pris hus i portugal

Slutsumman för husköpet

I ett tidigare inlägg har vi berättat vilka kostnader en bör räkna med när en ska köpa en fastighet i Portugal. Idag beskriver vi vad vi betalat för vårt hus, inklusive köpeskillingen.

Det är många som hört av sig och frågat vad vi betalat för vårt hus. Idag får ni veta, ville få med kostnaderna runt köpet i samma inlägg.

Fastighetens pris

€ 115 000,- var prislappen för fastigheten. Priset var detsamma när det lades ut för två år sedan (du kan läsa om varför på det här inlägget). En portugisisk husägare sätter ett pris och vill sällan sänka det medan en utländsk säljare brukar ha större tolerans för prutande, enligt mäklaren.

Vårt hus ägdes av ett äldre portugisiskt par och vi såg ingen anledning att pruta då vi tyckte det var ett bra pris. Och vi har inga principer som säger att vi alltid måste pruta.. snarare tvärtom faktiskt.

Advokat

Vi betalade € 1594,- för vår advokat. I det priset inkluderas även hans körtid samt resekostnader för Lissabon – Ourique – Lissabon när kontraktet skrevs. Vi skulle kunna använt någon annan i närområdet men för oss är trygghet en viktig sak och därför betalade vi hellre de extra tusenlapparna för att vara helt säkra på att allt blir 100% rätt.

MIT & IS

Stämpelavgiften för oss blev € 920,- och IMT landade på € 1376,-. Vår IMT blev väldigt låg eftersom huset inte kostade så mycket. Ju dyrare hus desto högre IMT. Länk för uträkning finns i tidigare inlägg – klicka här.

Andra kostnader

Notarien tar betalt för sitt arbete så klart och den fakturan landade på € 559,-

Vi har anlitat ett par andra proffs för att ta reda på allt möjligt om hur det är att köpa hus i Portugal och vi har totalt betalat dem ca € 210,-, detta är dock inte alls förknippat med just vårt hus. Vi lägger ändå med det i vår kostnadsberäkning, då kunskapen vi betalat för lett oss fram till beslutet att köpa just detta huset.

Summering

Vi köpte fastigheten för € 115 000,- och har betalat kostnader runt köpet på € 4449,- Kostnaderna uppgick till 3,9% av fastighetspriset vilket är lägre än de 5-6 % som vi räknat med.

Totalsumma: € 119 449,-

Det motsvarar ungefär 1 200 000 ,- svenska kronor, beroende på kursen. Men eftersom vi flyttat pengar till Portugal i omgångar innan vi betalade räkningarna från vår portugisiska bank så bryr vi oss inte om att räkna ut exakta svenska kronor för detta.

Vi tycker vi har fått väldigt mycket för pengarna! Storleken på huset är perfekt för oss men speglar så klart priset också.

Photo by Jonathan Brinkhorst on Unsplash

Publicerat:

i:

, ,

14 svar till ”Slutsumman för husköpet”

 1. Profilbild för Kerstin
  Kerstin

  Grattis till ert nya hus! Kul att följa er där och era resor m Vega. ????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Kerstin! Kul du hänger med 🙂

 2. Profilbild för CS
  CS

  Så kul att läsa om ert liv ! Kaffe och er blogg i sängen varje söndag morgon 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Wow, vad roligt att höra! Vad underbart att vi får vara med i rutinerna.

 3. Profilbild för Rolle o Carina

  Ja ett bra pris ändå,man får ju inte mycket för 1 miljon dock!
  Bara titta hemmavid här,en lägenhet på 2 r.o.k. är ju oftast
  runt en mille bara det om den är i bra skick o bra hyra!

  Ha det gott o njut vidare….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä en miljon räcker inte långt när det gäller att köpa boende, så klart beroende på var en vill köpa. Hade detta huset legat i Algarve hade det kostat det dubbla. Minst. Och där vill vi ju ändå inte bo 🙂 Tack detsamma.

 4. Profilbild för Birgitta Jönsson
  Birgitta Jönsson

  Hej
  Va kul att läsa om erat nya äventyr
  Önskar er lycka till med erat nya liv, nån gång kanske vi kommer till Portugal vem vet

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Hoppas ni kommer till PT om det är vad ni vill 🙂

 5. Profilbild för Laila Hogström
  Laila Hogström

  Grattis till ett bra köp!
  Verkar vara ett väldigt vettigt pris. Tänk bara att få äga ett hus och en bit mark i Portugal ????Passar er som handen i handsken!
  ????‍♀️????‍♂️????????️‍♀️????️⛳️

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns som vi fått mkt för pengarna och nu äntligen kan vi landa, efter så många års letande känns det skönt. Tack!

 6. Profilbild för Nils-Åke Hansson

  Intressant och grattis till detta

   1. Profilbild för Jörgen Andersson
    Jörgen Andersson

    jätte roligt att följa er på ert äventyr!har funderat själv på att göra något liknande! Mycket bra med priser o fakta på vad allt kostar!
    Hur löser man det med internet mvh Jörgen Andersson

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Tack Jörgen! Vi håller på med internet. Återkommer om det. Men tills vidare använder vi våra svenska Telenorabonnemang och det går utmärkt det också. Men vi vill och behöver snabbare lina så mer om det kommer.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
30°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 14°C
38°C / 20°C
39°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.