Våra svenska pass går ut i år och eftersom vi inte åker till Sverige detta året behöver vi fixa nya pass här i Portugal. Roger fick sitt nya i veckan!

På den svenska ambassaden i Lissabon har de samma typ av maskin som används hos polisen i Sverige när de gör pass. Så här skaffade Roger sitt nya pass

  1. Bokade tid online (på migrationsverkets webbplats). Finns en kalender där en kan välja bland lediga tider.
  2. Skrev ut och fyllde i dokumentet ”Uppgifter för prövning av svenskt medborgarskap”.
  3. Åkte till Lissabons ambassad, finns parkering i skugga söder om lilla parken som ligger söder om ambassaden. Ingen idé att vara i god tid, de släppte inte in Roger förrän exakt på utsatt tid.
  4. Lämnade sitt gamla pass, det ifyllda dokumentet (punkt 2), stjärnpappret och betalade €158,-. Fingeravtryck samt bild togs. Med kvittot i handen lämnade han ambassaden efter ca. 10 minuter.
  5. Två veckor senare fick Roger mejl från svenska polisen (som gjort passet). De berättade att passet var klart och fanns att hämta på ambassaden i Lissabon. Men vi hade hört att det går att få passet levererat till svenska konsulatet i Tavira istället så det bad Roger om.
  6. Det tog ca 1,5 vecka – sen kom beskedet att passet låg i Tavira.
  7. Vi åkte till Tavira och gick in på konsulatet, som ligger i centrum, med det gamla passet och kvittot från ambassaden i handen. Byttes mot det nya passet, samt betalade €20,- för leveransen från Lissabon.

Mitt pass gäller ett par månader till, men i höst jag ska gå igenom ovan process också.

För oss är passet vår enda identitetshandling i Portugal då svenska körkortet inte kan användas som ID-kort här. Därför är det viktigt att ha ett aktuellt pass även om vi inte reser just nu.