Jag tycker inte om att få kommentarer om mitt utseende och jag reagerar alltid när jag hör eller ser någon kommentera en annan persons utseende.

Det spelar ingen roll om kommentaren är positiv. Som t.ex. att säga att någon är vacker, snygg eller fin. Självfallet är kommentaren vänligt menad och ofta kanske det hänvisas till helheten, att ens personlighet är fin t.ex. Men det klingar faktiskt illa hos mig. Varje gång. För de kan trigga igång så mycket destruktivt hos mig och många andra. Ordet utseendehets är säkert inte nytt för någon. Och alla dessa ”komplimanger” och kommentarer om våra utseenden är helt säkert en orsak till det.

Varför kommentera ett utseende?

Genom att kommentera ett utseende visar en att en värderar utseendet. Att en lägger märke till det och att det spelar någon roll. Men det spelar ingen roll. Inte i min värld. Och jag önskar faktiskt att det spelade mindre roll överallt. För vi har det utseendet vi har och vi duger alla som vi är. Oavsett hur vi ser ut och hur vi klär oss.

Många drar gränsen vid att inte kommentera kroppens utseende och det är absolut det viktigaste. Men för mig gäller det kläder också. För jag är fullständigt ointresserad av kläder. Och jag gillar inte alls modeindustrins påverkan på vår jord. Jag förstår inte varför det köps nya kläder när det finns liknande redan i garderoben. Jag förstår inte varför en inte kan ha samma kläder i flera dagar, så länge de är rena. Men det är jag. Och jag förväntar mig självfallet inte att alla resonerar så.

Jag skulle helst inte vilja ha en enda spegel här hemma, men vi har en i badrummet för att Roger ska kunna raka sig. Så den fyller en funktion. Men vi har inga speglar där vi kan kolla hur kläderna sitter på kroppen. Jag vill ha kläder som är hela, rena och sköna. Jag vill inte bedöma mitt eget utseende, vilket blivit spegelns huvudsyfte. Så tyvärr gör jag det i badrummet varje dag.

Bekräftelsen då?

Jag vill också bli bekräftad, som vi alla vill. Men jag söker inte längre bekräftelse genom mitt utseende. Kommentarer som ”vad snygg du är”, ”vad fin du är i håret” eller ”vackra människa” till exempel sätter sig på tvären hos mig. Medans kommentarer som ”du strålar”, ”vilken energi du sprider” eller ”jag blir glad av att se dig” kan verkligen göra hela min dag glad. Såna kommentarer älskar jag, för de bekräftar min person.

I hela mitt liv har jag kämpat med mitt utseende eftersom jag inte dög som jag såg ut. Jag fick som ung höra: ”du har så fint ansikte, sånt slöseri till den kroppen”. I min uppfostran fick jag lära mig hur jag bör klä mig och hur jag bör klippa mitt hår. Jag revolterade redan då. För det har alltid varit viktigt för mig att vara jag. Att göra förändringar och att testa mig fram. När jag var yngre hade jag inte övertygelsen, verktygen eller styrkan att stå emot den allmänna uppfattningen om hur viktigt utseendet är. Idag har jag det.

Jag har hatat min kropp i så många år. Dolt den. Misshandlat den på flera sätt. Idag tar jag hand om den och älskar allt den ger mig. Oavsett hur den ser ut. Den insikten och kärleken kom sent i livet. Kanske för att jag alltid blivit värderad genom kommenterar om mitt utseende. Att min egen syn på mitt utseende inte stämde överens med vad som sades till och om mig.

Jag har inte orden för allt jag i detta inlägg berör, men om du vill läsa mer så rekommenderar jag att följa Stina Wollter i sociala medier och köpa hennes bok ”Kring denna kropp”. Men det finns många fler källor om du googlar lite om utseendehets och kommenterar om utseende.

Bilder på mig

Får titt som tätt ej efterfrågade råd om hur jag kan få fler Instagram följare genom att själv vara med i mina bilder. När vi hade husbil och van så fick jag mejl om att folk ville se bilder på mig i köket när jag lagade maten till ett recept jag delade till exempel. Så bevisligen är det viktigt för många att se personer i bilderna som delas.

Jag vill gärna veta vem som är personen/personerna bakom företag, bloggar och Instagram konton, därför bjuder jag själv på en bild på mig då och då. De bilderna gillas och kommenteras väldigt mycket. Så när jag delar sådana bilder är jag inställd på att få kommentarer om mitt utseende, men jag gillar det inte. Jag följer själv inte konton som visar bilder där det är personer med i varje post. Det är för mig inte intressant alls. Särskilt inte där jag tydligt ser hur personerna poserar för att göra sig snygga, vackra och fina, där personen inte tillför något till vad bilden berättar. Som du kanske märkt är bilder på mig ofta med funny face-miner. Då jag med dem återigen revolterar, nu mot snyggbilder.

Jag arbetar fortfarande med mig själv vad gäller att inte kommentera utseenden. Jag är snabb i käften, så jag hinner inte alltid tänka innan jag öppnar munnen. Så det hoppar grodor ur min mun också. Men det sker allt mer sällan.

Om en vill ha en kommentar om sitt utseende eller ett klädval kan en alltid be om den. Tänker jag.

Det vore roligt att höra dina reflektioner kring det här.

Foto: Cathinka, På vift.