Nej, vi använder Ingen fuktspärr

Vi har fått frågan om vi använder fuktspärr i badrummet när vi nu gör om det från början. Och svaret är nej.

Först och främst: Varför används fuktspärr? Jo för att hålla fukten borta, då fukten orsakar mögel men kanske främsta problemet är röta på byggmaterialet.

Klimat & standard

Först och främst kan vi inte jämföra svensk byggstandard med portugisisk. Klimatet skiljer sig och därmed också byggmaterial samt byggsätt.

Vi frågade också vår byggare som vi har stort förtroende för och han sa att det inte behövdes någon fuktspärr i vårt badrum.

Byggmaterial

Hade vi haft ett trähus med isolering i väggarna hade vi självfallet använt en fuktspärr för att skydda byggmaterialet från röta. Men vårt hus är byggt i tegel. Tegelblocken är murade och sedan är allt putsat, med betong. Allt material är med andra ord sådant som andas.

I en vägg har det kommit ut frigolit när vi borrat, så vi tror att den kan vara isolerad med frigolit mellan två väggar av tegel.

Huset byggdes 2006 och det var inte någon fuktspärr under kaklet vi tagit ner och inte heller några som helst fuktskador.

Duschplatta

Golvet i duschen är en duschplatta som sluttar ner mot golvbrunnen, den ska ligga ovanpå på våra klinkers. Det minimerar ytterligare riskerna för fuktproblem. Dessutom är det snyggare än den duschkabin som stod där förut.

Vår duschplatta, bild från Leroy Merlin

Ventilation

Vi har satt in en fläkt i badrummet för att hjälpa till att föra ut vattenånga efter dusch till exempel. Ventilationen som fanns tidigare var springor under dörrar samt fönster utan drevning. Nu är det ventilation i varje rum.

Värme

Med element i badrummet (och alla andra rum) kommer fukt förhoppningsvis elimineras.

Så nu vet du varför vi inte har använt fuktspärr. Det tog emot för oss först, det är så lätt att bara göra det vi är vana vid. Men det är andra förutsättningar här och i vårt hus.

Vi tänker att en fuktspärr kanske rent av hade varit skadligt, eftersom väggarna då inte kan andas fullt ut. Men det vet vi inte, det är bara en tanke.

Publicerat:

i:

4 svar till ”Nej, vi använder Ingen fuktspärr”

 1. Profilbild för Lena karlsson
  Lena karlsson

  Åh så snyggt golvet blev! Tycker det ör så kul att följa er renovering o annat som ni lägger ut.

  Önskar er en bra vecka!

  Hälsningar Lena K

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Vad roligt du följer med!

 2. Profilbild för Mona
  Mona

  Ni har mycket nytt att förhålla er till. Mycket att hitta er väg genom.

  Och det är en intressant tanke att en fuktspärr kanske rent av är skadligt, eftersom väggarna då inte kan andas fullt ut. Dvs att andningen inte funkar och då blir det fuktskador… Och fortsätter man tänka den tanken längre och alla våra sjuka hus…. alla allergier…. Allt är inte svart eller vitt.

  Och självklart är det olika hur huset är byggt och var det är beläget.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är intressant och vi har inget vetskap att luta oss mot men väl portugisernas erfarenheter 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Fair
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.