vårt hus i portugal

Planering för projekt i höst & vinter

Än så länge är det högsommar här i Portugal. Vi har använt slöa dagar i värmen till att planera för vilka projekt som har högsta prioritering innan regnen kommer.

Vintern här innebär regn, något vi inte sett på länge. Det innebär att växter och ogräs tar fart och att nyplanteringar är lämpligt.

Innan regnen kommer

Eftersom vi tvättat och gjort alla förberedelser klara så vill vi även få klart målningen på verandan på framsidan av huset. Vi har högtryckstvättat, bankat bort lös puts och putsat om. Nästa steg är att lägga på texturen och sen måla. Det har högsta prioritet i vårt arbete med huset just nu så inte kommande regn smutsar ner och tränger in.

Nästa sak som vi vill få klart innan regnen kommer är vattenuppsamlingen. Arbetet har kommit en bra bit. Nästa steg är att göra en grund för varje enskild tank, sen montera ihop dem och koppla till hängrännorna. Sen ska allt byggas in med tak och väggar.

Vinterarbete

Ingen vet ju hur vintern det blir. Det kan bli kallt med massor av regn eller så kan bli väldigt varmt och skönt, och allt däremellan. Därför är nedan lista inte helt spikad och inte heller är punkterna i någon inbördes ordning.

I sommar använder vi trädgårdsslangen att svalka oss med, funkar fint, men till nästa sommar vill vi gärna ha fått klart duschen som vi ska ha på norra verandan.

Planteringen framför huset vill vi anlägga när regnet hjälper till att etablera plantorna.

Muren på norrsidan ska byggas på, putsas och målas. Kan hända vi tar hjälp av Fernando med bygge och putsning. I så fall blir det nog målat innan vintern också. Men om vi väljer att göra grundjobbet själva så är det något som kan pysslas med under vintern, om vädret tillåter.

Muren vid parkeringen är ju klar, men den behöver målas. Om vi inte hinner det innan regnen kommer så kanske vi kan få gjort det under vintern när det är uppehåll i regnandet under nån vecka eller två.

I hönshuset ska vi sätta in en dörr och göra ordning för att kunna förvara cyklar och annat. Arbetet är påbörjat men duvorna bestämde sig för att föda ett par ungar till så nu vill vi inte störa dem därinne. Men så fort vi känner att vi kan rumstera fritt igen så kommer detta prioriteras, så vi får den förvaringen vi saknar.

Fönsterluckorna slipas och målas om efterhand. Det tar en dag ungefär för ett fönster och den dagen behöver det vara bra väder så färgen torkar. Det är fyra luckor kvar så de hoppas vi blir klara under vintern.

Flisa ner allt ris från fällda trän och beskärningar till spån att använda i gångar i köksträdgården.

Det ska byggas fler sålådor. Samtidigt som vi beställer material för väggarna till vattensamlingen så kommer vi beställa det material som behövs för ett antal sålådor till. Samt jord att fylla lådorna med. När lådorna är på plats kan gångarna täckas med flis och sten. Dessutom kommer högarna (kompostmaterial som nu är för torrt för att bli jord) jag skapat i trädgården att läggas i botten av sålådorna så det komposteras.

Den nya betongplattan ska beläggas. Det är något som sköna dagar i vinter kanske kan användas till.

Vi vill ha en uteplats i solen, så kanske vi i vinter börjar arbetet med den också.

När det regnat ett tag och marken är glad och blöt (januari kanske) ska vi plantera ett antal träd på ängen bakom huset.

Som vanligt är detta inga måsten. Listan kan ändras men det är skönt att ha gjort en prioritering för vad som bör vara klart när regnen kanske kommer i alla fall.

Bilden visar hur det ser ut just nu framför huset.

Publicerat:

i:

,

2 svar till ”Planering för projekt i höst & vinter”

  1. Profilbild för Chatrine

    Ett tips om ni inte redan tänkt på det, skapa möjlighet att använda vattnet från utedusch en till vattning. Tänker att den används mest när behov av vattning är störst.
    Vårt BDTvatten kommer att hamna i en bevattningsdamm efter att ha renats i växtbäddar. Då har vi trippel användning av vattnet.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det går ut till fruktträden nu. Men visst vore det optimalt att samla upp det oxå.

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.