juntan

Juntan i vår by

Juntan är byns administrativa kontor. Typ. Vi är lyckliga som har en junta, det har inte alla små byar.

Vad är en Junta?

Junta de freguesia heter det och är en kommunal enhet ute i byarna och städerna. Kommunhuset ligger i huvudorten men tack vare Juntan har innevånarna närhet till kommunens administration.

Eftersom det är mycket kvar för oss att lära så är det här inte ett fullständigt inlägg med allt vad en Junta bjuder på. Men vi har redan nyttjat vår ett antal gånger och det känns fantastiskt att ha ett ställe där vi kan göra det mesta.

Skriva ut och kopiera dokument

Här finns inte digital signering, så alla avtal (ex. el och vatten) måste skrivas under på papper. Vi får avtalen mailade till oss, vi skriver ut dem hos Juntan och signerar. Sedan scannar vi med en scannerapp och skickar tillbaka. Vi betalar € 0,20 per sida för utskrifter.

Här på vår Junta kan vi ta ut pengar, fixa postärenden och allt annat möjligt. Just nu pågår fix med trottoaren utanför.

Postkontor

Eftersom vi inte har någon brevlåda så hamnar all vår post på Juntan. De förra ägarna hade satt upp en brevlåda men det hamnade aldrig någon post i den ändå så de tog ner den. Vi ska försöka få till en rutin att besöka juntan en gång per vecka för att se om det kommit någon post.

Service till byn

På Juntan får vi all möjlig hjälp. Jag skickar ett mejl på engelska och frågar om de kan hjälpa till. Till exempel information om hur vi beställer tömning av vår septiktank. Får ofta svar på både portugisiska och engelska, älskar hur de vill hjälpa till att lära oss språket!

Den personen som varit där varje gång vi kommit dit är otroligt hjälpsam, glad och hon kan lite engelska och vill gärna träna på den med oss. Precis som vi vill träna på portugisiskan. Så det blir lite blandat, men mest engelska än så länge.

Så juntan fyller även funktionen att välkomna oss, hjälpa oss komma till rätta med vad vi kan tänkas behöva hjälp med. Älskar vår junta och de som arbetar där är så vänliga!

Publicerat:

i:

10 svar till ”Juntan i vår by”

 1. Profilbild för Lena Karlsson
  Lena Karlsson

  Vilken fin service på Juntan ni kan få där. Underbart!

  Hälsningar Lena K

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är fantastiskt!

 2. Profilbild för Rolle o Carina

  Ojdå,trodde det var nån syjunta ni hamnat in i 🙂
  Visst är det ett bättre ställe 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, vår junta är kanon, men gissar en syjunta kan vara det också.

 3. Profilbild för Malin
  Malin

  Hej och tack för en fantastisk blogg. Jag har följt er under drygt ett år men inte kommenterat förut.
  Så roligt att läsa när det är kallt här hemma. Brukar säga till min man att -Nu åker jag till Portugal en sväng ????
  Har även visat min portugisiska kollega (tandläkare) så hon är också intresserad. Bra att få lite mer förklaring ibland kring saker ni skriver om av någon som har rötterna där.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Malin! Vad roligt att du nu sa hej 🙂 Vad kul att ha en portugisiskt kollega!

 4. Profilbild för Urmas Lepp
  Urmas Lepp

  Kul att veta är att ordet ”junta” ju faktiskt är det samma som används i det svenska ”syjunta” och det betyder helt enkelt att samlas. (Se juntar) Hos ”juntan” samlas allt som berör byn. Ni har väl även fått ett ”Comprovante de Residençia” där? Alltså ett intyg på att ni bor där ni bor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul kunskap, tack! Vi bor ju inte här än. Är fortfarande skrivna i Sverige

 5. Profilbild för Urmas Lepp
  Urmas Lepp

  Till mitt Junta de Frequesia går jag varje år för att få mitt levnadsintyg stämplat och även för att betala hundskatten.

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
32°C / 14°C
36°C / 18°C
38°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.