trädgårdsdesign

Projekt: Layout för trädgården

Eftersom jag vill ha in fler träd, buskar samt färg i vår trädgård så har jag tagit hjälp av en trädgårdsdesigner för att använda rätt växter på rätt plats.

Att hitta en trädgårdsdesigner som ville hjälpa mig var inte det lättaste. Har haft kontakt med fyra stycken. En som bara sköt upp besöket hela tiden och till slut inte hörde av sig (nej, det var inte en portugis). En annan som kom och gick igenom uppdraget och trädgården men sen hörde av sig och sa att han inte hinner på grund av personliga omständligheter. Det var synd för jag hade gärna handlat av honom då han är en portugis som bott i det här området i många år. En annan erbjöd sig att göra allt digitalt då hon befinner sig längre upp i landet, men jag ville ha någon var här fysiskt. Till slut hittade jag Marilyn och efter ett första besök på ca 2 timmar så beställde jag hennes VIP tjänst.

Det första besöket

För att spåna om vilket behov jag har samt för att få en känsla om hon är rätt person eller inte så erbjuder hon ett första besök på 2 timmar där vi gjorde en tur runt trädgården. Hon namngav plantor samt pratade om skötsel. Jag berättade hur jag tänkte mig layouten och hon noterade. Hon analyserade jorden, förutsättningar och vädersträck. Jag bjöd på fika och vi pratade då mest om våra olika värderingar, vilka överensstämde väl och jag trivdes i hennes sällskap.

We create corners of paradise, for people who care about their surroundings, the planet, and their purse!

Slogan från hennes hemsida

Så även om hon mestadels arbetar i Algarve var hon intresserad av att hjälpa mig och jag fick förtroende för hennes kompetens.

Cecilie Brunner klätterros. Bild: Wikipedia

Offert

Veckan efter dök hennes förslag och offert upp i mejl. Hon gav mig även exempel på hur hennes layout-arbete levereras och jag kände att det var exakt vad jag eftersökte. Hon erbjöd också som en option att hon gör hela arbetet i trädgården, men det vill jag göra själv så det är inte aktuellt.

Vad jag behöver är någon som kan tala om vilka plantor jag kan ha, som kräver minimalt med vatten, och vilka olika träd och buskar som trivs här i vårt klimat med stora variationer på temperaturen under dygnet, heta somrar och kalla (frost inte ovanligt på natten) vintrar. Helst vill jag använda så mycket inhemska sorter som möjligt, plantor som älskar klimatet i vår trädgård! Men vill även prova sånt som kanske inte stortrivs, men som skulle bli en rolig utmaning för mig.

Dessutom vill jag ha hjälp med planering och. layout för var träden ska planteras, var jag ska ha ett fast bord och kompost etc.

Marilyn föreslog sin VIP-tjänst. Mest för att det inte ska bli en massa tid och pengar i resor, då hon utgår från Lagos i Algarve. VIP-tjänsten innebär att hon först gör research av lämpliga växter för våra förutsättningar, sen hänger här med mig en hel dag och gör layoutarbetet här på plats, med mig som bollplank. Sen efterföljande korrigerande och slutförande arbete innan leverans. Det tyckte jag lät utmärkt så jag beställde det.

Kärleksträd. Bild: Kousvet – Eget arbete, CC BY-SA 3.0

VIP-dagen

För två veckor sen var Marilyn från Waterwise Gardens här hela dagen. Hon skissade, måttade, gick runt och funderade. Frågade, visade och inspirerade mig. Vi pratade om plantor, om sittplatser och om rum i trädgården. Vi pratade mycket, det var lätt att fatta tycke för henne, hon är väldigt karismatisk.

Hon la ganska mycket tid på köksträdgården, vilket var lite onödigt men jag hade nog inte varit så tydlig med att det var minst viktigt.

Dessutom hade hon ganska bestämda åsikter om att vi skulle behöva ta bort ett antal träd i köksträdgården, men jag är inte överens med henne där. Inte i dagsläget i alla fall. Vi får se vad vi gör längre fram.

Porto
Blåregn i Porto

Leverans

I tisdags fick jag skisserna. En på ängen där vi ska plantera träd och en på framsidan av huset, med köksträdgården och själva trädgården. Samt en förteckning av träd och plantor, hur stora de är och var de skulle passa i trädgården.

Nu är mitt jobb att gå igenom alla plantor och träd för att bestämma vilka jag vill ha var. Beställa allt med leverans i vinter när regnen kommit i gång och sen plantera!

Exempel på träd jag vill ha: jakaranda, mandelträd, ett till carob, kärleksträd, peppar träd, mullbär. Sen vill jag även ha lite spaljéer med blåregn, vindruvor, passionsfrukt och rosor. Det saknas färg i vår trädgård, det ska vi förhoppningsvis få ändring på!

Kostnader

Första besöket €150,-
VIP-tjänsten €850,- + VAT

Publicerat:

i:

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
Växlande molnighet
07:0118:27 WET
SönMånTisOnsTor
16°C / 9°C
16°C / 4°C
16°C / 3°C
18°C / 9°C
14°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.