Juntan är byns administrativa kontor. Typ. Vi är lyckliga som har en junta, det har inte alla små byar.

Vad är en Junta?

Junta de freguesia heter det och är en kommunal enhet ute i byarna och städerna. Kommunhuset ligger i huvudorten men tack vare Juntan har innevånarna närhet till kommunens administration.

Eftersom det är mycket kvar för oss att lära så är det här inte ett fullständigt inlägg med allt vad en Junta bjuder på. Men vi har redan nyttjat vår ett antal gånger och det känns fantastiskt att ha ett ställe där vi kan göra det mesta.

Skriva ut och kopiera dokument

Här finns inte digital signering, så alla avtal (ex. el och vatten) måste skrivas under på papper. Vi får avtalen mailade till oss, vi skriver ut dem hos Juntan och signerar. Sedan scannar vi med en scannerapp och skickar tillbaka. Vi betalar € 0,20 per sida för utskrifter.

Här på vår Junta kan vi ta ut pengar, fixa postärenden och allt annat möjligt. Just nu pågår fix med trottoaren utanför.

Postkontor

Eftersom vi inte har någon brevlåda så hamnar all vår post på Juntan. De förra ägarna hade satt upp en brevlåda men det hamnade aldrig någon post i den ändå så de tog ner den. Vi ska försöka få till en rutin att besöka juntan en gång per vecka för att se om det kommit någon post.

Service till byn

På Juntan får vi all möjlig hjälp. Jag skickar ett mejl på engelska och frågar om de kan hjälpa till. Till exempel information om hur vi beställer tömning av vår septiktank. Får ofta svar på både portugisiska och engelska, älskar hur de vill hjälpa till att lära oss språket!

Den personen som varit där varje gång vi kommit dit är otroligt hjälpsam, glad och hon kan lite engelska och vill gärna träna på den med oss. Precis som vi vill träna på portugisiskan. Så det blir lite blandat, men mest engelska än så länge.

Så juntan fyller även funktionen att välkomna oss, hjälpa oss komma till rätta med vad vi kan tänkas behöva hjälp med. Älskar vår junta och de som arbetar där är så vänliga!