En superskön fredag

Numera är de flesta dagar i mitt liv sköna, men vissa är så klart mindre bra och andra bättre. Precis som livet ska vara. I fredags var det en riktigt skön dag!

Nu väntar du dig kanske att jag ska berätta om nåt utflyktsmål eller besök av vänner eller dylikt. Men faktum är att dagen inte hade några nya ingredienser egentligen.

Vaknade vid 7, som jag oftast gör. Försökte somna om men det gick inte. Lämnade Roger sovandes och gick ut i köksträdgården. Tog på mig arbetshandskarna och gick loss med spade och räfsa. Rensade bort ytterligare 6-8 kvm av gulnade växter.

Rensning pågår

Det var 15 grader i skuggan när jag gick ut, men i solen är det varmt. Så när jag kände mig nöjd med resultatet gick jag till norrsidan av huset och duschade med trädgårdsslangen. Naken stod jag där och njöt av de svala vattnet mot min varma hud, samtidigt som jag gladdes åt utsikten över fälten.

Virade en skön handduk om mig och lät solen torka huden. När jag kom in var frukosten färdig, egen musli i naturell soja yoghurt, egna glutenfria havrefrallor med majonnäs och egen odlad gurka. Och en mugg med te.

Sen blev det en kort cykeltur till juntan där jag hämtade papper som jag bett dem skriva ut. 10 utskrifter, som jag betalade €2,- för.  

När jag kom hem igen jobbade jag samt pluggade portugisiska resten av förmiddagen. Har börjat skriva verbböjningar och glosor i ett block istället för att bara arbeta i den digitala appen Anki. Känns som jag lär mig bättre genom att skriva.

Verbböjningar

Precis innan lunch kom Fernando förbi, tillsammans med sina söner. Vi fick bra svar på några frågor vi hade och vi beställde ytterligare ett jobb av dem.

Lunchen bestod av sista omgången rester från en glutenfri lasagne jag gjorde häromdagen. Hade hittat lasagneplattor i en butik i Algarve tidigare och dessutom ville jag prova torkad sojafärs. som jag kan köpa i vår lokala Pingo Doce. Det funkade jättebra och var väldigt gott, fast jag saknar verkligen Anamma färsen. Vi åt lasagnen med pizzasallad av egen spetskål på balkongen.

När ugnen ändå var varm så slängde jag ihop smet till en ugnspannkaka, som gräddades under tiden vi åt lunch. Den delade jag sedan upp i bitar och slängde in i frysen. En perfekt snabblunch eller kvällsmat.

Sen stod jag i köket ett par timmar. Skållade 2 kg plommon och kokade plommonmarmelad med smak av rosépeppar, tack Chatrine för förslaget, väldigt gott! När de steriliserade burkarna var fyllda och upp och ner vända så tog jag tag i disken som vuxit till ett stort berg.

Innan jag lämnade köket slängde jag ihop en eftermiddagsfika bestående av banoffeepaj i glas. Varvade glutenfria digistivekex med banan, grädde och kondenserad mjölk. Hade köpt fel burk så det var inte kola, utan den sötsliskiga kondenserade mjölken fick duga (hade inte tid och lust att koka burken till kola). Avslutade med en klick av den nykokta marmeladen.

Banoffeepaj i glas

I skuggan av eukalyptusträden på vår nylagda betongplatta satt vi och njöt av fikan, ljuset, utsikten, lugnet, vinden, sällskapet och tillvaron i allmänhet. Sen satte vi på musik och lät den komma ut genom ett öppet fönster så vi istället fylldes av rytmer, vackra texter och ljuvliga sångröster. Satt där och sippade på isvatten från vår fantastiska kyl/frys tills det var dags att göra kvällsmaten.

Roger gick in och gjorde äggmackor (grannens ägg). Jag hämtade dill och gräslök i köksträdgården som vi la på. Gräslök är godast men jag hade lite dill som jag ville prova. Innan vi igen slog oss ner i de sköna stolarna i skuggan så vattnade jag och tittade till alla plantor. Nattade dem 🙂

Äggmackor med dill

När vi ätit upp var det dags att gå in och ta kväll. Tog hand om resten av disken innan jag duschade och slängde mig i soffan för att avsluta denna ljuvliga och enkla dag med en romantisk film.

Tacksam över alla dagar, men särskilt såna här dagar!

Publicerat:

i:

2 svar till ”En superskön fredag”

  1. Profilbild för Susanne w
    Susanne w

    Låter helt fantastiskt. Vi längtar ner nu och börjar vår bilresa 24/9 då ska vi börja vår renovering, så kul att ha följt er, verklig inspiration. ????Sus&Anders

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Härligt! Hoppas ni tar en kaffepaus hos oss på vägen ner 🙂

Vädret

Ourique, PT
24°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 15°C
35°C / 16°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.