för Noelle

  It was fun reading the translation which added a certain Je ne sais quoi. We don’t often have the luck to see oranges. I think you may be the first.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Yes, the translation from Google is not the best all times. Hope you anyway could get a sense of what I wrote. Welcome here!

Vädret

Ourique, PT
21°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.