I ett tidigare inlägg har vi berättat vilka kostnader en bör räkna med när en ska köpa en fastighet i Portugal. Idag beskriver vi vad vi betalat för vårt hus, inklusive köpeskillingen.

Det är många som hört av sig och frågat vad vi betalat för vårt hus. Idag får ni veta, ville få med kostnaderna runt köpet i samma inlägg.

Fastighetens pris

€ 115 000,- var prislappen för fastigheten. Priset var detsamma när det lades ut för två år sedan (du kan läsa om varför på det här inlägget). En portugisisk husägare sätter ett pris och vill sällan sänka det medan en utländsk säljare brukar ha större tolerans för prutande, enligt mäklaren.

Vårt hus ägdes av ett äldre portugisiskt par och vi såg ingen anledning att pruta då vi tyckte det var ett bra pris. Och vi har inga principer som säger att vi alltid måste pruta.. snarare tvärtom faktiskt.

Advokat

Vi betalade € 1594,- för vår advokat. I det priset inkluderas även hans körtid samt resekostnader för Lissabon – Ourique – Lissabon när kontraktet skrevs. Vi skulle kunna använt någon annan i närområdet men för oss är trygghet en viktig sak och därför betalade vi hellre de extra tusenlapparna för att vara helt säkra på att allt blir 100% rätt.

MIT & IS

Stämpelavgiften för oss blev € 920,- och IMT landade på € 1376,-. Vår IMT blev väldigt låg eftersom huset inte kostade så mycket. Ju dyrare hus desto högre IMT. Länk för uträkning finns i tidigare inlägg – klicka här.

Andra kostnader

Notarien tar betalt för sitt arbete så klart och den fakturan landade på € 559,-

Vi har anlitat ett par andra proffs för att ta reda på allt möjligt om hur det är att köpa hus i Portugal och vi har totalt betalat dem ca € 210,-, detta är dock inte alls förknippat med just vårt hus. Vi lägger ändå med det i vår kostnadsberäkning, då kunskapen vi betalat för lett oss fram till beslutet att köpa just detta huset.

Summering

Vi köpte fastigheten för € 115 000,- och har betalat kostnader runt köpet på € 4449,- Kostnaderna uppgick till 3,9% av fastighetspriset vilket är lägre än de 5-6 % som vi räknat med.

Totalsumma: € 119 449,-

Det motsvarar ungefär 1 200 000 ,- svenska kronor, beroende på kursen. Men eftersom vi flyttat pengar till Portugal i omgångar innan vi betalade räkningarna från vår portugisiska bank så bryr vi oss inte om att räkna ut exakta svenska kronor för detta.

Vi tycker vi har fått väldigt mycket för pengarna! Storleken på huset är perfekt för oss men speglar så klart priset också.

Photo by Jonathan Brinkhorst on Unsplash