Snygg, vacker och fin

Jag tycker inte om att få kommentarer om mitt utseende och jag reagerar alltid när jag hör eller ser någon kommentera en annan persons utseende.

Det spelar ingen roll om kommentaren är positiv. Som t.ex. att säga att någon är vacker, snygg eller fin. Självfallet är kommentaren vänligt menad och ofta kanske det hänvisas till helheten, att ens personlighet är fin t.ex. Men det klingar faktiskt illa hos mig. Varje gång. För de kan trigga igång så mycket destruktivt hos mig och många andra. Ordet utseendehets är säkert inte nytt för någon. Och alla dessa ”komplimanger” och kommentarer om våra utseenden är helt säkert en orsak till det.

Varför kommentera ett utseende?

Genom att kommentera ett utseende visar en att en värderar utseendet. Att en lägger märke till det och att det spelar någon roll. Men det spelar ingen roll. Inte i min värld. Och jag önskar faktiskt att det spelade mindre roll överallt. För vi har det utseendet vi har och vi duger alla som vi är. Oavsett hur vi ser ut och hur vi klär oss.

Många drar gränsen vid att inte kommentera kroppens utseende och det är absolut det viktigaste. Men för mig gäller det kläder också. För jag är fullständigt ointresserad av kläder. Och jag gillar inte alls modeindustrins påverkan på vår jord. Jag förstår inte varför det köps nya kläder när det finns liknande redan i garderoben. Jag förstår inte varför en inte kan ha samma kläder i flera dagar, så länge de är rena. Men det är jag. Och jag förväntar mig självfallet inte att alla resonerar så.

Jag skulle helst inte vilja ha en enda spegel här hemma, men vi har en i badrummet för att Roger ska kunna raka sig. Så den fyller en funktion. Men vi har inga speglar där vi kan kolla hur kläderna sitter på kroppen. Jag vill ha kläder som är hela, rena och sköna. Jag vill inte bedöma mitt eget utseende, vilket blivit spegelns huvudsyfte. Så tyvärr gör jag det i badrummet varje dag.

Bekräftelsen då?

Jag vill också bli bekräftad, som vi alla vill. Men jag söker inte längre bekräftelse genom mitt utseende. Kommentarer som ”vad snygg du är”, ”vad fin du är i håret” eller ”vackra människa” till exempel sätter sig på tvären hos mig. Medans kommentarer som ”du strålar”, ”vilken energi du sprider” eller ”jag blir glad av att se dig” kan verkligen göra hela min dag glad. Såna kommentarer älskar jag, för de bekräftar min person.

I hela mitt liv har jag kämpat med mitt utseende eftersom jag inte dög som jag såg ut. Jag fick som ung höra: ”du har så fint ansikte, sånt slöseri till den kroppen”. I min uppfostran fick jag lära mig hur jag bör klä mig och hur jag bör klippa mitt hår. Jag revolterade redan då. För det har alltid varit viktigt för mig att vara jag. Att göra förändringar och att testa mig fram. När jag var yngre hade jag inte övertygelsen, verktygen eller styrkan att stå emot den allmänna uppfattningen om hur viktigt utseendet är. Idag har jag det.

Jag har hatat min kropp i så många år. Dolt den. Misshandlat den på flera sätt. Idag tar jag hand om den och älskar allt den ger mig. Oavsett hur den ser ut. Den insikten och kärleken kom sent i livet. Kanske för att jag alltid blivit värderad genom kommenterar om mitt utseende. Att min egen syn på mitt utseende inte stämde överens med vad som sades till och om mig.

Jag har inte orden för allt jag i detta inlägg berör, men om du vill läsa mer så rekommenderar jag att följa Stina Wollter i sociala medier och köpa hennes bok ”Kring denna kropp”. Men det finns många fler källor om du googlar lite om utseendehets och kommenterar om utseende.

Bilder på mig

Får titt som tätt ej efterfrågade råd om hur jag kan få fler Instagram följare genom att själv vara med i mina bilder. När vi hade husbil och van så fick jag mejl om att folk ville se bilder på mig i köket när jag lagade maten till ett recept jag delade till exempel. Så bevisligen är det viktigt för många att se personer i bilderna som delas.

Jag vill gärna veta vem som är personen/personerna bakom företag, bloggar och Instagram konton, därför bjuder jag själv på en bild på mig då och då. De bilderna gillas och kommenteras väldigt mycket. Så när jag delar sådana bilder är jag inställd på att få kommentarer om mitt utseende, men jag gillar det inte. Jag följer själv inte konton som visar bilder där det är personer med i varje post. Det är för mig inte intressant alls. Särskilt inte där jag tydligt ser hur personerna poserar för att göra sig snygga, vackra och fina, där personen inte tillför något till vad bilden berättar. Som du kanske märkt är bilder på mig ofta med funny face-miner. Då jag med dem återigen revolterar, nu mot snyggbilder.

Jag arbetar fortfarande med mig själv vad gäller att inte kommentera utseenden. Jag är snabb i käften, så jag hinner inte alltid tänka innan jag öppnar munnen. Så det hoppar grodor ur min mun också. Men det sker allt mer sällan.

Om en vill ha en kommentar om sitt utseende eller ett klädval kan en alltid be om den. Tänker jag.

Det vore roligt att höra dina reflektioner kring det här.

Foto: Cathinka, På vift.

Publicerat:

i:

18 svar till ”Snygg, vacker och fin”

 1. Profilbild för steinar
  steinar

  Anna…jag skulle gärna kommentera o diskutera detta ämnet! men det måste vara i muntliga former.

  Prata kan jag men skriva tar evigheter evigheter…

  Vi har inte träffats men jag tycker ändå att ni känns bekanta, så manga goe klemmer fra meg❣️

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ett komplext ämne, helt klart lättare att prata om än skriva. Tack!

  2. Profilbild för Chatrine

   ”Nä, det går inte att ha tvärrandigt, då ser jag så bred ut.”
   ”Jag tycker inte att det är lämpligt med långt hår på en kvinna över 50”

   Ett par av kommentarerna som fått mig att rygga lite senaste åren. Den senare av en kvinna som väldigt ofta åberopar sin rätt att bete sig och vara den hon vill.

   Det där med normer och utseende är så… inser att jag inte vet vilket ord jag vill använda där.
   Jag gillar när du och andra lyfter de här frågorna. Det är viktigt tycker jag. Så lätt att glömma att det inte bara finns ätbara allergener utan även fysiska och mentala sådana. Tack för det.
   Jag tänker alltid efter när det kommer upp. Jag är en person som tycker om kläder, smink och funderar på mina varför. Med åren har jag placerat in det i någon slags insikt att det för mig är en kreativ grej. Min kropp är min personliga kanvas. Det ger mig aldrig en negativ känsla, att pimpa/pynta kroppen är som att byta gardiner. Jag gillar det vackra.
   Men – och det är ett stort men – det har inte ett dugg med mitt värde som person att göra. Mina kläder eller frisyr definierar inte vem jag är. Jag blir inte en bättre eller sämre människa beroende på om min röv är snygg i ett par byxor eller inte.
   Mitt utseende är utsidan av min kropp, inte jag som person. Mitt utseende är mitt – min person är den du möter. Min person är den jag vill att människor interagerar med.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Mental allergi – underbart, tack! Älskar hur du alltid utmanar mina tankar, sätter ord på mina känslor och ger mig vidare perspektiv!

 2. Profilbild för Susann
  Susann

  Tack för att du tar upp detta ämne! Uppfyller själv inte de utseendekrav man bör möta för att passa in och blir så stärkt varje gång jag läser om fler som reagerar på att man kastar bort sitt liv genom att försöka göra om sig. KRAM!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för pepp Susann. Svårt att få ner alla känslor och argument som strömmar igenom en. Men bättre med lite än inget tänker jag.

  2. Profilbild för Anna-Lena
   Anna-Lena

   Tack för detta! Tycker verkligen inte om att folk kommenterar andras utseende i tafatta försök att vara trevliga. ”Fina du” ”Sötis” ”Snygg frisyr” ”Vackra du”.
   Det värsta är ju att det är mest kvinnor som kommenterar andra kvinnor, sällan eller aldrig en mans uppenbarelse.
   Det allra värsta är ju när det i tid och otid ska kommenteras på barn och ungas sidor. Med tonåring i huset hör man hur de sedan jämför kommentarer och gillningar.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Eller hur! Känns tafatt, tack för det passande ordet. Förstår att det är ledsamt att se och höra barnen och tonåringarna.

 3. Profilbild för Birgitta Strand
  Birgitta Strand

  Önskar att jag kommit så långt i tänkandet om min kropp, men det blir snarare sämre.
  Ska försöka tänka på dina ord varje dag.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad fint om mina ord kan hjälpa dig! Kram

 4. Profilbild för Ulla
  Ulla

  Bra skrivet.Håller med dig om allt.Tack.

 5. Profilbild för Carin
  Carin

  Jag har faktiskt inte tänkt på att det saknas personer på dina fina foton… Du skriver så intressant om ert fantastiska arbete med hus och trädgård. Att se någon stå i köksdören eller i kökslandet hade ”skymt sikten”!
  Du har ju en profilbild på dig och någonstans har du även en bild på dig och Roger.
  Du berättar ju om ert hus och dess förvandling – inte om hur personer växer eller förvandlas!

  Jag hade inte klarat mig utan speglar… Har inte kommit lika långt som du om mitt utseende och känner igen mig i din känsla av att inte duga. Att se fel ut. Att bli bedömd utifrån klädsel. Ha fel figur, dålig hy och hållning.

  Är du lika snabb i käften på främmande språk?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Carin! Det är en utmaning utan speglar, men så befriande. Nej jag är inte lika snabb på främmande språk, det sker bara när jag pratar svenska.

 6. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  Helt underbart att bli äldre och skita i vad andra tycker. Jag duger som jag är och min man älskar mig som jag är. Skönt att vara 68 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härligt! Önskar fler kunna känna som du, oavsett ålder.

 7. Profilbild för Katarina
  Katarina

  Jag har inte ens tänkt på att du/ni inte är med på bild så ofta utan jag uppskattar både bilder och text väldigt mycket 😀 Så tack för en trevlig blogg. Annars håller jag med om att ha kläder flera dagar, kör som med mat luktar och tycker den kan jag ha en dag till. Fast de som har kläder flera gånger som inte luktar på dem innan är ingen höjdare 🙁 I övrigt är jag inte så mycket för det där med utseende heller har typ aldrig sminkat mig och parfym får jag bara huvudvärk. Fördelarna med det är att man sparar pengar som kan användas till annat trevligt istället.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Katarina, din kommentar gör mig mycket glad! Hahah, ja viktigt att bedöma om kläderna är rena så klart. Exakt så, jag sminkar mig inte heller och är allergisk mot starka dofter så parfym använder jag ytterst sällan. Vi duger finfint som vi är!

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.